Преглед на водещите новини в спортните медии (България


София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
Боби Михайлов: УЕФА се усъмни в 16 мача у нас Сигналите от евроцентралата дошли през последните три години, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. От УЕФА са се усъмнили в 16 мача от българското първенство, разкри президентът на футболния ни съюз Борислав Михайлов в Банско, където се проведе семинар за борба с футболното хулиганство и черното тото.
„От наши правоохранителни органи нямаме сигнали за уредени мачове, такива имаме от системата за мониторинг на УЕФА, която работи от три години. За това време сме получили не повече от 15-16 сигнала, което не е толкова много като процент”, каза Михайлов “Темата за черното тото е изключително наболяла – заяви пък в Банско вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев. – Ето защо преди година променихме наказателния кодекс и уреждането на мачове вече се наказва с лишаване от свобода, при това за срок от 8 години.”
Светът се напрегна заради големите дългове на ЦСКА, продължава на трета страница футболният ежедневник. Новината, че ЦСКА може да изгуби лиценза си заради големите дългове на клуба, обиколи за по-малко от 24 часа целия свят. Медиите в цяла Европа, както и в страни като Индия и Виетнам отделиха подобаващо място за проблемите на 31-кратния шампион на България. Средствата за масова информация се позовават на водещи световни агенции, според които дълговете на ЦСКА възлизат на космическите 53 милиона долара. Това обаче е сумата, която бе обявена от Инициативния комитет за спасението на клуба „Възраждане”.
Световните медии коментират със съжаление, че ЦСКА е много далеч от славните си дни. Според агенция Ройтерс източник, близък до клуба, е коментирал, че „ще бъде изключително трудно ЦСКА да плати дълговете си за толкова кратък период от време”.
Скриха отбора Левски закри последните тренировки до столичното дерби с Локо (Сф) утре. Треньорът Илиан Илиев явно отдава необходимото уважение на „железничарите”, тъй като затегна доста режима и в последните 3 дни преди мача никой няма възможност да наблюдава заниманията на отбора.
На тях наставникът търси варианти най-вече в защита, където твърдо аут поради контузия са Димитър Везалов и Орлин Старокин. С шансове за титуляр е португалският бек Нуно Пинто, като не е изключено малко изненадващо някой измежду Александър Башлиев или Даниел Димов да излезе като титуляр.
Днес „сините” ще проведат последната си тренировка преди срещата в 17,00 часа, а час и половина по-рано Илиан Илиев ще сподели своите очаквания пред медиите.

Стоичков подсилва Левски, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Централният защитник на Литекс Николай Бодуров е пред трансфер в Левски, разбра “7 дни спорт”. Бранителят може да заиграе при сините през зимния трансферен прозорец, а от Герена няма да се бръкнат с кой знае каква сума за играча. Причината е, че Бодуров не е от любимците на Христо Стоичков. Футболистът е постоянно под прицела на треньора, когато оранжевите се издънят. Именно поради тази причина Камата няма нищо против да подсили Левски със защитника. Преди две седмици дори Бодуров бе подложен на детектор на лъжата със свои съотборници. Мярката беше наложена след първата загуба на тима за сезона -1:2 от шампиона Лудогорец.Преди няколко месеца пък Стоичков го прати на каторга при юношите. Освен това националът има договор с оранжевите до лятото на 2013 г. Ако Бодуров подпише с Левски, той ще е вторият играч, преминал от Ловеч на Герена. Първият бе Христо Йовов.
УЕфА опрости на ЦСКА 79 400 000 лева! Глупостта в България никога не е имала почивен ден. Само че тази с марка ЦСКА има дори ленински съботници. И добре, че идват писма като това от Нион, за да се разбере, че мераците да се затрие славният клуб, са необятни. От УЕФА биха една телеграма до София, че ЦСКА има срок до утре да си изчисти задълженията. Поради което “загрижените” за клуба апологети побързаха да го закрият. Това е висша форма на кретенизъм – да желаеш смъртта на нещо, което не можеш да имаш.
Точно преди месец един палав къдравелко внесъл
своя дял от 10 000 лева в нещото с име на автобусна спирка – „ЦСКА-Възраждане” реши, че тази лепта е достатъчна, за да ръси акъл за финансовото дередже на клуба. И избълва щуротията, че “армейците” имат задължения от 80 милиона лева. По принцип подобни суми в устата на хора, стопанисващи магазини в подлеза пред хотел “Плиска”, звучат тероризиращо. Защото това са бизнесмени, които стрелят с цифрите по клетите хорица, живеещи с идеята ЦСКА. Не от нея, а с нея. И когато им кажат, че тяхната футболна надежда дължи повече пари,
отколкото всички пенсионери към „Топлофикация”, те просто пенсионират футболните си пристрастия. Ето затова, след писмото от УЕФА, такива като къдравия вестоносец трябва да бъдат изправяни до стената. За обяснения. И за позор. Защото уефаджийската депеша на практика сваля от ЦСКА бремето на 79400 000 лева. Да, точно така. От Нион притискат “червените” да си обслужват едни 600 000 евро задължения. Разликата с анонсираните от възрожденците задължения на ЦСКА е умопомрачителна. И някой трябва да поеме отговорност за нея. Защото накрая ще се окаже, че някой е искал да сложи ръка на най-успелия български отбор в света само и единствено чрез раздуването на задълженията му към този и онзи.
Слава Богу, че хората, заснели знаменития български филм “Кит” вече не снимат. Иначе щяха да кръстят филма си ЦСКА. И да го направят апотеоз на родната глупост. Защото само така може да се изтълкува възрожденският замисъл да се изкара, че ЦСКА дължи кит, когато в УЕФА от него чакат цаца.
Апропо, който си е навил часовника да му звънне след сетния час на ЦСКА, може да си изключи алармата. Защото това е аларма на глупостта. Тази глупост, която стресна УЕФА с едни дългове за 80 милиона лева. И след европейската проверка от тези 80 милиона останаха… 600 000 евро.
Шеф на Левски взима ЦСКА Телевизията на “А” група ще бъде собственост на члена на УС на сините Стилян Шишков
Телевизията на един от шефовете на Левски взима мачовете на ЦСКА! Става дума за члена на управителния съвет на Герена Стилян Шишков. Бизнесменът, който се занимава с маркетинга в Подуяне, ще излъчва двубоите от “А” група. Проектът на клубовете стартира от зимата. Каналът на отборите ще бъде формиран чрез медията на Шишков Sportal.bg, която има идеята да развива телевизия. Това обаче отсега гарантира сериозен скандал при старта на новата медия. Едва ли клубовете предполагат, че общият им проект не само ще бъде зависим от шеф на Левски, но и самият той ще показва двубоите. Подобен конфликт на интереси ще е извор на големи скандали. Идеята за новата телевизия е тя да бъде външна продукция, която ще се осигурява изцяло от Sportal.bg. Първоначално пакетът от мачове ще се предлага към кабелните оператори, а абонаментът за него ще струва 5 лв. Цената за година ще е 60 лв. По първоначална информация целият проект ще бъде готов за началото на пролетния полусезон в “А” група. Стилян Шишков влезе на Герена в началото на 2012 г. след назначението на Иво Тонев като изпълнителен директор.Той обаче не е долюбван от сините фенове заради това, че е юноша на кръвния враг ЦСКА.

УЕФА: 16 уредени мача в България Бих забранил залаганията у нас, заяви Боби, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Президентът на БФС Борислав Михайлов обяви, че за последните 3 години са получени 15-16 сигнала за манипулирани мачове в България. Те идват от комисия на УЕФА за мониторинг на съмнителни двубои в Европа.„Това не е толкова много като процент”, заяви Боби на дискусия в Банско срещу насилието и черното тото във футбола. В нея участваха представители на 9 държави.
На въпрос към Михайлов не трябва ли промените да започнат първо от централата ни и има ли там нещо гнило, той каза: „Рибата се вмирисва откъм главата, но се чисти откъм опашката. Ако зависи от мен, бих забранил залаганията в България”.
Представител на прокуратурата, присъстващ на форума, заяви, че сигналите за уредени мачове, по които се работи, са много малко.
Борислав Михайлов. Предаваме ЦСКА на УЕФА до 15 октомвриЕдинственият компромис, който направихме, бе, че оставихме отбора в А група през 2008-а
Президентът на БФС Борислав Михайлов коментира казуса “ЦСКА”. Той обяви, че все още няма никакви индикации от УЕФА относно това какво ще е решението за съдбата на 31-кратните шампиони.
“На 14 септември УЕФА направи одит на ЦСКА относно финансовото състояние на клуба. Сега се създаде един нов орган, който може да реши дали да отнеме даден лиценз веднага, без да препраща документите към федерациите. Така че писмото, което се получи тази седмица, е ясно. ЦСКА трябва да представи Всички документи в Дисциплинарната комисия на БфС, че са изплатили задълженията си до 30 септември. След което нашата комисия до 15 октомври до 14 часа европейско бреме трябва да представи всички необходими данни в европейската централа. Тогава УЕФА ще се произнесе.
Индикации от УЕФА няма. ЦСКА си има лиценз за тази година и няма да бъде изхвърлен от първенството. Това може да стане едва през следващото първенстВо, ако не са изпълнени критериите, които се отнасят за всички.
УЕФА, както знаете, посочи 23 отбора със задължения, не е само ЦСКА. Всеки един тим има различни дългове и вече зависи в какъв период ги е натрупал. Дали е към 30 септември, когато се осъществява този мониторинг, или са от по-рано и вече са изчистени. Но каквото и да е решението, засега индикации няма. Колкото до това, дали сме правили компромиси с ЦСКА, ще ви кажа, че футболният съюз е спазвал всички правила, които са спуснати от УЕФА. Дори когато ни замеряха с бомби, не беше направен компромис с ЦСКА и им беше отнет лиценза от комисия на БФС, която работи по правилата на УЕФА. А след това единственият компромис, който беше направен в името на футбола и този голям клуб, е, че тимът продължи да играе в А група”, заяви бившият вратар и настоящ президент на БФС.
Георги Градев: Няма да отнемат лиценза на клуба Адвокатът по спортно право Георги Градев се изказа доста остро по адрес на вицепрезидента на БфС Атанас Фурнаджиев. Според него УЕфА няма да изхвърли ЦСКА от Европа, а ще наложи дисциплинарно наказание на клуба.
“Атанас Фурнаджиев трябва да си подаде оставката незабавно. Правят се опити да се влияе на комисиите за решенията им, което е недопусти-
мо. Мога да ви кажа, че след конгреса някои хора ще бъдат обект на преследване от страна на прокуратурата.
Не може да твърдиш, че ако УЕфА изхвърли ЦСКА от евро-турнирите, ще му бъде отнет и лицензът за първенството. Само за негова информация ще кажа, че ЦСКА може да бъде изхвърлен от първенството, ако не си плати задълженията до 31 март 2013 година, а не до 30 септември тази година. Клубът сега си има лиценз за А група и не може да бъде изхвърлен. Но тъй като (Фурнаджиев е тотално незапознат с материята, е по-добре да не се изказва. Същата работа и с Платини – пълна некомпетентност относно правилниците. Колкото до това, дали УЕфА ще отнеме лиценза на ЦСКА, считам, че това няма да стане. Те ще накажат клуба дисциплинарно за неспазване на финансовия феърплей”, заяви Градев. В същото време той публикува на страницата си във фейсбук, че ако направи тест на всички ръководители в БфС, те със сигурност няма да го издържат.