XXXIII летни Олимпийски игри официално бяха закрити! Церемонията по закриването на Игрите в Париж се състоя на “Стад дьо Франс” пред около 70 000 зрители и бе наистина впечатляваща, като естествено вече гледаме към Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.DSPORT.BG

Церемонията започна в градините Тюйлери, където DSPORTбе поставен Олимпийският огън по време на Игрите.

Звездата на Франция в плуването, Леон Маршан, се приближи до олимпийския огън с фенер и го запали. С него той се отправи към “Стад дьо Франс”.

Президентът на МОК Томас Бах и президентът на Франция Еманюел Макрон бяха посрещнати от хората по трибуните. Последва изпълнението на “Марсилезата” по аранжимент на Виктор льо Масне.

След това бе време за парада на нациите, като всички знаменосци излязоха заедно. Българското знаме бе развято гордо от Боряна Калейн и Семен Новиков.

Атлетите продължиха да се забавляват по време на парада, като чухме емблематични песни като “Les Champs-Elysées” от Жо Дасен, “Freed From Desire” и “We Are the Champions” на Queen.

По традиция на церемонията по закриването обикновено се състои награждаване на медалистите в маратона. Обикновено това са призьорите в мъжкия маратон, но този път дамите имаха честта да получат отличията си на “Стад дьо Франс”, за да се подчертае Походът на жените към Версай през 1789. Сифан Хасан, Тигст Асефа и Хелън Обири получиха медалите си.

След това бе обърнато внимание на маратон, който се проведе в Париж на 10-ти август. Над 20 000 се включиха в събитието. Този масов маратон “Маратон за всички” (Marathon Pour Tous) се провежда за първи път на Олимпийски игри.

Нямаше как и доброволците да не получат заслужените аплодисменти. Бяха представени и четиримата новоизбрани членове на Комисията на спортистите към МОК – Алисън Филикс, Ким Буи, Джесика Фокс и Маркъс Даниел. Те връчиха подаръци на представителите на доброволците.

След това последва и артистичната част от церемонията. От небето се появи златен пътешественик. Този герой е вдъхновен от препратки към френската история.

Гръцкото знаме бе издигнато и прозвуча националният химн на страната. Тук видяхме много оригинален начин за спазване на традицията, като бяхме пренесени по стъпките на Пиер дьо Кубертен в края на XIX в., когато той възражда древните Олимпийски игри.

Статуя на Нике, богинята на победата, която е изобразена на всеки олимпийски медал, се появи в средата на сцената.

На трибуните LED гривни, раздадени на зрителите, създаваха изображения на спортисти, нарисувани върху керамика, след това гълъби на мира и накрая – олимпийските пръстени.

Златният пътешествник откри олимпийските пръстени. През това време френският оперен певец Бенжамен Бернхайм изпя “Химна на Аполон”, а Ален Рош свиреше на пиано, докато е окачен вертикално във въздуха.

Нямаше как и да не се върнем към част от най-емблематичните моменти на Олимпийските игри в Париж. Спортистите се качиха на сцената, която бе подредена така, че да представлява картата на света.

Дойде време и за музикалната част от шоуто. Първа на сцената се качи групата Phoenix, а в един момент се присъедини Анжел. Kaminsky, Air, Vannda и Езра Кьониг също се включиха.

След това президентът на Организационния комитет на Игрите Тони Естанге произнесе заключителната си реч. Към него на сцената се присъединиха шестима спортисти, представляващи петте континента, и Олимпийския отбор на бежанците. Това бяха Синди Нгамба, представител на Олимпийския отбор на бежанците, Сун Инша, представител на Азия, Елиуд Кипчоге, представител на Африка, Михаин Лопес, представител на Северна и Южна Америка, Теди Ринер, представител на Европа и Ема Маккиън, представител на Океания.

Томас Бах благодари на спортистите, че са ни накарали да повярваме в един по-добър свят.

Олимпийският химн бе изпълнен докато олимпийският флаг бе свален. Олимпийското знаме бе предадено от кмета на Париж Ан Идалго на президента на МОК Томас Бах, а след това на кмета на Лос Анджелис Карън Бас, която връчи знамето на Симон Байлс.

Химнът на Щатите бе изпълнен от американската певица H.E.R. Последва и дългоочакваната поява на Том Круз, който пое знамето от Байлс. Той напусна “Стад дьо Франс” с олимпийското знаме на мотор под звука на песни на Red Hot Chili Peppers.

След това картината ни пренесе в Лос Анджелис. По пътя се появявиха звезди на американския спорт като Кейт Кортни, Майкъл Джонсън и Джагър Ийтън.

Кортни ни отведе в центъра на Лос Анджелис до Мемориалния колизеум, където са се провеждали състезания през 1932 и 1984 г., Джонсън – през кварталите на Лос Анджелис, а Ийтън завърши щафетата с флага на световноизвестния “Venice Beach”. Там видяхме изпълнение на Red Hot Chili Peppers и Били Айлиш.

Церемонията нямаше как да премине и без изпълнение на Снуп Дог, който се превърна в един от символите на Олимпийските игри в Париж. На сцената с него се качи и Dr. Dre.

След това отново се завърнахме в Париж. Леон Маршан най-накрая се появи на “Стад дьо Франс” с олимпийския огън. Томас Бах обяви Игрите за закрити, след което шестимата спортисти и Маршан изгасиха огъня.

Френският знаменосец на церемонията по закриването Антоан Дюпон предаде националния флаг на френския параолимпийски отбор. Параолимпийските игри започват на 28-и август.

Олимпийските игри в Париж бяха закрити с изпълнение на Yseult. Тя изпя интерпретация на класическата песен на Франк Синатра My Way, която е базирана на френската песен Comme d’habitude.

 Новините на Dsport и във FacebookViberYouTubeTikTok и Instagram!

 Мобилният Аpp на Dsport вече е тук – изтеглете за Android и iOS