Първата седемцифрена сделка в историята на футбола

Името Джузепе Саволди се споменава повече от мимолетно в аналите на футболната история. Талантлив нападател, италианецът, подобно на много свои съвременници, беше известен и със своите способности да отбелязва. Но неговата стъпка към славата е неговата трансферна сума. Роден на 21 януари 1947 г. в Горлаго, не толкова далеч от град Бергамо в Ломбардия, Саволди се изявява като талантлив спортист, чиято първа любов е баскетболът. Истински състезател по петобой, Джузепе Саволди печели регионални състезания и в скока на височина. Но през 1965 г. той се присъединява към Аталанта на възраст, за да започне професионална кариера във футбола. Десет години по-късно той стана най-скъпият играч в света – първият футболист струваш милион паунда, първата седемцифрена сделка.DSPORT.BG

 

Известен със своите умения във въздуха, един от аспектите на играта му, развит по време на баскетболни дни, Джузепе Саволди успява да се утвърди в отбора на Аталанта. Първоначално той беше използван като крило от Еторе Пуричели в отбора. Пуричели вече беше легендарна фигура в италианския футбол.

Уругваецът пристига през 1938 г. и незабавно се превръща в герой, помагайки на Болоня да спечели две титли от Серия А. Ектор Еторе Пуричели става голмайстор на лигата 1938-39.

Когато Пуричели поема Аталанта през 1965 г., макар и за кратък период, той вече се е превърнал в печеливш треньор в Серия А, ръководил бившия си клуб Милан до сезон 1954-55.

По време на петмесечния период на Пуричели, Джузепе Саволди успява да вземе участие само в няколко мача, предимно за купата.

Въпреки това, назначаването на Стефано Анджелери като старши треньор на Аталанта, заменяйки Пуричели начело, предвещава промяна в игровата позиция и богатството на Саволди. Младокът бе изведен като централен нападател. След бавен старт и с благословията на Анджелери, Саволди стана голмайстор на Аталанта във втория си сезон. Утвърдил се като един от най-горещите таланти в италианския футбол, Джузепе Саволди неохотно напуска родния си клуб през 1968 г., за да се присъедини към Болоня, където прекарва седем сезона под ръководството на множество треньори, записвайки повече от 200 мача. Неговите 140 гола във всички състезания, включително 85 в лигата, все още го нареждат четвърти най-добър голмайстор в историята на клуба, само след Анджело Скиавио (251), Карло Регудзони (168) и Ецио Пашути (142).

По време на престоя си в Емилия-Романя, нападателят спечели два пъти Купата на Италия през 1970 и 1974 г. – и двата пъти завърши като голмайстор на състезанието.

Саволди спечели и краткотрайната Купа на англо-италианската лига, предназначена за носителите на Купата на Италия и Купата на английската лига – през 1970 г. На финала Болоня победи Манчестър Сити с общ резултат 3-2 – 1-0 у дома и 2 -2 в Манчестър.

Саволди беше голмайсторът на Болоня в продължение на шест последователни сезона, от 1969-70 до 1974-75. Но клубът никога не се бори сериозно за титлата в Серия А, завършвайки едва пети през сезон 1970-71, което беше най-високата им позиция по време на Саволди.

В търсене на слава в Серия А, Джузепе Саволди се премести в Наполи през 1975 г. след неуспешни опити да се присъедини към Рома, Милан и Ювентус. Наполи беше трети и втори в Серия А в сезоните преди пристигането на Саволди. Подписването на Саволди, който беше голмайсторът на Серия А през сезон 1972-73 със 17 гола, беше приветствано като мечтан ход.

Клубът похарчи 1,4 милиарда италиански лири в брой в сделката, която включваше и двама играчи – Серджо Клеричи и Ромарио Рампанти – преминаващи в Болоня. Комбинираната оценка на сделката достигна 2 милиарда лири, еквивалента на около £1,2 милиона по това време.

Това е първата седемцифрена сделка в историята на футбола. Предишният рекорд принадлежи на великия Йохан Кройф, който се присъедини към Барселона от Аякс за £922 000 през 1973 г.

Престоят на Саволди в Наполи започна силно, отбелязвайки седем гола в седем мача. Но четиригодишният му период доведе само до няколко трофея, Купата на Италия и Англо-италианската купа – и двете през 1976 г. Той спечели още един трофей от Англо-италианската купа, този път с обща победа 4:1 над Саутхемптън. Общо той направи 165 мача и отбеляза 77 гола, което включва 55 гола в лигата, която той никога не спечели.

През 1979 г. Джузепе Саволди се завърна в Болоня, само за да има ограничени изяви. Беше последван от още един кратък престой в клуба му от детството, Аталанта, преди да се пенсионира през 1983 г.

За националния отбор Саволди игра четири пъти и вкара единствения си международен гол срещу Гърция, при победата в приятелския мач с 3:2 през 1975 г.

На 23 години беше звезда, но се отказа от футбола, за да стане Свидетел на Йехова

Предричаха му бляскаво бъдеще, но се самоунищожи

Отиде си твърде млад, преди да покаже на какво наистина е способен

Като по филмите – диагностицираха го с рак преди 18 месеца, а вкара победния гол във финала на КАН

Депресията съсипа кариерата му – беше в Ливърпул, сега е в пета дивизия

 Новините на Dsport и във FacebookViberYouTubeTikTok и Instagram!

 Мобилният Аpp на Dsport вече е тук – изтеглете за Android и iOS