дузпи, 5 гола, Ботев Враца запази живи шансовете си за оцеляване след победа над Хебър

Ботев Враца запази живи шансовете си за оцеляване в еfbet Лига, след като постигна изключително важна победа с 3:2 при домакинството на Хебър Пазарджик от 26-ия кръг на първенството. В герой за домакините се превърна Браян Переа, който реализира две дузпи през второто полувреме.DSPORT.BG

Ботев Враца поведе с 1:0 срещу Хебър в 16-ата минута. Диого Барбоса се пребори за топката пред наказателното поле на Хебър. След това Мартин Смоленски центрира в наказателното поле на Хебър, топката рикошира в крака на Жоао Сеско, след което Архан Исуф изпусна Клери Сербер, а той с глава вкара топката във вратата на Петър Дебърлиев. 

Ботев Враца организира бърза контраатака в 19-ата минута. Ласана Н’диайе получи добър пас, но вместо да напредне, реши да стреля от средна дистанция, но неточно встрани от левия страничен стълб на вратата на Дебърлиев.

Ангел Бастунов се възползва от грешка в защитата на Ботев Враца в 28-ата минута, след което пусна към Йоан Нзи, който стреля от границата на наказателното поле на домаккините, но ударът му бе блокиран.

Ангел Бастунов проби по левия фланг в 43-ата минута, след което финтира Меси Биатумусока и стреля от границата на наказателното поле на Ботев Враца, но встрани от десния страничен стълб на вратата на Федерико Бариос.

Старши треньорът на Ботев Враца Христо Янев направи принудителна смяна на полувремето, като извади от игра Илкер Будинов, а на негово място се появи Марко Мажуга.

Първият точен удар за отбора на Хебър в мача бе в 49-ата минута. Федерико Бариос трябваше да се намесва решаващо след удар на Георги Каракашев от границата на наказателното поле на Ботев Враца, избивайки топката в корнер.

Съдията Васимир Ел-Хатиб свири дузпа за Ботев Враца в 50-ата минута на мача. Федерико Бариос изрита една топка напред към Ласана Н’диайе, който се вклини между Стефан Цонков и Жоао Сеско. Н’диайе поведе топката с глава и навлезе в наказателното поле на Хебър, където бе съборен от Цонков и съдията Ел-Хатиб посочи бялата точка. 

Браян Переа реализира дузпата в 52-ата минута, пращайки топката в долния ляв ъгъл на вратата на Дебърлиев, който се хвърли в другия ъгъл.

Четири минути по-късно Йоан Нзи получи добър пас в наказателното поле на Ботев Враца и стреля опасно, но Федерико Бариос се намеси и спаси.

Хебър Пазарджик намали пасива си в мача – 1:2 в 69-ата минута. Олексий Збун центрира от корнер в наказателното поле на Ботев Враца, където Стефан Цонков бе изпуснат на първа греда от Меси Биатумусока, стреля с глава, топката срещна напречната греда и се озова във вратата на Федерико Бариос. 

Две минути по-късно Хебър се опита да организира опасна контраатака. Олексий Збун пробва да пробие отляво и да навлезе в наказателното поле на Ботев Враца, но Спас Георгиев го покри, а след това футболистът на Хебър се озова на земята, претендирайки за дузпа, но реферът Васимир Ел-Хатиб бе категоричен, че няма основание да свири такава и подмина ситуацията.

Съдията Васимир Ел-Хатиб свири втора дузпа за Ботев Враца в мача в първата минута на добавеното време на срещата. Йоан Нзи не успя да изчисти една топка с глава и тя попадна в краката на Даниел Генов, който бе наказателното поле на Хебър. Генов беше между Жоао Сеско и Мартин Михайлов, чукна си топката, след което падна в наказателното поле след съприкосновение с Михайлов, което беше достатъчно за Ел-Хатиб да свири дузпа за Ботев Враца. ВАР потвърди решението на Ел-Хатиб.

Браян Переа изпълни по сходен начин и втората дузпа, пращайки топката в левия ъгъл на вратата на Ботев Враца, а Дебърлиев отново не успя да хване ъгъла и резултатът стана 3:1.  

Хебър върна един гол в петата минута на добавеното време на срещата за 2:3. Красиан Колев изпълни фал от дъгата на наказателното поле на Ботев Враца и вкара топката в левия ъгъл на вратата на Бариос. 

По този начин Ботев Враца сложи край на негативната серия, в която се намираше от седем поредни мача без победа в първенството.

С тази победа Ботев Враца вече има 17 точки на петнадесето място. Хебър Пазарджик е дванадесети с 27 точки.

В следващия кръг Ботев Враца гостува на ЦСКА 1948, а Хебър гостува на Крумовград.

Ботев Враца – Хебър 3:2

1:0 Клери Сербер 16′

2:0 Браян Переа 52′(дузпа)

2:1 Стефан Цонков 69′

3:1 Браян Переа 90+2(дузпа)

3:2 Красиан Колев 90+5′

Ботев Враца: 34. Федерико Бариос – 27. Меси Биатумусока, 29. Мартин Бачев, 13. Мартин Ачков – 7. Илкер Будинов (46′ – 14. Марко Мажуга), 18. Диого Барбоса (89′ – 37. Марио Киконда), 8. Клери Сербер (81′ – 21. Бубакар Траоре), 24. Мартин Смоленски (89′ – 77. Стефан Велев), 10. Спас Георгиев – 11. Ласана Н’диайе (60′ – 9. Даниел Генов), 19. Браян Переа

резерви: 76. Красимир Костов, 5. Петко Ганев, 88. Иван Нешков, 15. Мирослав Маринов

старши треньор: Христо Янев

Хебър Пазарджик: 1. Петър Дебърлиев – 43. Жоао Сеско, 33. Стефан Цонков, 24. Лазар Марин – 13. Архан Исуф (65′ – 5. Мартин Михайлов), 99. Георги Каракашев (60′ – 14. Олексий Збун), 73. Йоан Нзи, 7. Георги Вълчев (85′ – 8. Красиан Колев), 11. Атанас Кабов (60′ – 17. Марк-Емилио Папазов) – 10. Ангел Бастунов, 9. Николас Пенев (60′ – 29. Шейх Диаманка)

резерви: 32. Боян Загорски, 3. Богомил Божуркин, 21. Божидар Пенчев, 84. Стилиян Тисовски

старши треньор: Любослав Пенев

стадион: „Христо Ботев“, Враца

съдия: Васимир Ел-Хатиб

 Новините на Dsport и във FacebookViberYouTubeTikTok и Instagram!

 Мобилният Аpp на Dsport вече е тук – изтеглете за Android и iOS