Арестуваха българин с парите на “черното тото”

Съмненията са за Костадин Хаджииванов

Италианската полиция е заловила българин, който е пътувал в колата с най-издирвания човек Дан Тан Сет Енг. Той е сочен като глава на престъпния синдикат, който урежда футболни мачове по цял свят. “24 часа” успя да открие и схемата на престъпната групировка, нарисувана лично от единствения заловен член Уилсон Радж Перумал от затвора във Финландия. В момента той е зад решетките в Унгария. В схемата той посочва, че българин е един от акционерите на синдиката и прибира пари, независимо дали участва в уреждането на мача, или не,БЛИЦ

Съмненията са за Костадин Хаджииванов-Коце Маца, но няма никакво потвърждение.

Октомври 2009 година. Италианската полиция спира луксозен автомобил в близост до “Каса Роса”, или Червената къща, на границата в Словения. От другата страна е пунктът в Горица. В него са Дан Тан Сет Енг, българин, двама словенци и още един сингапурец – Чо Бен Хуат. В момента Дан Тан е най-издирваното лице в Италия около скандала с черното тото. Хуат пък е доказано куриерът на парите от престъпния сингапурски синдикат, който се занимава с уреждането на мачове. Българинът и словенците са т.нар. бегачи или цигани, които управляват залозите и пренасят парите.

9.jpg

Всичко това разкрива от затвора в Унгария Уилсон Радж Перумал (на горната снимка), единственият заловен от ФИФА член на групата. В момента той е там по искане на местните власти, защото, когато е арестуван във Финландия, разкрива, че един от босовете е унгарец. Той направи същото и за българин, но до момента нито една родна институция не се е заинтересувала от него. Проверка на “24 часа” показа, че във Финландия, Унгария и Италия няма нито едно писмено искане или запитване поне за информация.

В затвора в Будапеща е и реферът от контролата ни с Естония в Анталия Карлош Ландиел. ФИФА я изтри от историята, защото бе доказано, че резултатът 2:2 от четири дузпи е постигнат за нуждите на черното тото. Точно мачът България – Естония е провокирал ареста на Уилсон Радж, признава сингапурецът. Той бил уреден от близките му сътрудници Антъни Сантия Радж и Джоузеф Ксие Тан. След като от естонската федерация се усещат, те получават нареждане от Дан Тан Сет Енг да предадат на шефа на сигурността на ФИФА Крис Ийтън името, под което той ще пътува до Финландия. И попада в ареста.

Радж потвърждава, че ръководител на всичко е Дан Тан. “Той се занимава с това отдавна. Но схемата е на друг човек. Тан е лежал в затвора. Дан изчезна от Сингапур за доста време, след като не изплати залог, който спечели 1,5 млн. долара от световното в САЩ. Беше една от големите изненади на турнира, в елиминационната фаза. След това обаче се разбра с тези, които си търсеха парите, и започна новата схема”, обяснява Уилсон Радж от затвора. На световното в САЩ най-големите изненади бяха на родните национали, като изглежда, че сме имали и хора, които са вярвали, че ще надвием Германия. За мача с Естония според списание “Щерн” чистата печалба на букмейкърите е била 8 милиона евро.

ДАН ТАН ЖИВЕЕ В ЗАТВОРЕН КОМПЛЕКС
Дан Тан живее в луксозен двуетажен апартамент в затворен комплекс в Сингапур. Вози се в бронирано 11_1.jpg беемве, но не желае да говори с журналисти. Единствено отрича всички обвинения на Уилсон Радж. За него има издадена черна бюлетина от Интерпол по искане на Италия, но властите в родината му не си мърдат пръстите. Защото нямат договор за екстрадиране с ЕС. Дан Тан пък се движи и със сериозна охрана, където и да пътува.

Офисът на Уилсон Радж в Лондон пък е бил само на 600 метра от легендарния “Уембли”. Когато полицията влиза в апартамента, който той ползва, го намира излизан до тапетите. Всичко е изнесено преди това. Финландската полиция обаче е конфискувала компютъра и телефона на сингапуреца с всичките му контакти.

Антъни Сантия Радж също е имал офис в Лондон, който скоростно закри след контролата България – Естония. След това се изтри от фейсбук и изчезна. За последно бе забелязан в пустинен район на Австралия, но оттам дирите му се губят.

СХЕМАТА НА СИНДИКАТА
10_2.jpg
“24 часа” се добра до схемата на синдиката за уреждане на мачове, нарисувана лично от Уилсон Радж Перумал пред финландската полиция. За това писахме преди повече от година. На нея ясно се вижда как е отбелязана страната ни като родината на един от т.нар. акционери. Отгоре е записано, че залозите се правят в Китай, а парите се връщат обратно в Сингапур през границата със специални куриери. Под ръководителя от Сингапур са петимата акционери. Единият е негов сънародник, двама са от Словения, има българин и унгарец. Всеки от тях получава процент от сделка, дори да не е директно включен в нея. Те наемат т.нар. бегачи или цигани. Техните задължения включват транспортирането на парите, анализиране на мачовете и следене за представянето на футболистите и типа на срещите. Комуникацията става чрез кодирани съобщения по мобилните телефони. Най-разпространено е това със звездите. 5 от тях означават, че резултатът е твърдо договорен и няма къде да избяга. Една означава, че е по-добре да не се залага, защото няма успех в наемането на футболисти.

КОЙ Е НАШИЯТ?
Уилсон Радж е категоричен, че няма да издаде и едно име от акционерите в синдиката. “Защото това се наказва със смърт. Мен не ме е страх от Дан Тан, защото знам как да се справя с него”, категоричен е човекът, чийто прякор е Краля на келонга. Келонг е думата в родината му, която означава договорка.

Всичко обаче сочи, че най-вероятно става въпрос за бившия собственик на Беласица Костадин Хаджииванов-Коце Маца, който отдавна замина за Азия. След като имаше проблеми в Македония и Гърция. Той бе сочен за спонсор на отбори, които са замесени в черно тото в съседните ни страни. Един от най-важните хора в схемата е Християн Ивановски, който в момента е в Скопие. Той е считан за основен “бегач”, който се е занимавал с уреждане на мачове в Италия. В интервю за списание “Панорама” той не отрича, че е замесен, но само приемал залози от играчи в края на сезона. Босненецът Амир Гегич пък е друг от “бегачите”, който уреждал мачове в Италия. Той е играл в някои от отборите, контролирани от синдиката. На мача “Лацио” – “Киево” той инвестирал 400 000 евро в подкупи на футболисти./БЛИЦ