Сър Боби Чарлтън – джентълменът на световния футбол

В събота (21-и октомври) ни напусна великият сър Боби Чарлтън – Световен шампион с Англия през 1966 г. и легенда на Манчестър Юнайтед. Той е един от деветимата играчи, които са печелили Световната купа, Шампионската лига и “Златната топка”, заедно с Франц Бекенбауер, Герд Мюлер, Паоло Роси, Зинедин Зидан, Ривалдо, Роналдиньо, Кака и Лионел Меси.dsport.bg

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

Чарлтън е роден в Ашингтън, Нортъмбърленд на 11-ти октомври 1937 г. На 15-годишна възраст подписва аматьорски договор с Манчестър Юнайтед, като избира “червените дяволи” пред 17 други отбора, които са му отправили предложение. Сър Боби Чарлтън отбеляза два гола в дебюта си срещу Чарлтън Атлетик на 6-ти октомври, 1956 г.

През 1958 г. той е един от оцелелите след самолетната катастрофа в Мюнхен, при която 23-ма човека губят живота си – много, от които са му съотборници. Този отбор на Юнайтед остава в историята като “Бебета на Бъзби” заради изключително ниската средна възраст на тима. Боби Чарлтън е катапултиран на 40 метра от инцидента, все още привързан към седалката си, но се разминава с леки прорезни рани. Въпреки това, трагедията оказва сериозно влияния на полузащитника. Сър Мат Бъзби казва, че Чарлтън никога не преживява катастрофата заради чувството за вина и отговорност.

Почина легендарният сър Боби Чарлтън

23 дни се случилото се в Мюнхен, Чарлтън се завръща на терена, а с това започва и изграждането на новия отбор на Юнайтед. Той успява да изведе клуба до финала на ФА Къп още през същата година, но грандът от Манчестър губи от Болтън. През 1963 г. “червените дяволи” печелят ФА Къп, а през сезон 1964-65 и 1966-67 тимът триумфира в Първа Дивизия. Сър Боби Чарлтън, Джордж Бест и Денис Лоу формират страховита атака.

През 1966 г. е част от единствения отбор на Англия, който става Световен шампион. През същата година печели и “Златната топка”. В следващите две години завършва втори. От този “златен отбор” на Англия, единственият, който все още е сред нас, е сър Джоф Хърст – героят от финала със Западна Германия, когато отбелязва хеттрик.

10 години след трагедията в Мюнхен, през 1968 г., той отбелязва 2 гола във финала на КЕШ срещу Бенфика на “Уембли”. Юнайтед печели с 4:1, а Чарлтън вдига трофея като капитан на “червените дяволи”. Те се превръщат в първия английски тим, който печели турнира.

Футболният свят отдаде почит към паметта на големия сър Боби Чарлтън

Сър Боби Чарлтън изиграва 758 мача за Манчестър Юнайтед, в които вкарва 249 попадения. Той е вторият най-добър голмайстор в историята на клуба, единствено след Уейн Рууни. За националния отбор на Англия отбелязва 49 гола в 106 срещи.

Но влиянието му върху клуба не е само като футболист. Въпреки че не става треньор, като директор е с ключова роля за назначаването на сър Алекс Фъргюсън. Останалото, както се казва, е история.

През 1994 г. е посветен в рицарско звание от покойната кралица Елизабет II.

Преди три години бе диагностициран с деменция. Заболяването, от което умира и брат му Джак Чарлтън, също Световен шампион от 1966 г. Боби Чарлтън не успява да отиде на погребението.

Но сър Боби Чарлтън завинаги ще остане в историята като една от безсмъртните легенди на английския и световен футбол. Истински джентълмен на играта.

Ман Юнайтед почете паметта на един от най-великите си футболисти за всички времена

 Новините на Dsport и във FacebookViberYouTubeTikTok и Instagram!

 Мобилният Аpp на Dsport вече е тук – изтеглете за Android и iOS