Летните олимпийски игри в Париж бяха официално открити с четиричасова церемония!

Нина Добрев сред плеядата от звезди на червения килим преди откриването на Игрите (СНИМКИ)

Церемонията тази година бе много по-различна от обичайните, които се провеждат на стадиони. Спортистите се качиха на 85 лодки, които преминаха по река Сена. В началото на церемонията бе показано видео, в което легендарният френски футболист Зинедин Зидан взе олимпийския огън “объркания и озовал се на стадиона” Жамел Дебюз и го даде на три деца спортисти, а те се качиха в лодка с мистериозен факлоносец. DSPORT.BG

Парадът на лодките тръгна от моста Аустерлиц, който бе оцветен от факли с цветовете на френското знаме.

По традиция първи през река Сена премина отборът на Гърция, следван от отбора на бежанците.

След преминаването на лодката на Бахрейн дойде време за първата музикална изненада, а именно Лейди Гага.

Българите бяха в една лодка с делегациите на Бруней, Бурунди, Буркина Фасо и Кабо Верде. Знаменосци за страната ни бяха плувецът Любомир Епитропов и боксьорката Станимира Петрова.

Световноизвестната френска певица Ая Накамура, облечена в златно и придружена от своите танцьорки, също се включи в церемонията по откриването.

Малко след това бе показано специално видео, в което мистериозният факлоносец премина през ателиетата за направата на кутиите за медалите и самото изливане на медалите, в които има вградени по 18 грама желязо от Айфеловата кула. Кутиите бяха взети от легендарните Майкъл Фелпс и Мартен Фуркад. Последва видео в чест на “Парижката Света Богородица” и “Клетниците”, а след това и нова музикална изненада с препратка към Мария Антоанета. Мистериозният факлоносец, разбира се, премина и през Лувъра.

Шестата част от откриването на Олимпийските игри, наречена “Сестринството”, започна след изпълнение на Марсилезата. В нея бяха показани чрез специални златни статуи, излизащи от монументи във водата, видни французойки, борили се за правата на жените. Игрите в Париж са първите, на които броят на мъжете и жените участници е равен.

В следващия “сегмент” имаше специални платформи във водата, на които се промотираха новите спортове, включени в програмата на Игрите. След това по един от пешеходните мостове на река Сена се провеждаше и своеобразно модно ревю, което да символизира силата на французите в модата, докато лодките плаваха по водите на емблематичната река.

След преминаването на всички лодки, включително и тази на домакините, последва танцово шоу. След него на плаваща във водата платформа с горящо пиано френски артисти изпълниха “химна на мира” – песента Imagine на Джон Ленън.

Железен галопиращ на платформа кон, язден от военнослужеща във френската армия, се понесе по Сена в следващото действие.

Слизайки на сушата тя се качи на истински кон, а след това връчи олимпийското знаме на офицери от гвардията, които го издигнаха под звуците на олимпийския химн.

Последваха официалните речи от председателя на организациония комитет на Игрите в Париж Тони Естанге и от президента на международния олимпийски комитет Томас Бах.

Игрите официално бяха открити от френския президент Емануел Макрон с едно кратко изречение. 

Олимпиийските клетви бяха изречени от знаменосците на Франция.

След това отново се появи Зинедин Зидан, а маскираният факлоносец му връчи факела с олимпийския огън. Зизу го даде на 14-кратния победител от Ролан Гарос Рафаел Надал, който го понесе на лодка, докато от Айфеловата кула вървеше светлинно и музикално шоу. На лодката Надал подаде факела на Серина Уилямс. Тя го връчи на легендарната румънска гимнастичка Надя Команечи, а след това дойде и редът на Карл Люис.

След кратко плаване дойде редът на Амели Моресмо, която пое факела на сушата, а след това френският баскетболист Тони Паркър взе олимпийския огън. В следващия момент се включиха и трима паралимпийци на Франция. Капитанът на френския хандбален тим бе следващият в тази своеобразна щафета с огъня. Последваха още няколко френски атлети, включително Рено Лавийени. Шарл Лакост, който е най-възрастият жив олимпиец запали факелите на Мари Жозе Перек и Теди Ринер, които запалиха огнения жертвеник, разположен в балон, в градините на Тюйлери. Балонът пък започна да се рее във въздуха.

Другата голяма изненада бе Селин Дион на Айфеловата кула, изпълнявайки песен на Едит Пиаф.

БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

България ще бъде представена в Париж в 16 спорта. Общо 46 българи ще вземат участие в Олимпийските игри. Знаменосци на делегацията ни са плувецът Любомир Епитропов и боксьорката Станимира Петрова. Гимнастичката Валентина Георгиева е най-младата участничка, която ще стане на 18 години в разгара на Игрите. Най-възрастната е сребърната медалистка от Токио Антоанета Костадинова.

Още в съботния ден започва и българското участие на игрите. Кристиян Василев и Десислава Ангелова започват състезанията по гребане, а сестри Стоеви ще излязат на полето на бадминтона.

Българското участие в Париж! Пълна програма на нашите участици на Игрите

Кирил Киров и Антоанета Костадинова ще започнат квалификациите в спортната стрелба.

Петър Мицин влиза в басейна, а Кевин Пенев излиза в многобоя на спортната гимнастика, а на боксовия ринг се качва Радослав Росенов.

Официалните облекла на българските спортисти сред най-харесваните на Олимпийските игри

В Олимпийските игри ще вземат участие 10 500 спортисти, които ще се състезават в 32 вида спорт. Състезанието ще продължи до 11 август.

Олимпийската програма има някои промени в сравнение с Токио 2024. Любителите на спорта няма да могат да гледат бейзбол, софтбол и карате, но пък влизат брейк танците.

Олимпийските игри стартираха реално преди откриването с футболни, хандбални и ръгби мачове. Също така стартира и стрелбата с лък.

Състезанията ще се състоят на 35 различни локации в Париж, но ще има и такива, които ще са далеч от френската столица. Хандбалният турнир е в Лил, а футболните мачове са в цялата страна. Сърфистите пък ще са в Таити.

 Новините на Dsport и във FacebookViberYouTubeTikTok и Instagram!

 Мобилният Аpp на Dsport вече е тук – изтеглете за Android и iOS