Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus.sport
Вътрешен пуч срещу „Титан” Служители се оплакали на агентите от УЕФА, че не получават заплати, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Съпротивата срещу собствениците на ЦСКА става жестока, след като и вътре в клуба настръхнаха срещу босовете, научи „Меридиан Мач”. Причината е плашещата мизерия в клуба – служителите започват пети месец без заплати.
Инспекторите на УЕФА Анжела Газарян и Пабло Родригес, които завършиха детайлния одит на финансовото състояние на ЦСКА миналата седмица, са разбрали, че треньори и служители не взимат възнагражденията си. Това им е било съобщено от самите потърпевши.
Вчера ЦСКА победи в контрола Сливнишки герой с 4:0. Платини отбеляза две попадения, едно добави Тасио. а автогол си вкара Джоузеф. В проверката Абел Ани-се получи контузия в глезена и е под въпрос за дербито с Лудогорец.
Финансовата безизходица в ЦСКА вече не е тайна и за европейската футболна централа. В края на миналата седмица в София бяха инспекторите на УЕФА Анжела Газарян и Пабло Родригес, които направиха детайлен одит на финансовото състояние на клуба. Той бе провокиран от постоянния мониторинг на ЦСКА, както и поредните жалби и неясни казуси, които доведоха до блокирането на парите от Нион за тазгодишното участие в Лига Европа.
Покрай проверката на финансите и на четирите проблематични точки в ЦСКА Газарян и Родригес са останали шокирани, че треньорите и служителите в клуба не са получавали заплати от 4 месеца. Забавените възнаграждения, разбира се, не са били отразени в счетоводството, но при двудневния престой на инспекторите им било подсказано, че ръководството на клуба не е коректно към работниците си. фактът със сигурност ще натежи при решаването за санкцията на ЦСКА. Известно е, че в петък (21 септември) предстои заседание на Комисията по финансов контрол, на което ще бъде произнесена присъдата на „армейците”. Ако клубът очаквано бъде изхвърлен от евротурни-рите заради финансови нарушения, ще има срок до 30 септември да представи защитата си.
Левски почна преговори за национален капитан „Сините” избраха Георги Терзиев за нов защитник, имат и резервни варианти, продължава на първа страница футболният ежедневник. Левски започна нова офанзива за национала Георги Терзиев, научи „Меридиан Мач”. Защитникът на Черноморец от доста време е в полезрението на „сините”, а в негово лице Илиан Илиев вижда идеалната алтернатива в отбрана. Не е тайна, че Левски в момента търси още един бранител, след като Сюлейман Диамутен бе освободен, а по-рано Иво Иванов и Йордан Милиев също напуснаха клуба. Терзиев пък впечатли с прекрасните си изяви в Черноморец и като централен защитник, и като десен бек. Младостта му също е коз да бъде избран именно той. Роденият в Сливен футболист вече е и актуалният капитан на младежкия национален отбор.
Идеята на Левски е да изпревари останалите желаещи, като подпише предварителен договор със защитника в близките седмици и да си го осигури още от зимата. Тепърва обаче ще се преговаря за цената, която никак няма да бъде малка предвид кризата в Черноморец. В случай на провал с преговорите Левски има и резервни варианти. В полезрението на „сините” са още двама национали -Александър Александров от Черно море, както и Илия Миланов от Литекс. Със сигурност обаче приоритет ще бъде подпис с Георги Терзиев, който е считан за най-талантливия млад бранител у нас.
Лудогорец отпусна 600 билета на „червените” Ръководството на Лудогорец предприе засилени мерки за сигурност преди дербито с ЦСКА. Домакините вече са влезли в контакт с „червените” и са им изпратили 600 билета. Пропуските са за сектор „Гости” и са предадени по куриер на отговорника по сигурността Стефан Прокопов. От Лудогорец уточниха, че в секторите за публиката на домакините няма да бъдат допускани привърженици на ЦСКА с фенартикули. Те ще бъдат извеждани, за да не се създава напрежение по трибуните.
През пролетта дербито беше белязано от огромен скандал. Фенове на ЦСКА имаха билети за някои от секторите на домакините и се стигна до грозни сцени и стълкновения. Впоследствие се оказа, че Лудогорец беше наел частни лица – ММА бойци и кикбоксьори, които да озаптяват гостуващата агитка. На касите ще се продават максимум по 3 билета на човек.

Радуканов сменя Стойчо на Армията?, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Дните на Стойчо Младенов в ЦСКА, изглежда, са преброени. Ръководството на клуба вече е започнало да сондира възможността Милен Радуканов да се върне на треньорското кормило на Армията. За подобна рокада потвърдиха трима независими един от друг източници, които са близо до кухнята на клуба.
Радуканов запази добрите си отношения с ръководството на клуба, въпреки че бе освободен от треньорския пост през есента на
миналата година. Освен това зад него стоят феновете, които още помнят победата с 3:0 над Левски на Герена. “Титан” готви теслата за Стойчо след мача в Разград. Независимо от крайния изход на дербито с Лудогорец шефовете на ЦСКА ще поканят Милен Радуканов на предварителен разговор. Ако бъде доказано, че Стойчо е прибирал пари от комисиони, той ще бъде уволнен дисциплинарно.
Венци Стефанов: Телевизията ще е готова до Коледа, продължава вестникът. Президентът на Славия Венци Стефанов обяви, че до Коледа ще бъде готова новата телевизия, която ще предава мачовете от “А” група. Босът на белите смята, че системата pay-per-view ще даде реална представа за стойността на продукта. Според него сателитните и кабелните оператори могат да предлагат канала в мрежите си за 5 или 10 лева на месец. Според чичо Венци българското първенство се гледа повече дори от английското.
Китайци искат Кирил Котев Защитникът на Локомотив Пловдив Кирил Котев отново е на път да заиграе в Китай, научи „7 дни спорт”. 30-годишният бивш национал е трансферна цел на няколко клуба от най-многолюдната страна в света. Става въпрос за отбори както от Суперлигата, така и от Втора дивизия. Интересът на въпросните клубове е траен, като в момента той е следен от тях. Както е известно, преди да се завърне на Лаута, Котев за последно игра в китайския Аербин Далиен. В продължение на няколко месеца бившият шампион с Локомотив Пловдив и ЦСКА се лекуваше от тежка травма, а сега вече навлезе в оптимална форма и се наложи в титулярния състав на черно-белите. Според запознати желаещите да го привлекат китайски отбори са изчаквали той да се оправи след контузията, да се завърне в игра, след което да излязат с оферта за него. Първенството в азиатската страна приключва през ноември. Очаква се след края на есенния полусезон на родния шампионат от Китай да излязат с конкретна оферта до Котев. Опитният бранител се върна в Пловдив през лятото, като има договор с черно-белите до края на сезона, т.е. до лятото на 2013 г. Според запознати той е постигнал договорка с ръководството на Локо Пловдив да не му се правят спънки при пристигане на оферта към него през зимата.

Паро: Този присо докога ще го търпят Голяма работа като Лудогорец са спечелили в Ловеч, можем да ги бием, каза легендарният треньор, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Легендарният треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов сподели пред “Тема Спорт”, че отборът не може да търпи вечно яловото представяне на камерунеца Нджонго Присо.
“ЦСКА не може да си позволява да чака знайни и незнайни футболисти да покажат дали имат качества цяла вечност. Докога да го търпим този Присо? Да му бият шута и да си заминава оттам, откъдето е дошъл. Като го гледам, той сигурно е на 40 години. Разбирам, да е млад и перспективен, ама той не е на 18-19 години, за да получава толкова шансове, без да прави нишо. Не е изиграл силен мач от не знам кога. Можем да чакаме Антон Карачанаков. За него е нормално да редува силни изяви с по-слаби. Но този Присо е просто абсурден. Вече почти година е в ЦСКА, а е направил не повече от два силни мача”, каза възмутено Никодимов.
Той добави, че ЦСКА разполага с всички аргументи, за да вземе трите точки в Разград. “Всеки може да бие в Ловеч. Какво като Лудого-рец са победили Литекс?! Голяма работа. ЦСКА може да се опре на всеки. Няма как да се плашим от Лудогорец. Разликата между двата отбора не е голяма. Единственият проблем е, че нашият тим не е достатъчно обигран. Не трябва да гоним отмъщение заради загубената титла, а да отидем с чисти глави. Можем да ги бием. Ако влезе и Платини, ще им бъде доста тежко. Няма с какво да ни изненадат. Целта е да сме близо до лидерите, за да може през пролетта да атакуваме шампионската титла”, завърши Паро.
Пак отложиха казуса Платини Мишел Платини не бе картотекиран и вчера. СТК не се събра и това отложи разглеждането на случая. До вчера не бе ясно кога ще се проведе заседанието на комисията към БФС. Най-вероятно
такова ще има днес или утре. От “Армията” твърдят, че са подали изрядни документи и няма причина нападателят да остане без права.
Ако бразилецът бъде картотекиран, то той със сигурност ще попадне в титулярния състав на ЦСКА за гостуването на Лудогорец. В противен случай Стойчо Младенов ще трябва да търси други решения за офанзивната си линия. Срещу Ботев Враца на върха на атаката започна Анисе, а през второто полувреме мадагаскарецът бе изтеглен по-назад и като централен нападател заигра Тасио.
Стефан Орманджиев: „Титан не може да се справи с ЦСКА Мнението на бившия шеф на ЦСКА Стефан Орманджиеб Винаги е тежало на мястото си. За него няма скрити неща около червените. Той винаги е бил в течение на случващото се. Вчера той се съгласи да отговори на въпросите на спортен всекидневник № 1.
– Г-н Орманджиеб, събужда ли се ЦСКА след двете победи над Миньор и Ботев Враца, или те са по-скоро плод на това, че съперниците са в много тежко положение?
– Няма значение, важното е, че се взимат точки. Накрая те се гледат. J Всички мачове 6 първенството си имат своето стратегическо значение. Хубаво е да се печелят. ЦСКА го направи и това е добре. Иначе футболът ни 8 момента тотално се е успокоил, защото никой не го гледа, нищо не се вижда. Връщаме се към 60-те години на миналия век, когато който отиде на мач, той има привилегията да знае какво всъщност се случва. Но в 21-и век да нямаш представа какво става в другите отбори, в цялото първенство, как е съдийството, кои са добрите футболисти, какво се случва на терените си е направо връщане 8 средновековието. Така че никой не може да коментира цялостно първенството, защото дори и репортажи няма като хората. Едва ли човек може да бъде на всички мачове едновременно. Може би за някого е добре, защото не се вижда какво става. Няма критика, няма скандали. За други пък е добре от финансова гледна точка, защото посещаемостта на мачовете се е увеличила спрямо миналия сезон. Видяхте на мача Берое -Левски имаше 10 хиляди зрители. Ако предположим, че всички те са си закупили билети, това е един доста сериозен приход за нашите стандарти. Хората си пълнят стадиона, защото няма къде да гледат мача. Така че си има и добрата страна, но тя е само за определени хора и отбори. Тук е ролята на вестниците да пресъздават реално това, което се случва по терените. В това отношение “Тема Спорт” се откроява с един много задълбочен анализ на мачовете.
– Около мача Берое – Левски надвиснаха доста съмнения?
– Това могат да го кажат само тези 10 хиляди, които са били на стадиона. Тяхното мнение в случая е меродавно. Те виждат кой как играе и биха могли са преценят какво и защо се е случило в определени ситуации. Аз не съм гледал този мач и затова не е редно да го коментирам. За някои отбори е добре, че мачовете не се предават пряко, защото така по-малко хора разбират какво точно се играе на терена и дали изобщо нещо се играе.
– Лои са тези отбори?
– Мисля, че всички ги знаят.
– Последните месеци на “Армията” бяха доста бурни. Щяха ли да помогнат “ЦСКА-Възраждане”?
-Аз не бях много голям оптимист за тази сделка. Просто е много трудно да се купи един такъв клуб като ЦСКА. Трябва да се подходи със сериозни инвестиции, със сериозни пари и намерения. От друга страна, трябва да направиш един много сериозен финансов одит. Аз се учудих много, че “ЦСКА-Възраждане” не бяха добили тази информация, а изказват мнение колко дължи клубът. Отделно обявяваш и някаква бъдеща дейност, а ти не си приключил всичко с настоящите собственици от “Титан”. От “ЦСКА-Възраждане” леко пуснаха каруцата пред коня. От друга страна пък, Титан” си имат своите интереси и искат да си получат парите за клуба. Прави или не, харесвани или не – такъв е съвременният живот, това си е бизнес. Тук е мястото да кажа, че има отбори 8 Европа, и то големи имена, с много по-сериозни финансови изоставания. Виждаме, че 8 тази група на УЕФА за финансово разследване е попаднал дори и настоящият носител на Лига Европа Атлетико Мадрид. При тях говорим за много по-сериозни суми като задължения. Важното е, че ако някои въобще реши в България да прави продукта футбол чрез марката ЦСКА, трябва да е наистина с много сериозни финансови възможности и да знае, че тръгва на сериозна инвестиция с голяма загуба в началото, което е неизбежно.
– Да обърнем малко Внимание на играта. Дори и с новите футболисти, които нямаха права да играят, ЦСКА като че ли пак не показва стойностен футбол?
– След като 2 години ЦСКА не може да намери пътека да си подреди нещата и да ги вкара в ясна стратегия, е напълно нормално резултатите да липсват, каквито и футболисти да дойдат и да заиграят. Имаме налице само смяна на треньори, липса на пари, дребни скандали. От друга страна, се правят низ от грешни селекции. Невинаги се изпълнява волята на треньора. Виждаме, че и собственици изпадат в моменти, в които самите те търсят някакви решения – не да избягат от клуба, а по някакъв начин да помогнат, но явно не са се научили, че футболът е по-специфична дейност. Всички тези неща, събрани накуп, създават проблеми и в един момент тези проблеми създават лоши резултати.
Напоследък се появиха информации, че Стойчо Младенов ще бъде сменен от
– Милен Радуканов, как гледате на подобна рокада?
– За Стойчо каквото и да кажем, той е един голям цесекар, който половината си сърце го е отдал на идеята ЦСКА. Познавайки го колко е претенциозен по отношение на самата работа, колко стриктен и дисциплиниран е, той отдавна можеше да си е тръгнал заради тази неяснота в клуба.
– Защо тогава още стои и посто-янно има някакви обвинения към него за присвояване на комисиони?
– Обвиненията в ЦСКА обикновено идват, когато искат да злепоставят или да накарат някой да си отиде. Целта е с компромати и обвинения да го принудиш да го направи, защото не можеш да кажеш този треньор е слаб, трябва да си тръгне. За треньорите на ЦСКА ще говорим, когато всички друго 8 клуба е наред. Пример е Стоичков. Той казва, аз ще дойда в ЦСКА, когато всичко стартира на чисто. Ицо знае, че нещата така не стават. За да можеш да направиш нещо, трябва да ти е чиста площадката. Да си собственик на ЦСКА, е много тежък и сериозен ангажимент. Когато напълно си наясно кой ти е изпълнителен директор, кой е футболният мениджър, кой ти е правистът, какво ще правите, едва тогава започваш да говориш за треньор. После той започва да говори за футболисти. Има си стъпала и начин на работа, които не трябва да се прескачат.
– Какво бъдеще очаква клуба, ако не се появи нов кандидат-купувач?
– Бъдещето е такова, каквото е и настоящето. Нещата няма да се променят. Собственикът Титан” не е готов за това голямо предизвикателство ЦСКА. Може да поддържа клуба да съществува, но той няма да е голям клуб с такъв начин на управление. Няма да има големи резултати. Може да се постигат някакви епизодични успехи, но нищо повече.
Какъв бюджет би вдигнал ЦСКА на крака?
– Аз Винаги съм си мечтал за европейски ЦСКА. По времето на Васил Божков клубът беше страхотно обезпечен и всички тези, които тогава не оцениха неговата роля, нанесоха голяма вреда на ЦСКА. Защото ЦСКА щеше да се превърне в един много стабилен европейски клуб, ако беше показана благодарността за това, което се върши, а не да се настройва треньорът срещу мен, публиката срещу Божков и т.н., което изяде главата на ЦСКА. С това, което Васил Божков имаше като идеи за развитието на ЦСКА, и с това, което бяхме започнали да правим заедно с колегите, отборът няколко години поред щеше да е 6 групите на Шампионската лига.
– Коментарът ви за реакциите на феновете сега?
– феновете не могат да направят нищо. Те са само да подкрепят отбора, да изразяват своето недоволство от играта. В момента, в който ЦСКА има силен отбор и стабилна администрация, тогава феновете ще забравят лошите неща. Те искат промяна, друг е въпросът дали тези, които недоволстват, знаят какво точно трябва да се направи в ЦСКА. Аз съм убеден, че не знаят.
– Какво очаквате от двубоя с Лудогорец?
– Мачът ще е равностоен и ще победи този, който има повече късмет. Лудогорец стана шампион, без да надиграе ЦСКА, даже с голяма доза късмет спечелиха титлата. ЦСКА бе на един точен удар на Присо от това да триумфира. Единственото предимство на Лудогорец е 5 процента и то се изразява 8 това, че е домакин.
– Има ли шанс да се навакса това сериозно изоставане от Левски и Лудогорец?
– Изоставането наистина е сериозно, но ЦСКА е 6 подем и му предстоят мачове с Лудогорец, Левски, Ботев Пловдив, Славия и ако ги надиграе, тогава нещата стават съвсем различни. Първенството тепърва започва.