Пенев поставил цел на националите, боли го за българския футбол

Слабичък отбор сме, но всички трябва да се съобразяват с нас, допълва селекционерът

Селекционерът на националния ни отбор Любослав Пенев даде пресконференция в Правец. От днес започва лагерът на “трикольорите”, които на 12 октомври (петък) играят с Дания, а на 16 октомври гостуват на Чехия. В първите два мача в квалификационната група “В” за Световното първенство България направи равен 2:2 с Италия и победи Армения с 1:0.БЛИЦ

-Как е психически Димитър Рангелов след критиките в Швейцария?
-Още не съм го видял, ще поговорим, но не мисля, че един футболист, който например не вкарва голове, не трябва да бъде в групата или на терена. Това са решения на колегата в Швейцария, аз съм преценил, че трябва да бъде в групата и ще пристигне. За Божинов – започна да играе, това беше основно и важно. Беше нужно да си намери отбор, достатъчно изчака. Вече играе, има минути, вкарва голове, мъничко, но е важно. Това е от значение за мен. Сигурен съм, че не е на сто процента, но 20-30 или 40 минути винаги може да бъде от полза във всеки един мач.

-Притеснявате ли се, че част от футболистите не играят редовно в клубовете си в чужбина?
– Изобщо не се притеснявам, че някой не играе в чужбина, визирам Манолев. Аз съм спокоен, че той си тренира съвсем нормално, на високи обороти. Играе в дублиращия отбор, има някакви картони и наказание. Той си заслужи мястото на титуляр в предишните два мача, аз съм спокоен и доволен от представянето му.

-Доволен ли сте от играчите от българското първенство?
-Това е нивото на българския футбол, едни играят по-добре, други не чак толкова. Аз като национален селекционер това имам като материал. Така че се съобразявам, опитвам се да избирам най-доброто, което виждам. Най-доброто, което на мен ще ми потрябва за следващите квалификации. И на този етап съм радостен и доволен от това, което се случва по време на официалните мачове. Жалко е, че може би това ниво, за което говорим, трябва да е по-друга височина и не случайно тези мачове не се предават по телевизията. Аз съм реалист, българин съм и наистина ми е болно. Нивото, което се показва, не е това, което искам да виждам и футболистите не са виновни за това състояние. Факт е, че всички български отбори отпаднаха от евротурнирите и разбира се, логично е, след това телевизиите да не проявяват интерес към този продукт. Това малко или много влияе и върху избора ми като селекционер.

-Наблюдавате ли Благой Георгиев, ще разчитате ли на него?
-Излишно е да коментираме дали някой е можело или не, трябвало ли е да бъде повикан, или не. Това е моят избор за двата мача. За мен е важно да видя физическото състояние на момчетата, както и контузиите дали са им тежки. Ще форсирам контузиите, ще се стремя да запазя тази група. Наблюдавам всички футболисти, без значение как се казва и дали е слаб или не.

-По какъв начин ще се подготвяте за мачовете с Дания и Чехия?
-Няма да ви кажа подробности, методиката е една и съща. С изминаването на времето, колкото повече лагери сме заедно с щаба, с моите помощници, толкова по-добре. Имам ясна и точна концепция как трябва да се работи и процедира срещу всеки един съперник. Спечелихме 4 точки, съжалявам за пропуснатите 2. Ще извлечем поуки, надявам се да коригираме в следващите два мача това, което пропуснахме. Вярвам на момчетата, не случайно успяха да спечелят доверието не само на вас, а и на феновете.

-Промениха ли се амбициите и идеите за настоящите квалификации след добрия старт?
-Какво да се промени? Всичко продължава по начертания план. Никакви промени. Доволен съм от това, което се постигна и резултатът е налице и в никакъв случай не мога да бъда притеснен. Вървим нагоре, момчетата имат самочувствие, което е важно. Аз им бях казал между шегички и разговори, че искам от 4 мача да спечелим 10 точки. Те да преценят с кой отбор да завършат наравно. Вече имаме един равен, така че…Ние си говорим съвсем приятелски, има диалог между треньори и футболисти, което е много важно. За мен е важно какво мисли всеки един играч, както и как мислим като колектив.

-Наясно ли сте със състава за първия мач с Дания?
-Рано е да кажа кой ще играе. Всеки трябва да се бори за титулярно място на всяка една тренировка. Ще тренираме за Дания, след това за Чехия. В момента се готвим само за мача с Дания. Отборът, който най-много тактически ми харесва, е именно Дания. Това е едно предизвикателство за мен, как ще се справим и как ще им противодействаме. Както и те как ще противодействат на нашия стил на игра. Защото ние създаваме много голови положения, слабичък отбор сме, аутсайдери сме, но създаваме много положения пред противниковата врата. Това за мен е важно. Играта е добра от самото начало и това, което се показва, не е случайност. От самото начало започнахме да работим изключително агресивно във всяка една посока. Радват ме, че футболистите бързо асимилират и бързо започнаха да прилагат това, което им казвам първо в контролите, и след това в официалните мачове.

-До колко помага фактът, че България е считана за аутсайдер в групата?
-Много пъти сме коментирали къде е България, на кое място в някаква класация. Значи ние сме аутсайдери, не сме в десетката, двайсетицата или петдесетицата. О`кей, приемаме го, но няма да се откажем, че можем да бъдем по-напред в това класиране. Не случайно казвам, предупредих преди мача с Холандия, а след това с Италия и Армения, че трябва да се съобразяват с нас. Въпреки че сме малка страна ние сме футболна страна. Докато аз съм треньор нещата ще бъдат кристални и ясни. Момчетата ще имат поставени цели, на всяка тренировка, на всеки мач срещу конкретния съперник. Това не е никаква заплаха срещу противниците, а просто предупреждение. С оглед на постигнатите резултати в последните години Дания, Италия и Чехия са по-напред. Мачовете с Малта няма да бъдат леки. Ако някой си мисли, че ще е така, жестоко се лъже. Трябва да изиграем мачовете с много тичане, тактическа дисциплина и висока концентрация от първата до последната минута. Това е, нищо сложно, просто трябва да изпълняват указанията. Аз съм наясно къде са силните и слабите ни страни. Но също давам самочувствие и подготвям момчетата да бъдат с положителна нагласа срещу съперниците, защото всички имат силни и слаби страни, които ние трябва да атакуваме. Нито един отбор от нашата група да не си мисли, че няма слаби страни. Ние сме България и има с какво да противодействаме.

Очаквате ли повече публика на мача с Дания?
-Надявам се. Смея да твърдя, че ще има два пъти повече фенове. Хората са наясно, че предлагаме нещо малко по-стойностно и рентабилно. Пак апелирам, ако имат желание и им е възможно, не знам цените на билетите, нека опитат да подкрепят нашия национален отбор. Момчетата имат нужда и е важно да усещат подкрепата на публиката. Имаме отлична и темпераментна публика. Не случайно мачовете се играят на Националния стадион, голям стадион, важно е да има хора. Не случайно пожелах, откри се такава възможност, първите три мача да бъдат в София. Мисля, че ще намерим отново този баланс между отбор и фенове. Сигурен съм, че ако се постараем и потрудим в предишните два мача, публиката няма да съжалява./БЛИЦ