Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

„Шеф на ЦСКА бяга от линч”, съобщава вестник „Меридиан мач”. Изпълнителният директор на ЦСКА Венцислав Живков не успя да се зарадва на класическата победа над Ботев (Bраца) с 3:0. тъй като феновете го изгониха от стадион Славия”, където се игра мачът. В края на първото полувреме привържениците на „армейците” го засипаха с псувни, като шефът не издържа и се опита да напусне официалната ложа. В този момент към него полетяха храчки и обелки от семки, като най-близко стоящите се опитаха и да го бутат. Само намесата на стюардите и полицията спаси Живков от линч.
„Илиан Илиев с ултиматум: Искам четири победи”, отбелязва още изданието. Треньорът на Левски Илиан Илиев отправи ултиматум към своите футболисти преди днешното дерби с Берое. „Искам 4 победи до следващото прекъсване за националните отбори”, обяви специалистът на брифинга си вчера. Той категорично отрече и варианта за уговорка. „Наслушал съм се на глупости. Преди давах, сега съм щял да взимам. Има хора, които явно от 1944 година живеят в конспиративно време”, обяви Илиев.
„Ботев взе само точка от “Тича”, съобщава още „Меридиан мач”. Много бягане, много блъскане по топката, много брак в действията и на двата отбора и логично 0:0. Така най-кратко може да се опише дербито на вчерашните мачове от кръга в „А” група между Черно море и Ботев (Пловдив).
Още от първия съдийски сигнал двата отбора се „захапаха” в центъра на терена, никои не мислеше за сигурността пред своята врата и се получи един открит мач, но лишен от сериозни футболни достойнства. Двата отбора имаха само по 2 чисти голови положения. За Ботев (Пд) на два пъти имаше възможност да се разпише Иван Цветков. Първия път беше в 30-ата минута, когато той се озова сам срещу 17-годишния страж на варненци, ударът му обаче беше спасен. Второто положение беше в края на мача. В 84-ата минута Цветков от 3 метра уцели отново стража на варненци.
За Черно море положенията изтърваха Хермес Паломино, който в 40-ата минута беше изведен чудесно от Георги Илиев. Венецуелецът Паломино напредна, излезе сам срещу Ернестас Шеткус, но изигра положението по безобразен начин, като се опита да прокара топката покрай вратаря, но той я улови. Второто положение беше на Дончо Атанасов след почивката. Ударът на нападателя отново срещна ръката на Шеткус. И двата състава се отчетоха с по няколко далечни удара, като най-опасен беше този на Християн Попов от Черно море в 63-ата минута. Тогава Попов от 25 метра изстреля снаряд, който мина на сантиметри от напречната греда. След края на мача привържениците на Черно море освиркаха своите любимци и се чуха възгласи „Оставка”.
”Славия подгони Левски и Лудогорец”, съобщава вестник „7 дни спорт” . Славия разгроми Пирин в Гоце Делчев с 3:0 и подгони лидерите в класирането Левски и Лудогорец. Всички попадения паднаха след почивката, като любопитното в случая е, че и трите гола бяха отбелязани след центриране от корнер. Домакините започнаха по-амбицирано срещата, но пропуски на Борислав Хазуров и Димитър Пиргов им попречиха да поведат в резултата. През първото полувреме гостите от София разчитаха на Здравко Лазаров, който по левия фланг правеше всичко възможно, за да всява смут в отбраната на Пирин. Той и Владислав Златинов пробваха рефлекса на Абдиков, който бе безупречен в края на първата част. Три минути след почивката първият гол в мача падна. След центриране от ъглов удар топката стигна до Златинов, който с десния крак прати кълбото в мрежата зад Абдиков. Десет минути по-късно стражът на домакините спаси сигурен гол след удар с глава на Янко Сандански, но в 62-ата минута след ъглов удар последният се реабилитира за пропуска си и отбеляза за 2:0. В последните секунди на редовното време бившият футболист на Пирин (ГД) Даниел Златков не прояви сантимент и фиксира крайното 0:3, като и този гол падна след корнер. С този успех Славия събра 10 точки и е на само две от лидерите в класирането Левски и Лудогорец, които играят тази вечер. Пирин пък са пети с 9 точки, една по-малко от „белите”.
„Монтана победи Черноморец на “Огоста”, пише още издание. В много напечен мач Монтана се наложи с 1:0 над Черноморец и спечели първите си три точки от началото на сезона. Единствения гол в мача вкара Йордан Тодоров в 7-ата минута. Веднага след началния съдийски сигнал на Калин Людмилов домакините тръгнаха в атака и още в 1-ата минута създадоха опасност пред вратата на Стоян Колев. След изпълнение на ъглов удар Георги Пашов шутира силно, но топката се отби от тялото на защитник от Черноморец. Стадион “Огоста” изригна в 7-ата минута. Тогава Георги Мечечиев центрира отдясно, капитанът на домакините Мирослав Антонов хитро пропусна топката, тя отиде у оставения непокрит Йордан Тодоров, който с неспасяем удар я изпрати в долния ляв ъгъл за 1:0. След почивката гостите от Черноморец тотално свалиха гарда, но домакините така и не успяха да вкарат втори гол.
„Исмаил Иса пред дебют за ловчанлии”, съобщава още „7 дни спорт”. Нападателят Исмаил Иса почти сигурно ще дебютира днес за Литекс. Той парафира 3-годишен договор с ловчанлии преди малко повече от седмица. Треньорът на Литекс Христо Стоичков е доволен от старанието на Иса в тренировките, но по всяка вероятност ще го остави на резервната скамейка в днешния мач срещу Лудогорец. Причината е добрата форма на нападателя Герасим Заков, който в миналия кръг заби два гола за убедителната победа с 4:0 при гостуването на Ботев във Враца. Другите две нови попълнения – Папис Деба Коли и Едон Хасани, също са картотекирани, но все още са назад с подготовката и в най-добрия случай ще правят компания на Иса на резервната скамейка.
„Тича” изпрати Генов с викове „Оставка”, съобщава вестник „Тема спорт” . Черно море u Ботев (Пловдив) не успяха да се победят и завършиха наравно 0:0. Двубоят бе доста равностоен, като и двата тима имаха шансове да стигнат до успеха. Двата съперника изиграха разочароващо първо полувреме, в което имаше малко интересни ситуации и много брак в действията. Начален домакински натиск нямаше, тъй като гостите с хитри похвати и под благосклонния поглед на рефера успяха да го притъпят. Канарчетата накъсаха играта с малко повече лежане по терена.
Треньорът на домакините Стефан Генов опита да изненада съперника, пускайки Хермес Паломино по левия фланг вместо Дончо Атанасов. Венецуелецът обаче не оправда очакванията. Пантерата пропусна и едно от трите положения, които моряците създадоха до почивката. В 40-ата минута пас на Георги Илиев стигна случайно до Паломино, който обаче се засуети и стреля в тялото на вратаря Шеткус. В заключителните минути на полувремето Черно море разнообрази атаките си и стигна до още две ситуации. Първо Сашо Александров след двойно подаване с Паломино (единственото точно отиграване на нападателя) стреля опасно, но Шеткус се намеси добре. Веднага след това пък опасен удар на Мирослав Манолов с глава мина на сантиметри от гредата. От своя страна Ботев имаше само едно голово положение – в 21-ата минута Вандер центрира от фаул и след карамбол Цветков остана сам срещу Китанов, който обаче парира шута.
На почивката Стефан Генов смени схемата на своя отбор, като Паломино заигра на върха на атаката до Манолов. От своя страна гостите погледнаха доста no-смело към вратата на варненци. През втората част мачът бе далеч по-интересен, с повече положения и пред двете врати. В 61-ата минута Иван Цветков се освободи елегантно от защитник на домакините, но ударът му бе блокиран. Черно море отговори с мощен удар на Християн Попов и два опасни изстрела на Манолов с глава. Иван Цветков пък направи най-фрапантния пропуск в срещата в 74-ата минута. Той се озова на позиция на 3 метра пред голлинията на Черно море, но изстрелът му уцели Манолов.
Това бе трети мач за Черно море без отбелязан гол. Треньорът на варненци Стефан Генов пък бе изпратен с викове “Оставка” от феновете на домакините, които му бяха набрали и сега допълнително се амбицираха да искат смяната му.
„Иво Иванов титуляр срещу Левски, чете още в изданието” . Иво Иванов ще излезе днес като титуляр срещу Левски. Бранителят, който напоследък не е в добро психическо състояние, ще започне в центъра на защитата на Берое. Той направи подготовка със „сините” и игра в двата мача за столичани в Лига Европа срещу Сараево. След тях феновете на Левски го нарочиха за главен виновник за отпадането и той бе върнат в Берое, където обаче отново си създаде много проблеми с местните привърженици след колебливите си изяви. Любопитното е, че на същия пост, само че в отбраната на гостите, ще започне Димитър Везалов, който изкара цялата лятна подготовка с Берое, но дойде на „Герена” на мястото на Иванов. На вратата на Берое ще започне друг бивш играч на Левски – Кирил Акалски. Пред него отдясно в отбраната ще действа Педро Еуженио, а отляво след неубедителната игра на Дюдоне Овона срещу Славия ще се завърне Веселин Пенев. Партньор на Иво Иванов в центъра на отбраната ще бъде капитанът Владимир Зафиров. В средата на терена като двойка вътрешни халфове се очаква да започнат Алберто Лоузейро и завръщащият се след изтърпяно наказание Елиаш да Силва. По крилата домакините ще заложат на Тодор Христов, който през миналия сезон също бе на „Герена”, отляво и Давид Каядо отдясно, а в нападение ще действа Елио Мартинс, подпомаган от Антонио Ливраменто.
Така в състава си срещу Левски Берое ще заложи на шестима чужденци и трима бивши играчи на „сините”. С тях Берое ще се опита да постигне първа домакинска победа срещу този съперник от 20 години насам.
Допълнителна интрига в двубоя внася присъствието на Илиан Илиев, които 5 сезона бе треньор на домакините, а през лятото пое тима от “Герена”. Специалистът няма да прави промяна в схемата на своя отбор. На вратата ще започне Пламен Илиев, който се възстанови от контузия в адукторите. Отдясно на защитата ще играе Мулдер, отляво – Старокин, а в центъра на отбраната Ромен Ели ще партнира на Башлиев. При това положение Илиев ще остави един измежду Прохазка и Станислав Ангелов на пейката, като по-вероятно е капитанът да бъде избран за партньор на Гаджев в средата на терена. По десния фланг ще действа Кристовао Рамос, по левия – Симеон Райков, а като централен нападател ще започне Карвальо, който има 4 гола в 4-те кръга от началото на първенството. Малко изтеглен зад него ще бъде Марсиньо.
„Загорчич вариант за треньор на Литекс”, съобщава още „Тема спорт”. Бившият футболист на Литекс и български национал Златомир Загорчич може да се завърне в Ловеч. Сърбинът, който на два пъти носи екипа на Литекс (1997/99, 2002/05), е сред вариантите за нов старши треньор на тима. Той може да замени на поста Христо Стоичков, който е гласен да заеме ръководен пост в ЦСКА. Единствената пречка за рокадата е забавянето на сделката за клуба от Борисовата градина. Стоичков е дал принципното си съгласие да се завърне в ЦСКА, но дългото протакане засега го оставя при ловчанлии. В момента преговорите между “ЦСКА-Възраждане” и Титан” дори са преустановени.
Допреди дни Златомир Загорчич бе начело на Войводина (Нови Сад). Той обаче изненадващо бе уволнен от ръководството на клуба, въпреки че отборът бе на първо място. Главната причина за освобождаването на бившия национал бе головата немощ на водения от него тим.
През миналата година Загорчич отново бе спряган за треньорския пост в Литекс. Тогава той трябваше да замени друга легенда на българския футбол – Любо Пенев, който напусна, за да поеме националния отбор. В крайна сметка това не се случи и начело на отбора застана Атанас Джамбазки. Тогава планът бе Загорчич да работи в началото заедно с Люпко Петрович. Двукратният шампион на България с ловчанлии получи своя ПРО-лиценз у нас.
Сред вариантите за нов треньор на Литекс е също и Станимир Стоилов. Вероятността Мъри да води отново Литекс обаче не е голяма. За момента бившият наставник на Левски е без работа, но пречка за неговото назначаване в Ловеч е, че той все още не е получил парите си от кипърския Анортозис.