Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
650 000 евро делят ЦСКА от лиценз Гърнето първо твърди, че оправил 50% от дълговете, после ги вдига на 80%, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. 650 000 евро делят ЦСКА от лиценз за Европа, научи „Меридиан Мач”. Вчера в БФС пристигна решението на Контролния панел на УЕФА. според който “червените” трябва да погасят дълга до 30 септември.
По-късно през деня собственикът Димитър Борисов обясни пред БНТ, че 50% от дълговете са оправени. Два часа по-късно пред TV7 Гърнето отсече, че 80% от задълженията са изчистени. “До 30 септември ще се издължим до край”, обяви накрая Борисов.
Основната част от дълга на “червените” е по казуса с привличането на Мишел Платини от Черноморец през пятото на 2009 г.
“Ако УЕФА вземе лиценза на ЦСКА за турнирите за следващите 3 години, това означава, че те няма да може да участват и в „А” група”, призна пък вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев.
Фурнаджиев: Ако УЕФА ги отреже, горят и за „А” група, продължава на втора страница футболният ежедневник. „Ако ЦСКА не получи лиценз от УЕФА за евротурнирите, няма да получи и от БФС за “А” група. Нещата са свързани”. Това разкри вчера вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев. „Всичко е ясно. Вече не е възможно от ЦСКА да се измъкват като преди – с документи за разсрочено плащане. Не са взели необходимите мерки и ще си понесат последствията”, допълни Фурнаджиев.
Той коментира и забраната на БФС да картотекира завърналния се на „Армията” бразилски нападател Мишел Платини.
„Клубът има забрана за трансфери. Платини бе привлечен след нейното налагане. ЦСКА се опита да извърти номер. След като го купиха от Динамо (Букурещ), разтрогнаха договора си с него и подписаха като свободен агент. Но това няма как да мине. Докато забраната важи, могат да картотекират само свободни агенти и юноши”, обясни ситуацията Фурнаджиев.
Стойчо: Убий глупака Йешич с мълчание „Какъв е този Йешич? Някакъв си чужденец. За мен той е един глупак”, каза вчера треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов за нападките по негов адрес от страна на сръбския треньор.
„В Португалия журналисти и треньори се защитават сами себе си. А ние тук даваме на някакъв глупак да си говори глупостите. Има една поговорка: „Убий глупака с мълчание”. Аз мисля точно така да направя”, заяви още Екзекутора.
Той говори и за контролата с Марек. „видях от някои хора много хубави неща, но за съжаление някои играчи няма да мога да ги ползвам. Мисля, че се получи една добра проверка, една полезна контрола”, сподели Стойчо.
Относно проблемите с евролиценза той каза: „Този въпрос е за шефовете, не ме питайте за това. Аз отговарям за спортно-техническата част. Никой от играчите не е коментирал с мен тази новина”, категоричен бе треньорът.

ЦСКА плаща или изгаря, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. За ЦСКА ножът вече е опрял до кокала и мърдане няма. Само след 4 дни хлопва мандалото на УЕФА. 1/1 тогава ще излезе истината. Червените получиха срок до края на месеца да изчистят задълженията, които са обект на лицензирането им. Ако не го направят, горят от Европа за 3 години, а с това на практика ще се обезсмисли и борбата им за шампионска титла в предстоящите сезони. Ако изобщо има такава, тъй като през април и БФС готви лицензионен удар срещу ЦСКА в случай, че първо УЕфА нанесе такъв. Опциите са само две -ЦСКА или плаща, или изгаря. Според Димитър Борисов половината от дължимата сума вече е изчистена, а до края на месеца ще бъде погасена и останалата част. Твърди се, че размерът на изискуемите в момента задължения е близо 1.3 милиона лева. Ако е вярно, че ЦСКА е платил половината, остават още 650 бона.
На сините не им върви на „Овча купел” срещу Локо Сф Миналия сезон Локомотив София бе на крачка да изхвърли Левски от евротурнири-те. Столичните железничари извъртяха 1.1. Те откриха резултата чрез Даниел Пеев, а символичните гости изравниха чрез Жуниор. Точката се оказа решаваща за тяхното оставане в А група, а в крайна сметка Левски все пак се добра до третото място с кански мъки. Двубоят ще бъде запомнен с факта, че той бе първи и последен за Викторио Павлов като старши треньор на сините. Мачът пък се игра на стадион “Славия”. Сега сблъсъкът на тима от “Герена” с този отбор пак ще е в “Овча купел”.
До момента Левски върви без грешка в първенството и се е устремил към 27-а титла. Дали обаче столичните железничари няма да ги препънат? А те знаят как се прави това. През 1996 година Левски сдаде шампионската титла именно след мач с червено-черните. На 4 май 1996 година двата тима се срещат на стадион “Славия”. По същото време е и другото столично дерби – Славия – ЦСКА, което се играе на стадион “Васил Левски”. На сините им е необходима единствено победа, за да запазят шанс да триумфират отново със златните медали – за четвърти път поред. Причината е, че предишния кръг за първи път от 4 години допускат загуба във вечното дерби. Левскарите обаче стигат само до… 0:1. Автор на попадението за железничарите е Симеон Чилибо-нов. Халфът се разписва в 58-ата минута с изстрел от фа-ул. Любопитното е, че в състава на сините тогава е Христо Йовов, който в събота ще има възможност да играе отново в дербито. Синята фланелка носят още Емил Велев и Дончо Донев, който в момента е главен скаут на Терена”. За Локо пък играешефът на ДЮШ на Левски Ясен Петров и настоящите помощници на Антон Велков Явор Вълчинов и Христо Кои-лов.
Срещата ще остане в историята и с нещо друго. Преди нея тогавашният собственик на Левски Томас Лафчис организира шествие до “Овча купел”. То премцнава под наслов “Не на мутрите” -тогава силовите групировки вече санавлезли сериозно във футбола, феновете на Левски пък издигат транспарант “Сами срещу всички”.
Левски пуска пряко мачовете си в сайта Докато преговорите за телевизионни права са в задънена улица, а създаването на специализиран канал дори все още няма излаз на улица, в Левски мислят напред по въпроса с доставянето на пряка картина мачовете до домовете на запалянковците. Идеята на сините е да правят преки излъчвания с коментар върху картината, но за целта са .необходими инвестиции в техника.
Проучване на сайта на Левски www.levski.bg е показало, че близо 5 хиляди потребители са били готови да гледат мача с Пирин Гоце Делчев на официалния сайт на синия клуб. Предполага се, че ако всичко се разработи, мераклиите ще бъдат в пъти повече, което обаче означава необходимостта от наличието на мощен сървър, който да издържи на „навалицата”.
Инвестициите ще бъдат върнати много бързо, след като сработи системата, тъй като идеята е всеки потребител срещу есемес на стойност от един лев без ДДС да получава парола, която ще е валидна само за един компютър.
Преди 2 години над 100 хиляди потребители от България платиха по 5 евро на ФК Калмар, за да гледат гостуването на Левски в Швеция, но техниката на скандинавците се срина в края на първото полувреме и те върнаха парите на сините привърженици по банков път.

Данчев и Бербатов: Пари не връщаме!, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Димитър Бербатов няма никакво намерение да върне платените от Фиорентина пари за самолетни билети за него и агента му Емил Данчев, съобщиха в Англия едновременно два източника. Италианците платиха за полета на двамата от Манчестър до Флоренция. Българите обаче почнаха пазарлъци с Ювентус, когато кацнаха в Мюнхен, а след това се върнаха в Лондон, където Бербатов подписа с Фулъм.
“Откъде накъде ще плащаме? Фиорентина и Юве бяха варианти, но Митко избра Фулъм и треньора Йол. Това ни задоволява, нещата са приключени” – е казал Данчев, цитиран от английските медии.
Димитър Борисов е категоричен: Няма страшно за ЦСКА!, продължава на първа страница вестникът. Собственикът на ЦСКА Димитър Борисов успокои страстите на Армията, след като УЕФА изпрати писмо до БФС, в което иска до 4 дни клубът да изчисти определени задължения. В противен случай ЦСКА няма да получи лиценз за европейските клубни турнири за следващите 3 години.
Димитър Борисов заяви пред “7 дни спорт”, че към момента не съществува реална опасност отборът да загуби лиценза си. Според него червените трябва да платят задължения от 600 хил.
– УЕФА редовно праща такива писма. Текущите задължения на клуба са към 600 хил. лева, като голяма част от тях вече са платени. До 15 октомври пък трябва да оформим всички документи, че сме изрядни пред УЕФА – заяви Борисов. Той определи като пълна измислица информацията, че ЦСКА е поискала от УЕФА централата да лицензира клуба. Според него това са пълни лъжи, тъй като нито един клуб, и да иска, не може да пише на УЕФА а до националния футболен съюз.
Адвокатите на клуба не пожелаха да коментират писмото на УЕФА, тъй като е подписано споразумение да не дават никаква информация, докато не изтече въпросният 4-дневен срок.
УЕФА души около загуба от Норвегия Мачът, за който се води разследване от УЕФА, е гостуването на малтийците в Осло на Норвегия, който е от квалификационния цикъл за Евро 2008, загубен с 0:4. Три от головете в срещата падат в последните 18 минути. Мачът се игра на 2 юни 2007 година. Хърватският футболен мафиот Марио Чвъртак, който е посочен като организатор на манипулиране на мачове на националните отбори, беше разпитван през май миналата година в Германия. Той и хора от престъпната му група са се срещнали с трима футболисти от малтийския национален отбор в хотел в Осло точно преди мача с Норвегия. Именно от делото срещу Чвъртак тръгнаха разкритията, че тото мафията е достигнала до уреждане на мачове от квалификации за европейско първенство.