Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:fokus-sport

„И ЦCKA не можа да спре Лудогорец”, пише на първата си странита вестник „Меридиан мач”. Лудогорец отново ликува срещу ЦСКА и взе дербито на кръга в “А” група като не позволи на Левски да се откъсне. Шампионите стигнаха до 1:0 след гол на Марселиньо и асистенция на национала Йордан Минев в 75-ата минута. Малко по-рано за втори жълт картон реферът Георги Йорданов изгони Мирослав Иванов. „Армейците” опитаха да се върнат в мача в заключителните минути, но липсата на класа в състава на Стойчо Младенов отново си пролича, феновете на ЦСКА нажежиха обстановката, като в средата на второто полувреме започнаха да хвърлят факли по терена и по привържениците на домакините.
„Дебютант герой за Левски срещу новак”, съобшава още изданието. Левски победи новака Пирин (ГД) с 2:0 и излезе сам на върха в класирането на „А” група по голова разлика. Успехът обаче не дойде толкова лесно, като „сините” пречупиха гостите едва след почивката. Герой за победата на Левски стана новото попълнение Илиян Йорданов. Той замени след почивката апатичния Симеон Райков, вкара един гол и създаде редица други положения. Резултата откри Базил де Карвальо от дузпа, за когото това бе шести гол в шампионата.
„Димитър Бербатов с асистенция, Челси се мъчи”, съобщава още „Меридиан мач”. След двата си гола срещу Уест Бромич в предния кръг, сега Димитър Бербатов записа асистенция при победата на Фулъм с 2:1 като гост на Уигън. Българинът асистира за първото попадение на Уго Родайега. „Винаги съм знаел, че той е фантастичен футболист, който може да играе на много различни позиции”, заяви след мача доволният Мартин Йол. Челси пък записа измъчена победа с 1:0 като домакин на Стоук с гол на Ашли Коул.
Берое бие в Пловдив с 2:1, съобщава „7 дни спорт”. Берое изненадващо удари с 2:1 Ботев насред Пловдив. Старозагорци спечелиха трите точки с голове на Елиаш да Силва и Георги Андонов, след като цяло полувреме играха с човек по-малко на терена. Играчите на Ферарио Спасов, като че ли подцениха съперника и направиха много слаб мач. Още от самото начало на двубоя се видя, че Берое е по-амбицираният отбор на терена. В 14-ата минута Елиаш да Силва с глава откри резултата след центриране от ляво на Веселин Пенев. Ботев така и не успя да реагира на гола до края на полувремето. В продължението обаче гостите от Стара Загора останаха с човек по-малко, след като Стефан Велев си изкара втори жълт картон. Вместо след почивката Ботев да се хвърли в атака и да обръща мача, старозагорци продължиха да бъдат по-добрия отбор в мача. В 56-ата минута Берое шокира с втори гол. Георги Андонов с глава намери мрежата след центриране от фаул от ляво на Веселин Пенев. Заключителният щурм на домакините даде резултат и в 86-ата минута Иван Цветков с премерен удар от границата на пеналта намали на 1:2. В продължението на мача спортният директор на Ботев Александър Александров бе изгонен от резервната скамейка, след като навлезе на терена и ритна топката, за да я подаде към футболистите си. Все пак Берое удържа преднината си и нанесе първа загуба на Ботев в Пловдив.
„Антони Здравков възроди Ботев (Враца)”, отбелязва още изданието. Ботев (Bpаца) постигна първа победа в тазгодишния шампионат. Успехът за врачани дойде само 2 дни, след като начело на тима застана Тони Здравков. За краткото време той успя да преобрази напълно отбора на Ботев и резултатът е на лице. В 32-ата минута Романов центрира в наказателното поле и най ниският на терена – Масимилиано Амендола, се извиси над всички и забоде топката в горния ляв ъгъл за 1:0. Гостите се хвърлиха да изравняват, но благодарение на отличната игра на бранителите и на вратаря Михаил Иванов не успяха. Още в първата минута на второто полувреме Романов напредна отляво и центрира в наказателното поле, където Илия Илиев се размина с топката. Четири минути преди последния съдийски сигнал Флориано навърза двама защитници на Локомотив и стреля, но топката мина на сантиметри над напречната греда. Най-чистото положение за гостите от Пловдив бе в 87-ата минута, когато Марин Петров от фаул стреля опасно, но стражът на врачани със сетни сили изби в корнер.
„Владимир Зографски 21-ви в Казахстан”, съобщава още „7 дни спорт”. Владимир Зографски остана на 21-о място в състезанието по ски скокове на голяма шанца в Алмати (Каз). Надпреварата е от лятната верига Гран при.
И в двата си опита Зографски остана далеч от най-добрите резултати. Той записа общ сбор от 216,7 т. от двата си скока -125,0 и 120,0 м.
Победител в състезанието стана словенецът Юрий Тепеш с 256,4 т. (132,5 и 132,0 м), а втори с 252,9 т. се нареди норвежецът Андерс Фанемел.
Това бе шести от девет старта от веригата, като в генералното класиране Владимир Зографски заема 12-о място със 101 т.
„Българска армия” май пак изпуска лиценза, съобщава на първата си страница вестник „Тема спорт” . Неяснотите около това ще успее ли ЦСКА да приеме следващия си съперник на „Българска армия” се засилват все повече. Дни след като се разбра, че сделката по смяната на собствеността засега се отлага, Венцислав Живков съобщи, че ремонтите ще бъдат подновени. Обеща се, че стадионът ще бъде приведен в изискуемия вид и готов да посрещне домакинския мач срещу Етър. „Армейцитие” играят срещу отбора от Велико Търново на 30 септември (неделя) от 17:00 часа в среща от 7-ия кръг на „А” група. Дотогава остава едва една седмица и предвид състоянието, в което се намираше „Българска армия” вчера, изглежда почти невъзможно клубът да покрие критериите, които са му предписани. През тази седмица на стадиона имаше само 4-5 работници, които се трудеха без особен резултат и действаха твърде лежерно. Реално погледнато, подобренията около съоръжението през последния месец са почти нулеви. Не може да се отбележи никакъв прогрес, но това явно не притеснява никого от ръководството на ЦСКА. Нещо повече -проверка на „Тема спорт” вчера следобед установи, че ремонтните дейности по стадиона са отново напълно прекратени и явно пак ще се наложи „армейците” да приемат следващия си съперник на друг стадион. Ако това стане, ще означава, че ръководството на клуба за пореден път не е изпълнило това, което е обещало.
Левски почете Христо Йовов с плакет, съобщава още изданието. Христо Йовов получи поредното си признание от ръководството на Левски. Преди началото на двубоя с Пирин (Гоце Делчев) Йовов бе награден със специален плакет. Причината бе, че срещу Берое в Стара Загора той изигра своя двубой №200 в „А” група със синята фланелка. Йовов е само на три срещи от друг от любимците на сектор „Б” – Димитър Иванков, който има 204 мача. В „А” група Йовов е играл още за Локомотив (София) и Литекс.
Феновете на Левски направиха хореография за двубоя с Пирин. Те издигнаха картони, които образуваха националния ни флаг. Това бе по повод на вчерашния национален празник – Независимостта на България.
Вчера започна поставянето на тревната настилка на един от помощните терени на „Герена”, който претърпя основен ремонт. Очаква се в най-скоро време игрището да е готово за използване от представителния тим и отборите от ДЮШ. Предстои поставянето на чимове и на новоизграденият маломерен терен.
„Спортно-техническият директор на Локомтив (София): Време е да нарушим серията на Славия”, пише още „Тема спорт”. Спортно-техническият директор на Локомотив (София) Чавдар Цветков, който е легенда на Славия, заяви преди дербито между двата тима, че Локомотив трябва да внимават най-много за Здравко Лазаров. Двата тима излизат един срещу друг в мач от шестия кръг на „А” група. “Славия имат големи цели заради стогодишния юбилей, но можем да ги спрем. Изградиха добър отбор. Наблюдавах ги 2-3 пъти и играят доста по-организирано. Имат опитни футболисти – Чавдар Янков, Живко Желев, Георги Петков, Здравко Лазаров. Чувам хубави думи и за японеца Дайсуке Мацуй. Трябва да внимаваме за Лазаров, който играе много силно, но и нашият тим се представя далеч по-стабилно от миналата година. Антон Велков промени изцяло облика на отбора. Кушев също е много амбициозен треньор. Затова очаквам да се получи много завързан мач. В последните кръгове играем доста силно и се надявам да продължим по-същия начин. „Белите” имат предимство, тъй като са домакини. Играем трудно в “Овча купел”. Постигнали сме само една победа там през новия век. Време е да нарушим серията на Славия. Иначе пожелавам на Славия да постигне нещо значимо за юбилея, но след този мач”, каза Цветков. Той добави, че през годините дербито е изгубило от блясъка си. „Този мач винаги е бил на второ място, след Левски -ЦСКА. Въпреки това на стадиона имаше по 20-25 хиляди души. Обидно е да има само 1000 човека на този мач. Зарядът е по-различен още откакто беше ЖСК Славия. Имам много хубави спомени в “Овча купел”, които никога няма да избледнеят в съзнанието ми, но ще стискам палци Локомотив да бие”, каза Цветков. Той сподели още, че през този сезон Локоомтив могат да объркат сметките на фаворитите. “Бяхме 6-7 години поред в евротурнирите. Трябва през този сезон да се върнем в Европа. Имаме качество да объркаме плановете на фаворитите”, завърши Цветков.