В Армения: Наказват БФС заради феновете – расисти

В електронното издание на руския спортен вестник “Спорт-експрес” журналистът Арсен Саркисян пише под заглавие SPORT.BNT.BG

“На мача с Армения запалянковците на България скандираха “цигани”: “Националният отбор на България може да бъде наказан от ФИФА за поведението на своите запалянковци на квалификационния мач за световно първенство през 2014 година в София с Армения, завършил при резултат 1:0 за България. По време на мача българските фенове скандираха: Gipsy! Gipsy! (Цигани! Цигани! – бел. на пр.) по адрес на арменските футболисти. След края на мача арменската страна е подала официален протест пред делегата на мача за виковете с расистко съдържание. Съдържанието на доклада се пази в тайна, но по неофициална информация в него има два пункта. Един е по повод поведението на българските запалянковци, а вторият протестира спорното изгонване на двама арменски играчи по време на мача – Геворк Казарян и Маркос Пицели. Самата игра изобилстваше с нарушения и швейцарският съдия Щудер показа на двата отбора общо 9 жълти и три червени картона. Преди Българският футболен съюз вече бе строго предупреден след квалификационния мач с Англия за Евро 2012, когато местните фенове обиждаха тъмнокожите играчи от английския национален отбор Ашли Коул и Ашли Йънг. Ако ФИФА накаже българите, двата следващи домакински мача от квалификациите за световно първенство те ще играят без зрители”.

Междувременно се разбра, че Футболната федерация на Армения обжалва пред ФИФА някои решения на съдията на квалификационния мач за Мондиал-2014 България – Армения в тези ситуации, които може да се оспорват и да се протестира според регламента на ФИФА, съобщи Футболната федерация на Армения в своя официален сайт. Всички тези епизоди са свързани изключително с футболните правила и Футболната федерация на Армения не счита за нужно да представи детайли по жалбата, тъй като те още ще се обсъждат. Що се отнася до въпросите за организацията на мача и дисциплината, те се отнасят към функциите на делегата на ФИФА, а не към националните федерации, пише в съобщението.