Предстои втори кръг от груповата фаза на турнира Шампионска лига (ОБЗОР)

София. Днес ще се изиграят 8 мача от втория кръг на груповата фаза в турнира Шампионска лига. Италианският шампион Ювентус, който има една точка след равенството с Челси в първия мач, се нуждае от победа срещу водача в групата Шахтьор (Донецк). В другата среща от потока Нордселанд е домакин на английския тим. В Група „F” Валенсия посреща Лил, а белоруският шампион БАТЕ (Борисов) е домакин на Байерн Мюнхен. В Група „G” лидерът Барселона е гост на Бенфика за трети път в своята история. Каталунците са гостували два пъти на “Ещадио да Луш”, като и двете срещи завършват при резултат 0:0. В първата, през декември 1991, участие взима и Христо Стоичков, а впоследствие Барселона побеждава на финала Сампдория и за пръв път в историята си печели най-престижния клубен трофей. В същата група Спартак (Москва) ще се опита да спечели първи точки срещу шотландския Селтик.
Последните два мача са от Група „H”. Лидерите Клуж и Манчестър Юнайтед се срещат в Румъния, а турският Галатасарай е домакин на Спортинг (Брага). Само двубоят Спартак Москва – Селтик е от 19:00 часа, а всички останали са от 21:45 часа:FOCUS-SPORT

ГРУПА “Е”

Челси гостува на Нордселанд за първи път
Носителят на европейската титла Челси има за съперник във втория кръг на Шампионската лига датския шампион Нордселанд, който е дебютант в турнира и вече допусна първата си загуба след 0:2 от Шахтьор в първи кръг на груповата фаза.
Футболистите на Каспер Нюлманд обаче са изключително мотивирани да се представят успешно в първия домакински мач, независимо от класата на именития си съперник. Всъщност това ще бъде първия двубой на Нордселанд, в който датчаните играят срещу тим от Англия.
До този момент Челси е играл два пъти в Дания, като и в двата пъти побеждава Копенхаген без допуснат гол. Преди няколко дни “сините” от Лондон постигнаха и един изключително мотивиращ успех над Арсенал с 2:1 и продължават да оглавяват временното класиране в Англия.
Мачът Нордселанд – Челси е днес от 21:45 часа.

Стъридж пропуска мача с Нордселанд
23-годишният нападател на Челси Даниел Стърдиж не пътува за Дания, след като отново е получил болки в коляното и това налага да пропусне мача с Нордселанд.
Европейският първенец тази вечер гостува на датския тим в мач от група Е на Шампионската лига. Мениджърът на лондончани Роберто ди Матео се надяваше да може да използва Даниел Стъридж и с оглед на по-скромния съперник да го пусне като титуляр, за да запази силите на някои от играчите, които по-често попадат в стартовия състав. При създалата се ситуация обаче се очаква, че атаката отново ще бъде водена от Фернандо Торес.
Стъридж в последно време е преследван от контузии и болести, заради които пропусна и мачовете на националния отбор на Англия в началото на месеца. За последно той игра на 15 септември, срещу Куинс Парк Рейнджърс и оттогава не може да се възстанови напълно.

Мирча Луческу: Ювентус е един от най-добрите отбори в Европа
Шахтьор е лидер в група Е на Шампионската лига след първите срещи, но сега има тежката задача да гостува на Ювентус. Румънският треньор на украинците Mирча Луческу заяви, че би предпочел първата среща между двата тима да е в Донецк, а не в Торино. За пример какво не трябва да правят възпитаниците му той показа запис на последния мач на “бианконерите”, в който победиха Рома с 4:1. Ювентус приема Шахтьор тази вечер от 21:45 часа.
“Ювентус в момента е един от най-добрите отбори в Европа. След спечелената точка в Лондон, вече е фаворит и в групата. Предстои ни изключително тежък мач. И ние, като Юве, играем хубав футбол, имаме голям стадион и разчитаме на публиката си. В този ред на мисли, бих казал, че предпочитах първата ни среща да бъде в Донецк, отколкото в Торино.
В мача трябва да бъдем много бдителни и максимално концентрирани. Показах на моите играчи мача срещу Рома и им обясних, че не можем да позволим на Ювентус да играе по подобен начин, при който имат абсолютна свобода на действие”, коментира Луческу.
Той бе запитан и дали ще вземе специални мерки за звездата на италианците Андреа Пирло. Плеймейкърът дебютира като професионалист в Бреша на по-малко от 16 години именно под ръководството на Луческу, а след това румънецът го взе и в Интер.
“Познавам Пирло още от времето, когато бе на 15 години и половина, когато започна кариерата си. Още тогава привлече вниманието към себе си със своя талант. След това бяхме заедно и в Интер. Неговото развитие през годините е изключително и вярвам, че той заслужава “Златната топка”. Ювентус обаче не е само Пирло. Това е един добре организиран отбор, отлично построен”, допълни румънецът.

Преди Ювентус – Шахтьор
Днес от 21:45 часа италианският шампион Ювентус посреща Шахтьор Донецк в мач от 2-и кръг на турнира Шампионска лига. “Бианконерите” започнаха участието си в надпреварата, завършвайки наравно 2:2 като гост на Челси. Сега тифозите ще чуят за първи път на своя “Ювентус Стейдиум” химна на Шампионската лига. От началото на сезона Ювентус играе изключително вдъхновено и след шест изиграни мача в Калчото, вече има пет победи и едно равенство.
Шахтьор също е лидер в класирането на Украйна, а вече постигна и първата си победа в Шампионската лига след 2:0 над Нордселанд в първия кръг на груповата фаза. Автор и на двете попадения в срещата стана арменеца Хенрик Мхитарян, който е основен голмайстор на тима през настоящия сезон. В двата тима няма контузени играчи.

Пирло: Ювентус иска купата след завръщането си в турнира
Полузащитникът на Ювентус Андреа Пирло заяви преди мача с Шахтьор (Донецк), че отборът се цели във финала на Шампионската лига.
“Всички сме наясно, че Шампионската лига е много труден турнир. Нашата цел е възможно най-добро представяне. Мисля, че притежаваме всички необходими качества, за да стигнем до финала.
Не казвам, че ще можем да спечелим Лигата. Сигурно е обаче това, което възнамеряваме да сторим – да играем на финала. Желанието е налице и отново ще бъдем конкурентноспособни в Европа”, коментира италианският национал.

Киелини: Мачът с Шахтьор е най-важен за излизането ни от групата
Защитникът на италианския шампион Ювентус Джорджо Киелини смята, че предстоящият мач срещу Шахтьор (Донецк) е най-важният сблъсък за “бианконерите” от груповата фаза на Шампионската лига. Двубоят между двата тима е днес вечер от 21:45 часа на “Арена Ювентус” в Торино.
“Напълно сме наясно, че следващият ни мач е с най-голямо значение от тази фаза. Надяваме се феновете ни да напълнят стадиона и да ни подкрепят”, сподели Киелини.
“Повечето от футболистите на Шахтьор могат да са титуляри във всеки един от топ клубовете на Европа. Това трябва да бъде уважавано. Уверени сме, че можем да победим, но трябва да играем наистина силно, за да постигнем това”, допълни 28-годишният бранител.

Челси и Ювентус спечелиха по точка след 2:2 на “Стамфорд бридж”
На стадион “Стамфорд Бридж” в Лондон европейският клубен шампион Челси и италианският Ювентус завършиха при резултат 2:2 в първия мач на двата тима от група “Е” на турнира Шампионска лига. Оскар вкара гол за лондончани в 31-ата минута, а само след 120 секунди добави още един. Гол за Ювентус през първото полувреме вкара Артуро Видал в 38-ата минута, а Фабио Куалиарела изравни за 2:2 в 80-ата след грешка на английския защитник Джон Оби Микел. 4 минути преди края на мача след изстрел на Куалиарела топката удари гредата на немската врата, но резултатът се запази.
Това бе мач номер 400 за вратаря на Ювентус Джанлуиджи Буфон.
Треньорът на Ювентус Антонио Конте бе на стадиона, но не води отбора от резервната скамейка заради наказание. 44-годишният специалист бе признат за виновен по обвинение в корупция за времето, когато е бил наставник на Сиена.

Шахтьор (Донецк) победи Нордселанд с два гола на Мхитарян
На стадион “Донбас Арена” в Донецк Шахтьор (Донецк) победи с 2:0 датския Нордселанд в мача от група “Е” на турнира Шампионска лига. За украинците головете вкара арменският национал Мхитарян в 44-ата и 76-ата минута.
Любопитното е, че двата тима не бяха играли един срещу друг в евротурнирите.

Класиране
1. Шахтьор (Донецк, Украйна) 1 1 0 0 2:0 3
2. Ювентус (Италия) 1 0 1 0 2:2 1
3. Челси (Англия) 1 0 1 0 2:2 1
4. Нордселанд (Дания) 1 0 0 1 0:2 0

Италиански треньор очаква Джовинко да е звездата на турнира
Италианският футболен специалист Лучано Спалети очаква едно от откритията на новия сезон в Шампионската лига да бъде нападателят на Ювентус Себастиян Джовинко, съобщава Football Italia.
Според Спалети, Джовинко се намира в страхотна форма и демонстрира, че времето, в което игра в Парма, му е помогнало да натрупа изключително сериозен опит. Лучано Спалети, който в момента е треньор на Руския Зенит, коментира, че нападателят вече е готов за огромната отговорност да води атаката на Ювентус.

Резултати/Програма на мачовете от група “E”
19 септември, 21:45 часа
Шахтьор (Донецк) – Норселанд 2:0
Челси – Ювентус 2:2
2 октомври, 21:45 часа
Ювентус – Шахтьор (Донецк)
Нордселанд – Челси
23 октомври, 21:45 часа
Нордселанд – Ювентус
Шахтьор (Донецк) – Челси
7 ноември, 21:45 часа
Ювентус – Нордселанд
Челси – Шахтьор (Донецк)
20 ноември, 21:45 часа
Нордселанд – Шахтьор (Донецк)
Ювентус – Челси
5 декември, 21:45 часа
Шахтьор (Донецк) – Ювентус
Челси – Нордселанд

ГРУПА “F”

Валенсия е домакин на Лил в своя мач номер 100 в евротурнирите
Валенсия и Лил излизат един срещу друг в изключително важен сблъсък и за двата тима. Испанците започнаха участието си в турнира с донякъде очаквана загуба при гостуването на Байерн с 1:2, докато шампионите на Франция от 2011 година допуснаха сензационно поражение при домакинството си на БАТЕ Борисов с 1:3.
От началото на сезона Валенсия страда от непостоянство, редувайки силни и слаби представяния. Именно заради този факт “прилепите” заемат 10-о място в класирането на Примера Дивисион след първите шест кръга, като в събота постигнаха домакински успех над Сарагоса с 2:0.
Лил от своя страна също не започна добре сезона във френското първенство, постигайки само една победа в първите 7 кръга. Така със седем точки играчите на Руди Гарсия заемат едва 15-о място в класирането.
Двата отбора са се срещали и в груповата фаза на турнира през 2009 година. Тогава Валенсия печели домакинския си мач с 3:1, като точни са Мата и Хоакин на два пъти. Любопитен факт е, че и двамата в момента не са част от състава на треньора Маурисио Пелегрино.
В ответния мач във Франция испанците стигат до равенство 1:1. Валенсия има перфектен баланс от 7 победи в 7 домакински мача срещу френски съперници. Това е и мач номер 100 за испанския тим в европейските клубни турнири.
“Бяло-черните” нямат загуба като домакин в последните си шест домакински срещи от Шампионската Лига, като последното им поражение бе от Манчестър Юнайтед с 0:1 през 2010 година. От състава на домакините за предстоящия двубой със сигурност ще отсъстват Жереми Матийо, Рикардо Коста, Давид Албелда, Евер Банега, Пабло Пиати и Серхио Каналес, които са контузени. Адил Рами пък е наказан, след като получи червен картон в мача с Байерн.
Лил има само две победи в 14-те си гостувания от Шампионската Лига до момента. Във френския тим също има доста проблеми с контузени играчи, като наставникът Руди Гарсия ще изчака до последно, за да прецени състоянието на Саломон Калу, Рони Роделин и Марвин Мартин. И тримата пропуснаха петъчната загуба от Рен с 0:2.
И двата отбора със сигурност ще търсят победата в тази среща, за да запазят шансовете си за класиране в следващата фаза.

Байерн Мюнхен с трудно гостуване на БАТЕ в Минск
Байерн, който има 9 победи в 9 официални мача от началото на сезона, гостува на БАТЕ Борисов в мач от втория кръг на турнира Шампионска лига. Шампионът на Беларус постигна сензационен успех в първия кръг от груповата фаза, надигравайки като гост френския Лил с 3:1. Това бе първата победа на БАТЕ в групите на турнира от 13-ия им опит. Сега треньорът Виктор Гончаренко и неговите играчи се надяват на ново силно представяне срещу може би най-добрия клубен тим в Европа в момента. Отборът на БАТЕ Борисов също се намира в страхотна форма и е във впечатляваща серия от 16 официални мача без загуба. Последното поражение на беларуския тим е от преди точно три месеца – 1:3 при домакинството на Динамо (Минск) в мач от местното първенство.
Финалистът от миналогодишното издание на турнира Шампионска лига Байерн (Мюнхен) започна участието си в надпреварата с домакински успех срещу Валенсия с 2:1.
Преди две седмици на стадион Алианц Арена “баварците” постигнаха сравнително лесна победа срещу испанския тим след попадения на Бастиан Швайнщайгер и Тони Кроос.
В предишните си участия в групите на Шампионска Лига „синьо-жълтите” показаха, че нямат притеснения от големите европейски отбори, постигайки престижни равенства при домакинствата си на Ювентус (2:2) през 2008 година и Милан (1:1) през 2011, както и минимална загуба от Реал Мадрид (0:1) също през 2008. Общо във всичките си домакински мачове от груповата фаза на Шампионска Лига и Лига Европа в последните четири сезона, БАТЕ има актив от три победи, две равенства и седем загуби.
В състава на домакините няма сериозни проблеми с контузени футболисти, като се очаква Виктор Гончаренко да направи само една промяна в титулярни състав в сравнение с този, който постигна успеха над Лил с 3-1. На резервната скамейка за срещата ще остане Едгар Олекхнович, а на негово място би трябвало да започне бразилският халф Ренан Бресан, който е ключова фигура за отбора. Александър Хлеб също ще се завърне сред стартовите единайсет, след като пропусна последния мач от първенството на Беларус срещу Неман Гродно, спечелен с 5:1. На вратата най-вероятно ще започне Горбунов, а в защита пред него ще са Поляков, Радков, Шимич и Бордачев. Очаква се в халфовата линия да действат Павлов, Ликхтарович и Володко, а атаката на тима ще бъде водена от Родионов, Бресан и Хлеб.
Юп Хайнкес и неговият Байерн се надяват да продължат победния си ход и на стадион Динамо в Минск, опитвайки се да поставят нов клубен рекорд от 10 поредни победи в официални срещи. Въпреки страхотното началото на сезона ситуацията в лагера на „баварците” не е перфектна. След трудния съботен успех при гостуването на Вердер Бремен с 2:0 спортният директор Матиас Замер заяви, че е недоволен от представянето на играчите, които според него са започнали да се отнасят несериозно към наглед по-лесните мачове, какъвто е и този с БАТЕ. Твърдо аут за двубоя са Марио Гомез, Давид Алаба и Диего Контенто, които все още лекуват контузии. Ариен Робен вече е започнал да тренира самостоятелно, но все още не ясно кога ще може да вземе участие в официална среща. В мача с Вердер новите попълнения Хави Мартинес и Марио Манджукич останаха на резервната скамейка, но би трябвало да започнат предстоящия двубой от първата минута за сметка на Луис Густаво и Клаудио Пизаро. Под рамката на вратата ще бъде Мануел Нойер, а в защита ще действат Лам, Данте, Боатенг и Бадщубер. В халфовата линия ще си партнират Мартинес, Швайнщайгер и Кроос, а в предни позиции ще са Мюлер, Рибери и Манджукич.

Байерн без Робен срещу БАТЕ
Германският гранд Байерн (Мюнхен) няма да разчита на звездата си Ариен Робен в гостуването на БАТЕ Борисов от втория кръг на груповата фаза на Шампионската лига. Двубоят е от 21:45 часа в Беларус. Холандското крило има мускулна травма, заради която пропусна двубоя с Вердер (Бремен) от Бундеслигата. Робен тренира вчера отделно от основната група. Байерн спечели първия си мач в групата срещу Валенсия с 2:1, а БАТЕ победи Лил като гост с 3:1.

Байерн Мюнхен победи с 2:1 Валенсия
На стадион “Алианц Арена” в Мюнхен Байерн Мюнхен победи Валенсия с 2:0 в мача от група “F” на турнира Шампионска лига. Головете за домакините вкараха Швайнщайгер в 38-ата и Кроос в 76-ата минута, а за испанския тим точен бе Нелсон Валдес в 91-ата минута.
От 8 изиграни мача между дватa тима 4 завършват с равенство, 3 са победите за немския тим, а 1 успех има Валенсия, като головата разлика е 7:6 в полза на немския тим. Байерн има само една загуба в досегашните си 19 домакинства срещу испански отбори – 2:3 срещу Ла Коруня през сезон 2002/03 в груповата фаза на ШЛ. Валенсия има само една победа срещу германски тим като гост от 11 мача в евротурнирите – с 1:0 срещу Шалке 04 в груповата фаза през септември 2007 година.
След мача Байерн е втори в класирането в групата с актив от 3 точки и по-лоша голова разлика след белоруския Бате Борисов.

Лил загуби от Бате Борисов с 1:3
Френският шампион Лил загуби от белоруския Бате Борисов с 1:3 в първия мач между двата тима от евротурнирите. В двубоя от група “F” на Шампионска лига на стадион “Гранд Стад Лил Метропол” головете за белорусите вкараха Володко в 6-ата, В. Родионов в 20-ата и Олехнович в 43-ата минута, а за домакините точен бе Чеджу в 60-ата минута.
Това е пето участие на Лил в Шампионска лига и трето за БАТЕ.

Класиране
1. БАТЕ (Борисов, Беларус) 1 1 0 0 3:1
2. Байерн (Германия) 1 1 0 0 2:0 3
3. Лил (Франция) 1 0 0 1 1:3 0
4. Валенсия (Испания) 1 0 0 1 0:2 0

Бекенбауер: Байерн има сили да вдигне трофея
Почетният президент на Байерн Мюнхен Франц Бекенбауер смята, че играчите на баварския клуб “са достатъчно силни”, за да спечелят тазгодишната Шампионска лига.
“Мисля, че нашите играчи са достатъчно силни, за да спечелят шампионската лига”, каза Бекенбауер в интервю за регионалния всекидневник “Щутгартер цайтунг”.
Байерн, който в миналогодишното издание на шампионската лига загуби на финала от Челси, започва мачовете си от груповата фаза в сряда срещу Валенсия.
Бекенбауер каза още, че и шампионът на Германия през последните две години Борусия Дортмунд има шансове да спечели трофея в турнира. През миналия сезон Борусия Дортмунд не успя да се класира за осминафиналите, след като загуби у дома с 2:3 от Олимпик Марсилия в груповата фаза.
Бекенбауер каза в края на интервюто, че германските отбори “трябва да играят по-важна роля на европейската сцена”.

Ефенберг: Байерн трябва да спечели трофея
Бившата звезда на Байерн (Мюнхен) Щефан Ефенберг се надява Байерн (Мюнхен) да спечели трофея в Шампионска лига, след като през миналия сезон баварците отстъпиха на Челси във финала след изпълнение на дузпи на собствения сис стадион “Алианц Арена”. Байерн попадна в една група с Валенсия, Лил и БАТЕ (Борисов).
“Играчите на Байерн имаха такъв шанс да спечелят Шампионска лига, който се случва веднъж в живота, но той отмина. Този път вече трябва да се целят в трофея. Това е единствената възможна цел. Байерн трябва да прескочи групата. Баварците са едни от големите фаворити. Те са много уважавани в Европа и това е напълно заслужено”, заяви бившият полузащитник, цитиран от “Кикер”.
Ефенберг не дава големи шансове на Борусия (Дортмунд), който попадна в групата на смъртта в Шампионска лига, заедно с Реал (Мадрид), Манчестър Сити и Аякс.
“Няма да вкарат головете си с офанзивния си стил на игра. Юрген Клоп трябва леко да промени системата. Не може да налагаш атакуващ стил в толкова тежка група. Важното е да имаш план “Б”, завърши Ефенберг.

Лам: Знам, че Байерн има сили да стигне финала
Капитанът на Байерн Мюнхен Филип Лам е убеден, че рекордьорът с 22 титли на Германия скоро отново ще достигне финал на Шампионската лига след драмата с Челси този сезон. През май тази година баварците загубиха домакинския си финал в най-престижния европейски клубен турнир от Челси с 3:4 след изпълнение на дузпи. В редовното време срещата на “Алианц Арена” завърши 1:1.
“Знам, че с този отбор ще получа нов шанс да играя финал на Шампионската лига. Дали ще успеем да го направим е друг въпрос. С нашия състав виждам, че имаме големи шансове”, заяви 28-годишният немски национал в интервю за списание “Кикер”.
“Нашият отбор има голям потенциал да стигне далеч. Не трябва да пропиляваме потенциала си с продължаване на дискусиите за миналия сезона. Имаме големи цели, а при тази група достигането на 1/8-финалите е задължително. Барселона е фаворитът, след това следва Реал (Мадрид) и едва тогава сме ние”, допълва Лам.
Байерн посреща Валенсия в първия си мач от груповата фаза на Шампионската лига този сезон. Двубоят на “Алианц Арена” е в сряда от 21:45 часа.

Резултати/Програма на мачовете от група “F”
19 септември, 21:45 часа
Лил – БАТЕ (Борисов) 1:3
Байерн – Валенсия 2:0
2 октомври, 21:45 часа
Валенсия – Лил
БАТЕ (Борисов) – Байерн
23 октомври, 21:45 часа
БАТЕ (Борисов) – Валенсия
Лил – Байерн
7 ноември, 21:45 часа
Валенсия – БАТЕ (Борисов)
Байерн – Лил
20 ноември, 21:45 часа
БАТЕ (Борисов) – Лил
Валенсия – Байерн
5 декември, 21:45 часа
Лил – Валенсия
Байерн – БАТЕ (Борисов)

ГРУПА “G”

Тито Виланова: Мачът с Бенфика ще е по-тежък от Ел Класико
Наставникът на Барселона Тито Виланова сподели, че очаква тежък сблъсък в гостуването срещу Бенфика в мач от втория кръг на Група “G” в Шампионската лига. Двубоят е на стадион “Да Луж” от 21:45 часа днес.
“Мачът в Шампионската лига ще бъде по-труден в сравнение с този срещу Реал Мадрид. Трябва да спечелим в Лисабон. Бенфика е голям отбор. Миналата година заслужаваха да отстранят Челси, а след това англичаните спечелиха турнира”, заяви 43-годишният Виланова преди сблъсъка с “лисабонските орли”.

Барселона ще се опита да вкара на Бенфика в Лисабон за първи път, Спартак приема Селтик
Мачовете от Група „G” на Шампионската лига, които ще се изиграят днес са Бенфика – Барселона и Спартак Москва – Селтик.
При каталунците Карлес Пуйол, Андрес Иниеста и Адриано се завръщат в групата на Барселона за мача. За Португалия няма да пътуват Жерар Пике и пропускащият 2 месеца от сезона заради разкъсани кръстни връзки Тиаго Алкантара. От състава на Бенфика ще отсъства голмайсторът Оскар Кардосо, който е с травма. Проблеми има и Пабло Аймар, но се очаква той да започне мача.
Барселона е лидер в групата след като надигра в драматичен мач Спартак (Москва) с 3:2, а Бенфика заема втора позиция след равенството 0:0 със Селтик в Шотландия. Каталунците са гостували два пъти на “Ещадио да Луш”, като и двете срещи завършват при резултат 0:0. В първата, през декември 1991, участие взима и Христо Стоичков. Интересен е фактът, че впоследствие Барселона печели групата си, играе финал със Сампдория и триумфира за пръв път в историята си с най-престижния клубен трофей.
Същото се случва и през сезон 2005-2006. Тогава Барса надиграва Бенфика на четвъртфинал, взима трофея и поставя началото на най-успешния период в историята си. “Лисабонските орли” имат един не по-малко значим успех над Барселона, във финала през 1961 година, когато печелят с 3:2 в Швейцария. Третият мач между двата тима е днес от 21.45 часа.
В ранната среща от тази група Спартак (Москва) приема Селтик. Треньорът на руснаците Унай Емери няма да може да разчита на Сергей Паршивлюк, Ромуло, Велигтон и Андрий Дикан, но титуляр ще бъде шотландецът Ейдън Макгийди, който се изправя срещу бившия си клуб.
Мениджърът на Селтик Нийл Ленън няма проблеми с контузени футболисти. Този мач ще се играе от 19:00 часа.

Меси: Не искам да ме запомнят като най-добрия футболист, а като добър човек
Считаният от специалистите за най-добър футболист в света за момента Лионел Меси разкри най-голямата мечта, която преследва в живота си. 25-годишният аржентински национал и звезда на Барселона иска след края на кариерата си всички да го запомнят като “добър човек”.
“Това за мен е по-важно от славата на най-добър футболист в света. Моята цел е хората да ме запомнят като един добър тип, когато закача футболните обувки на пирона”, сподели Меси в интервю за испанския вестник “Ел Паис”.
За голмайстора на Барселона индивидуалните отличия са нещо второстепенно. “Естествено, че се радвам на тях. Въпросът дали един играч е по-добър от останалите е тема, с която се занимават предимно медиите. За мен бе голям късмет, че попаднах в този отбор на Барселона с тези невероятни играчи. Без помощта на моите съотборници щях да съм едно нищо. Нямаше да спечеля никакви титли и отличия”, допълва аржентинецът.
Нападателят, който след около месец ще стане баща, много се радва на децата. “Да направиш едно дете щастливо, това е нещото, което ме изпълва най-много. Аз съм такъв, какъвто съм, както на терена, така и извън него”, казва още звездата на каталунците.

Треньорът на Бенфика: Ще изненадаме Барселона
Португалският гранд Бенфика няма да подцени шансовете си и се готви да изненада Барселона в мача помежду им от втория кръг на Група “G” в Шампионската лига. Двубоят на стадион “Да Луж” е от 21:45 часа.
“В Шампионската лига винаги има изненади. Няма непобедими отбори. Ако имаме добър ден, а те лош, бихме могли дори да спечелим”, сподели старши треньорът на “лисабонските орли” Жорже Жезуш на пресконференцията преди сблъсъка с каталунците.

Барселона излиза с Иниеста, Пуйол и Адриано, но без Тиаго срещу Бенфика
Халфът Андрес Иниеста и защитниците Карлес Пуйол и Адриано са възстановени от контузии и ще бъдат включени в групата на отбора за мача от Шампионската лига срещу Бенфика от 21:45 часа.
Иниеста пропусна четири мача заради мускулна контузия на десния крак, докато Пуйол получи травма в коляното преди две седмици. Адриано пропусна един мач – срещу Севиля, заради мускулно разтежение.
Извън игра обаче ще бъде Тиаго Алкантара, който е получил травма на дясното коляно при победата над Севиля с 3:2 и ще се възстановява два месеца.

Меси спаси Барселона за 3:2 срещу Спартак Москва
Испанският вицешампион Барселона победи Спартак Москва с 3:2 в мача от група “G” на турнира “Шампионска лига” на стадион “Камп Ноу”. Домакините откриха резултата в 14-ата минута с гол на таланта Кристиан Тейо, но съотборникът му Дани Алвеш си отбеляза автогол в 29-ата минута за 1:1.
Гостите от руската столица изненадващо поведоха в резултата, след като Ромуло вкара за 2:1 в 59-ата минута, но тогава дойде часът на звездата на каталунците Лионел Меси. Той спаси клуба си от загубата, вкарвайки за 2:2 в 71-ата минута и с гола си в 80-ата минута донесе победата на Барселона. След успеха Меси и съотборниците му са лидери в класирането с 3 точки, Бенфика и Селтик имат по една, а Спартак е без точков актив.
До момента каталунците са играли в 3 мача, имат две победи и едно равенства, но са вкарали 10 срещу 5 допуснати гола срещу Спартак. Барселона няма загуба в 17 поредни домакинства в турнира. Последното поражение бе именно срещу руски тим – 1:2 от Рубин (Казан) през октомври 2009 година. Барса е на два гола от попадение номер 800 в евротурнирите. Спартак (Москва) няма равенство в Испания при 4 победи и 9 загуби в мачовете си от евротурнирите до момента.

Селтик – Бенфика 0:0
На стадион “Селтик Парк” в Глазгоу отборите на Селтик и Бенфика завършиха при резултат 0:0 мача от група “G” на турнира Шампионска лига. От 7 изиграни мача между двата тима до момента 3 са победите за шотландския гранд, 3 са успехите и за Бенфика и едно е равенството при абсолютно изравнената голова разлика 7:7.
Селтик играе за седми път в груповата фаза на турнира, като се е класирал на елиминациите два пъти. Бенфика има само един успех като гост в Шотландия – 2:1 над Хартс в предварителния кръг на КЕШ през сезон 1960/61.

Класиране
1. Барселона (Испания) 1 1 0 0 3:2 3
2. Бенфика (Португалия) 1 010 0:0 1
3. Селтик (Шотландия) 1 010 0:0 1
4. Спартак (Москва, Русия) 1 0 0 1 2:3 0

Резултати/Програма на мачовете от група “G”
19 септември, 21:45 часа
Барселона – Спартак (Москва) 3:2
Селтик – Валенсия 0:0
2 октомври, 19:00 часа
Спартак (Москва) – Селтик
21:45 часа
Бенфика – Барселона
23 октомври, 19:00 часа
Спартак (Москва) – Бенфика
21:45 часа
Барселона – Селтик
7 ноември, 21:45 часа
Бенфика – Спартак (Москва)
Селтик – Барселона
20 ноември, 19:00 часа
Спартак (Москва) – Барселона
21:45 часа
Бенфика – Селтик
5 декември, 21:45 часа
Барселона – Бенфика
Селтик – Спартак (Москва)

ГРУПА “H”

Манчестър Юнайтед гостува на Клуж
В един от най-интересните мачове от втория кръг в груповата фаза на Шампионската лига Манчестър Юнайтед гостува на румънския шампион Клуж.
Домакините се намират в чудесна форма – в плейофите отстраниха Базел, а в първия си мач в група H победиха Спортинг (Брага) с 2:0 в Португалия. Tреньорът на Клуж Йоан Андоне няма кадрови проблеми, освен трайно контузените Деац, Вас, Саре и Рони, които не са в състава за Шампионската лига. Бившият наставник на ЦСКА ще може да разчита и на Василе Мафтей, който изтърпя своето наказание от един мач в първия двубой с Брага.
Манчестър Юнайтед също стартира с победа участието си в група H. Преди две седмици “червените” спечелиха с 1:0 на “Олд Трафорд” срещу Галатасарай. Последната си победа като гост в Шампионската лига английският тим постигна през миналия сезон в Румъния, но срещу Оцелул, когато Уейн Рууни отбеляза два гола от дузпа. Нападателят вече е напълно възстановен и се очаква да поведе атаката на Юнайтед заедно с Робин ван Перси.
Опитните Райън Гигс, Поул Скоулс и Майкъл Карик изобщо не попаднаха в групата за мача в Румъния. Не са никак малко и контузените, като основните проблеми за сър Алекс Фъргюсън са свързани със защитата. Извън строя са Неманя Видич, Фил Джоунс и Крис Смолинг. Антонио Валенсия и Ашли Йънг също отпаднаха от групата, въпреки че до последно се очакваше, че ще могат да играят срещу румънския шампион.
Maчът Клуж – Манчестър Юнайтед е от 21:45 часа.

Карик и Валенсия не тренираха преди мача с Клуж
Майкъл Карик и Антонио Валенсия не тренираха с Манчестър Юнайтед на базата в Карингтън днес. Заниманието е последно за отбора преди полета по-късно днес към Румъния, където днес „червените“ ще играят срещу Клуж в мача от групите на Шампионската лига.
24-ма футболисти взеха участие в тренировката днес, включително младите Скот Уутън, Майкъл Кийн и Алекс Бютнер. Неманя Видич, Крис Смолинг и Фил Джоунс продължават да отсъстват и не се очаква да летят за северната ни съседка. Ашли Йънг също тренира, но с кондиционните треньори, отделно от основната група, информира още официалната страница на Манчестър Юнайтед.

Хаджи: Клуж не се страхува от Манчестър Юнайтед
Футболната легенда Георге Хаджи сподели очакванията си за мача от Шампионска лига между Клуж и Манчестър Юнайтед. Румънецът, който е известен с прозвището “Марадона на Карпатите” очаква труден мач за “червените”.
Сблъсъкът между Клуж и Юнайтед e от 21:45 часа.
“Манчестър Юнайтед трябва да внимава. Клуж е много добър отбор, който спечели петте си мача в евротурнирите този сезон. Рафаел Бастош, който вкара два гола на Брага, е пример за един от техните чуждестранни играчи със самочувствие. Клуж не бе голям отбор в Румъния до преди 5 години, когато започна да печели трофеи. Играха в групите на Шампионска лига и преди. Тогава затрудниха Челси и сега не се страхуват от Манчестър Юнайтед. Клуж е добре организиран отбор с опитен треньор като Йоан Андоне. В момента не са на върха в класирането в Румъния, заради проблеми с контузии и заради ангажиментите в Шампионска лига. Иначе имат много силен състав.
Алекс Фъргюсън е пример за всеки треньор в света. Райън Гигс пък е очарователен играч, който блести с идеи, а не със сила. Той не е типичен британски футболист. Юнайтед е много уважаван тим в Румъния. Обикновено “червените дяволи” достигат полуфинал или финал в Шампионска лига”, заяви Хаджи, който направи име във футбола през 90-те с екипите на Стяуа, Реал (Мадрид), Барселона и Галатасарай.

Алекс Фъргюсън: Ще заложа на опитните играчи, мачът с Клуж ще е труден
Наставникът на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън ще заложи на опитните си футболисти за гостуването на Клуж в мача от Шампионската лига.
“Ще заложа на опитните играчи в мача срещу Клуж, те са сериозен отбор”, обяви мениджърът на “червените”.
Юнайтед спечели първия си мач от груповата фаза срещу Галатасарай, а сега гостува на румънския Клуж, който също започна с успех.
“Ще заложа на опитните играчи. Клуж елиминира Базел в плейофите, което показва, че са сериозен отбор. Те спечелиха и в Брага, което е трудно гостуване, така че приемаме много сериозно този мач. Те вече знаят, че имат шансове да продължат напред. Ако успеят да вземат нещо от срещата с нас, ще бъдат в отлична позиция”, коментира Фъргюсън.
Срещата Клуж- Манчестър Юнайтед е от 21:45 часа.

Галатасарай е силен домакин, Брага не познава загубата на чужд терен в Европа вече цели 6 мача
В мач от група H на Шампионската лига Галатасарай посреща на стадион “Али Сами Йен” Спортинг (Брага).
Турският гранд загуби нещастно първия си двубой преди две седмици на “Олд Трафорд” с 0:1, но определено тимът воден от Фатих Терим показа класа и дори надиграваше на моменти своя далеч по-именит съперник Манчестър Юнайтед. Първата домакинска среща е отлична възможност за Галатасарай да спечели и първите си три точки в Шампионската лига, което няма да е изненада предвид факта, че отборът има само една загуба в последните си 9 мача в Европа на “Али Сами Йен”.
Извън сметките на Фатих Терим поне до края на годината е Томаш Уйфелуши. До последно под въпрос за двубоя ще бъде Хамит Алтънтоп.
И докато Галатасарай е силен домакин, Брага не познава загубата на чужд терен в Европа вече цели 6 мача. Португалският отбор отстрани УдинезеБрагаБ в плейофите, но стартира участието си в групата с поражение у дома от Клуж с 0:2.
Треньорът Жозе Песейро няма проблеми с контузени и наказани футболисти и ще може да разчита на всички налични играчи за предстоящата битка в Истанбул.

Жозе Пезейро: Ще играем за победа срещу Галатасарай
Треньорът на Брага Жозе Пезейро заяви, че отборът му ще играе за задължителна победа в предстоящия мач срещу Галатасарай в Турция, с която да компенсира изненадващата домакинска загуба от Клуж на старта на Шампионската лига.
Тази вечер Галатасарай посреща Брага от 21:45 часа в мач от група Н. “Не започнахме добре в Шампионската лига. Искахме да победим Клуж, но вече не мислим за миналия мач и сме фокусирани върху предстоящия двубой в Турция. Знаем, че Галатасарай е голям отбор, но ние искаме да направим добър мач и да спечелим. Няма да играем за равенство. Знаем големите възможности на съперника, но съм уверен, че сме способни да спечелим. Галатасарай направи голям мач срещу Манчестър Юнайтед. Създаде много положения и аз видях някои много добри играчи. Нашата идея и желание обаче е да победим”, коментира Пезейро преди заминаването на отбора за Истанбул.

Манчестър Юнайтед – Галатасарай 1:0
Манчестър Юнайтед победи Галатасарай с 1:0 в мача от група “Н” на турнира Шампионска лига. Голмайстор за възпитаниците на Алекс Фъргюсън стана Майкъл Карик в 7-ата минута.
Според статистиката от 5 изиграни мача, английският вицешампион има две победи, а 3 двубоя завършват наравно при голова разлика 8:3 в полза на домакините.
Това е 17-о поредно участие на Юнайтед в турнира, Галатасарай не е участвал в групите от сезон 2006/07.

Спортинг Брага загуби с 0:2 от Клуж
На стадион “Ещадио Мунисипал де Брага” Спортинг (Брага) загуби с 0:2 от ЧФР Клуж в мача от група “Н” на турнира Шампионска лига. Головете за гостите отбеляза Бастош в 19-ата и 34-ата минута. Двата тима нямаха футболна история на двубоите помежду си в евротурнирите до момента.

Класиране
1. ЧФР Клуж (Румъния) 1 1 0 0 2:0 3
2. Манчестър Юнайтед (Англия) 1 1 0 0 1:0 3
3. Галатасарай (Румъния) 1 0 0 1 0:1 0
4. Спортинг (Брага, Португалия) 1 0 0 1 0:2 0

Резултати/Програма на мачовете от група “H”
19 септември, 21:45 часа
Манчестър Юнайтед – Галатасарай 1:0
Спортинг (Брага) – ЧФР Клуж 0:2
2 октомври, 21:45 часа
ЧФР Клуж – Манчестър Юнайтед
Галатасарай – Спортинг (Брага)
23 октомври, 21:45 часа
Галатасарай – ЧФР Клуж
Манчестър Юнайтед – Спортинг (Брага)
7 ноември, 21:45 часа
ЧФР Клуж – Галатасарай
Спортинг (Брага) – Манчестър Юнайтед
20 ноември, 21:45 часа
Галатасарай – Манчестър Юнайтед
ЧФР Клуж – Спортинг (Брага)
5 декември, 21:45 часа
Манчестър Юнайтед – ЧФР Клуж
Спортинг (Брага) – Галатасарай

Програма на мачовете на 2 октомври
Група „Е”, 2 октомври, 21:45 часа
Ювентус – Шахтьор (Донецк)
Нордселанд – Челси

Група „F”, 2 октомври, 21:45 часа
Валенсия – Лил
БАТЕ (Борисов) – Байерн

Група „G”, 2 октомври, 19:00 часа
Спартак (Москва) – Селтик
21:45 часа
Бенфика – Барселона

Група „H”, 2 октомври, 21:45 часа
ЧФР Клуж – Манчестър Юнайтед
Галатасарай – Спортинг (Брага)

Съдийски наряди за мачовете на 2 октомври:
ГРУПА “Е”
Ювентус – Шахтьор (Донецк)
Торино, “Ювентус Стейдиъм”
Съдия: Бас Найхуис (Холандия)

Нордселанд – Челси
Копенхаген, “Паркен”
Съдия: Марио Страхоня (Словения)

ГРУПА “F”
Валенсия – Лил
Валенсия, “Местая”
Съдия: Джанлука Роки (Италия)

БАТЕ (Борисов) – Байерн
Минск, “Динамо”
Съдия: Александър Ставрев (Македония)

ГРУПА “G”
Спартак (Москва) – Селтик
Москва, “Лужники”
Съдия: Тони Шапрон (Франция)

Бeнфика – Барселона
Лисабон, “Да Луж”
Съдия: Джюнейт Чакър (Турция)

ГРУПА “H”
ЧФР Клуж – Манчестър Юнайтед
Клуж, “Д-р Константин Ръдулеску”
Съдия: Алберто Ундиано Майенко (Испания)

Галатасарай – Спортинг (Брага)
Истанбул, “Тюрктелеком Арена”
Съдия: Том Харалд Хаген (Норвегия)