Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-spport.net
Гонят Бандата от националния, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”.
Иван Бандаловски може и да е изиграл последния си мач с екипа на националния отбор на България. Президентът на БФС Борислав Михайлов беше бесен на защитника след равенството 1:1 с Дания. Шефът на футбола се скарал на Бандаловски заради червения картон, който играчът си изкара още в 27-ата минута. Боби стоварил гнева си върху защитника още в ложата на Националния стадион “Васил Левски”.
– Момче, казвал съм ти сто пъти, че не става само със сърце, трябва да играеш и с глава -отсякъл Боби към Бандата и си седнал обратно на мястото. По информация на “7 дни спорт” президентът на БФС не може да прости изцепката му. Не е изключено това да бъде последният мач на бранителя на ЦСКА в националния отбор. Бандата бе извикан в последния момент от селекционера Любослав Пенев заради наказанието на Веселин Минев и контузията на Петър Занев. В същото време Борислав Михайлов заяви след края на световната квалификация, че БФС ще подаде жалба срещу съдийството в мача.
Левски тръгна с 3:1 в Сулерлигата
Левски Волей разби с 3:1 (15, 21,-22, 20) Арда Кърджали в първия си мач от волейболната Суперлига при мъжете. Сините, за които играят националите Христо Цветанов и Красимир Гайдарски, нямаха никакъв проблем срещу съперника си. Левски игра много силно в атака, а с 22 т. завърши Симеон Александров.
– Мисля, че играхме добре с изключение на третия гейм, където може би си повярвахме малко повече, но това са млади момчета и при положение че не сме играли нито една контрола, нивото на играта беше добро – заяви треньорът на Левски Мартин Стоев.
Дания ни топи за расизъм
България си навлече големи проблеми след края на световната квалификация с Дания. От Международната асоциация на футболистите веднага скочиха срещу нашите и обвиниха публиката на “Васил Левски” в расизъм.
– България има големи проблеми с расизма, не се случва за първи път – сподели Мадс Оланд, член на Управителния съвет на Международната асоциация на футболистите (FIFPro), който е датчанин.
Оланд, който е шеф на Датската асоциация на футболистите, коментира инцидента с левия бек на Червения динамит Патрик Мтилига, за когото има подозрения, че е бил обиждан на расистка основа от българската публика. Той е рожба на баща танзаниец и майка датчанка.
– Това не ме изненадва. Не се случва за първи път и не се случва за първи път в България, където имат големи проблеми с расизма. Жалко е, че това се случва на Патрик, и трябва да го спрем. Няма място за това в спорта, където всички сме равни. Трябва да има санкции срещу България – категоричен бе Оланд.
Дания иска наказание на България заради расизъм. С тази новина гръмнаха датските медии, като беше потвърдена и от лагера на отбора.
– Очакваме делегатите от ФИФА да се заемат със случая. Това се чу няколко пъти – сподели генералният секретар на Датския футболен съюз Джим Стерне Хансен. Самият Мтилига не разбрал за подвикванията по време на срещата, но те не останали незабелязани от съотборника му Даниел Вас.
– По време на мача не съм чул никакви обидни звуци. Чух ги след последния съдийски сигнал, когато се прибирах към съблекалнята. Неприятно е, че все още се случват такива неща, но няма какво да направя. Вярвам, че делегатът е описал станалото и ще бъдат взети мерки – коментира потърпевшият Мтилига.
Президентът на БФС Борислав Михайлов също коментира случая, но той се опита да извърти нещата.
– Надявам се делегатът на мача да не е разбрал какво се пее на български, защото ще трябва да плащаме глоби – каза бившият вратар.
В последните години това не е първи случай на расизъм на мачове на националния отбор. Преди 12 месеца феновете на националния отбор използваха маймунски звуци срещу футболистите на Англия Ашли Йънг, Ашли Коул и Тео Уолкот.
На първа страница на вестник „Меридиан мач” четете:
Дания ни топи за расизъм
Мачът между България и Малта, който ще се проведе на 22 март 2013 г., почти сигурно ще се играе без публика. Причината – датският футболен съюз е изпратил жалба до ФИФА заради расистките скандирания на част от феновете на „Васил Левски” по адрес на защитника Патрик Мтилига. „Очакваме делегатите от фИфА да се заемат със случая. Това се чу няколко пъти”, заяви генералният секретар на съюза Джим Стерне Хансен. България отнесе 40 000 евро глоба заради расистки обиди по време на мача с Англия преди година. Именно заради тази среща сме с последно предупреждение за наказание.
Датският футболен съюз обяви, че иска наказание за България заради расистките викове на част от феновете на „Васил Левски” по адрес на защитника на „червения динамит” Патрик Мтилига.
„Очакваме делегатите от ФИФА да се заемат със случая. Това се чу, няколко пъти”, заяви генералният секретар на съюза Джим Стерне Хансен. За „маймунските звуци” потвърди и пресаташето на Дания.
Самият Мтилига не коментира подвикванията, като дори заяви, че не ги е чул, но те не са останали незабелязани от съотборника му Даниел Вас.
„Така е във футбола. Знаехме какво можем да очакваме, когато дойдохме тук. Бяхме готови”, сподели Вас. Именно за нарушение срещу бранителя на френския Евиан червен картон получи Иван Бандаловски.
Датското онлайн издание Sporten.tv2.dk изрази мнение, подкрепено с видеоматериал, че българските футболни фенове са расисти. Според сайта на няколко пъти българската публика е използвала „неприятни викове”, когато топката е била в Мтилига.
България отнесе 40 000 евро глоба заради расистки обиди при мача с Англия преди повече от година. Именно заради тази среща сме с последно предупреждение за наказание. Веднъж вече ни се размина, тъй като ФИФА не взе предвид жалбата на Армения за виковете „цигани”, по време на мача между двата тима в София отпреди месец. Сега обаче едва ли ще има милост. Част от привържениците издаваха същите звуци и по време на срещата с Италия (2:2), като те бяха отправени към тъмнокожия бранител на „скуадра адзура” Анжело Огбона. Тогава обаче не последва жалба от страна на съперника.
Ако ФИФА ни накаже, което е много вероятно, ще играем следващия си домакински мач, който е срещу Малта на 22 март 2013 г., при закрити врати.
“Орлите” се бият с румънци за 2:2
Лудогорец стигна до 2:2 с румънския Рапид (Б) в здрава битка, в която „орлите” губеха с 0:2. В края на контролата нервите взеха връх, като Барт и Сурду се сдърпаха край тъчлинията.
Петре се точи за треньор на ЦСКА
Флорентин Петре се нареди сред кандидатите за нов треньор на ЦСКА. Румънецът вече води втория отбор на родния си Динамо Букурещ, но не изпуска от очи и ситуацията на „Армията”. Петре е много близък до собствениците на ЦСКА от „Титан”, което му гарантира предимство при бъдеща рокада. Италианецът Родолфо Ваноли също си постла за треньорския пост при „червените”.
Марешки: Гонзо беше на проби в Локо (Пд)
Собственикът на Локо (Пд) Веселин Марешки заяви, че Георги Иванов е бил на проби в тима. „Гонзо ми беше предложен от хора, които не дадоха гаранции за резултатите. Той дойде на проби, но нямахме време да се разберем”, каза босът пред БНТ.
Междувременно Локо (Пд) би с 2:0 Любимец при дебюта на Стефан Генов.
На първа страница на вестник „Тема спорт” четете:
Любо изригна: Срещу България се свири пристрастно
Старши треньорът на националите Любослав Пенев бе сравнително доволен след края на мача с Дания. Той се изказа доста остро относно съдийството и заяви, че вече в трети пореден двубой се свири против България.
„Който разбира от футбол, трябва да ни честити точката, макар че трябва да сме разочаровани от загубените две. Указанията бяха за агресивна игра, преса в противниковата половина и да не се оставя Дания да разиграва топката. Това се получи, момчетата изпълниха перфектно своите задачи. Въпреки всичко вървим напред и когато теглим чертата, ще видим кой къде ще играе. Не искам да изпадам в хвалебствия, но се вижда, че малко по малко ние се превръщаме във фактор, с който всеки трябва да се съобразява. Нещата започват да се променят”, заяви младият специалист.
Пенев отправи и много критики към реферите.
„В трети мач поред срещу нас се свири пристрастно. Идва ми леко в повече, това просто не е нормално. Мисля, че не е случайно. Двете точки, които загубихме, не бяха по наша вина. Не всичко зависеше от нас. Съдийската бригада развали празника на цяла България. Този мач нямаше как да ни се изплъзне, ако бяха 11 на 11. До утре да играем, нямаше как да ни бият. Бяхме разучили Дания перфектно и не ни изненадаха с нищо, това се видя през първите 30 минути на двубоя. Според мен червеният картон на Бандаловски е пресилен, той дори не е за жълт. По моя информация той първи е достигнал до топката. Явно има хора, които се притесняват, че нашият отбор върви напред, справя се добре. Това, което се получи, е сериозна подигравка с труда ни. Съдията винаги може да сбърка и аз мога да приема това, но не и когато има толкова очевадна разлика в критерия”, продължи да недоволства Любо.
„Моята философия е да не правим сметки, а да печелим мачовете. Където и да е, ние ще сме подготвени, няма да се задоволяваме с хикс или загуба. Манталитет на победители, на това ще ги учим. Ние излизаме, за да търсим конкретна цел, с много положителна енергия и мислене, защото футболистите, с които разполагам, имат самочувствие и технически качества. Жалко само, че сякаш останаха измамени и неудовлетворени от това, че целият им труд бива ограбван с лека ръка. Аз лично мога да се поставя на тяхно място и знам, че не е леко. Не е и никак справедливо. Нямам против да ни бият, но поне да бъде с игра.
Боби подкрепи Пенев: Ще подадем жалба срещу съдийството
БФС ще подаде жалба срещу съдийството на мача България – Дания, разкри президентът Борислав Михайлов.
“За съдийството не мога да говоря по различни причини. Но не съм доволен от съдията и ще подадем жалба”, каза Боби.
Относно мача с датчаните, той коментира:
“Честита точка за нашия отбор. Най-важното е, че дойдоха много хора на стадиона. Стана мъжки мач, въпреки че останахме с десет души. Дания е един от фаворитите в групата, така че точка срещу тях е много достойно представяне”, заяви легендарният вратар.
“Не видях дали нарушението на Бандаловски беше за червен картон, но не би трябвало да прави такъв фаул в средата на терена. Надявам се да променим негативното статукво с Чехия в исторически план”, пожела си Михайлов.
Дания ни топи пред ФИФА за расизъм
Дания ще подаде жалба срещу България във FIFA. Причината е расистките обиди, които се чуха по време на двубоя. Те бяха насочени към появилия се на почивката тъмнокож футболист Патрик Мтилига.
„Няма да търпим расистки обиди към нашите футболисти. Знаем, че реферите и делегатите на мача са запознати с маймунските звуци, издавани от трибуните. Надяваме се фИфА да вземе мерки”, каза пресдиректорът на червения динамит Ларс Беренд.„Очакваме делегатите от ФИФА да се заемат със случая. Това се чу няколко пъти”, сподели генералният секретар на датския футболен съюз Джим Стерне Хансен.
„По време на мача не съм чул никакви обидни звуци. Чух ги след последния съдийски сигнал, когато се прибирах към съблекалнята. Неприятно е, че все още се случват такива неща, но няма какво да направя. Вярвам, че делегатът е описал станалото и ще бъдат взети мерки”, коментира потърпевшият Мтилига.
Положението на националния ни отбор не е никак розово, когато става въпрос за действията на феновете. БфС вече отнесе глоба от 40 хиляди евро заради мача с Англия, когато родни привърженици обидиха на расистка основа звездите на Трите лъва. След квалификацията с Армения през септември гостите също подадоха жалба заради подобни скандирания. Ако фИфА се заеме сериозно със случая на мача с Дания, със сигурност БфС ще отнесе поредна солена глоба. Не е изключено дори да се стигне до мач без публика или лишаване от домакинство, тъй като това се превръща в рецидив.
Междувременно Мадс Оланд, член на Управителния съвет на международната асоциация на футболистите (FIFPro), също ни скочи.
“България има големи проблеми с расизма, това не се случва за първи път и не ме изненадва. Трябва да има санкции”, каза Оланд