Хитрата лисица Фърги грабна три точки на “Анфийлд”

Манчестър Юнайтед победи Ливърпул с 2:1 на “Анфийлд” в голямото дерби на английския футбол от петия кръг на Висшата лига. Възпитаниците на Сър Алекс Фъргюсън стигнаха до успеха, след като играха с човек повече от края на първото полувреме, а малко преди края получиха и спорна дузпа, която Робин ван Перси реализира. С успеха Юнайтед се изкачи на второ място с 12 точки, само на точка зад лидера Челси. Ливърпул пък остана без победа и в зоната на изтпадащите на 18-ото място с 2 точки,sport.bntl.bg

През първата част тимът на Брендън Роджърс имаше леко превъзходство, но и двата отбора рядко стигаха до опасни удари. Домакините бяха най-близо до попадение в деветата минута, когато след заучени изпълнение на корнер от дясно Стивън Джерард засече по тревата от десетина метра, но на сантиметри от целта. Половин час по-късно Ливърпул остана с човек по-малко на терена. При борба за една спорна топка в средата на терена Джонджо Шелви и Джони Евънс се хвърлиха с двата крака към топката, но реферът Марк Холси прецени, че играта на Шелви е опасна и показа директен червен картон на халфа на мърсисайдци.

В първата атака след почивката обаче Ливърпул поведе. Глен Джонсън подаде от ляво в пеналта към Стивън Джерард, който овладя на гърди и с удар от 12 метра прати топката в мрежата на Андерс Линдегаард. Само пет минути по-късно Юнайтед изравни с първия си толеч удар в мача. Антонио Валенсия центрира от дясно към близката греда, Шинджи Кагава сря да гърди за Рафаел, който с Рафаел да Силва с прецизен фалцов удар прати топката в далечния ъгъл на Хосе Рейна. Въпреки че бяха с човек по-малко на терена, домакините продължиха да действат по-опасно и Линдегаард трябваше да показва рефлекс след опасни удари на Луис Суарес и на резервата Сусо. Юнайтед стигна до обрат, след като получи пресилена дузпа. В 57-ата минута Холси подмина нарушение на Евънс срещу Суарес в наказателното поле, но 20 минути по-късно той посочи бялата точка в полза на Манчестър Юнайтед след падане на Валенсия в пеналта, въпреки че телевизионните повторения не показаха съприкосновение на крилото на гостите със защитника Глен Джонсън. Ван Перси вкара отсъдената дузпа в 81-ата митута за крайното 2:1, въпреки че Рейна успя да докосне топката след изстрела.

Ливърпул – Манчестър Юнайтед – 1:2 по-късно днес: Нюкасъл Юнайтед – Норич Сити Манчестър Сити – Арсенал Тотнъм – Куинс Парк Рейнджърс в събота:

Челси – Стоук Сити – 1:0

Саутхямптън – Астън Вила – 4:1

Уест Бромич – Рединг – 1:0

Уест Хям – Съндърланд – 1:1

Уигън – Фулъм – 1:2

Суонси – Евертън – 0:3