Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus
Шаш и паника за чехите Атакуват ни с черно тото, Чех трепери от резервата Илиев, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Чехите са в шаш и паника от сблъсъка с България довечера, показва поведението им. Местните медии ни атакуват, раздухвайки вехтия скандал с черното тото, забъркан от Би Би Си. Звездата им Томаш Сивок пък направо ни оприличи на балкански дяволи, защото сме си изкарвали много червени картони в квалификациите. И предупреди всички да внимават с България.
Разтреперили са се мартинките явно и на вратар №1 на чехите този век Петер Чех. Според него много опасен от нашите бил… Георги Илиев, който иначе се задържа само 27 минути на терена срещу Дания. В цялата тази ситуация най-спокоен е Любо Пенев. “Дойдохме да ви бием”, наля масло в огъня на вечерната си пресконференция Чичовото.
Любо: Отиваме за точки, не за точка Селекционерът на националния отбор Любо Пенев заяви при излитането за Прага, че в мача с Чехия ще се търси единствено победа.
– Всичко е наред, тръгваме с пълна група за Чехия. Ще направим две тренировки, после е мачът. Момчетата прекрасно знаят каква е целта, която преследваме. Трябват ни точки, не го
крия. Не точка, а точки, футболистите са готови да изиграят много тежък мач. Ще се изправим срещу още един съперник от последното европейско първенство. Ще се опитаме да практикуваме нашия си стил, да играем близо до противниковата врата. Това не е тайна, другите отбори вече знаят как играем и как подхождаме. Аз не
се притеснявам, отборът също е спокоен. Не играем срещу случаен отбор, затова не трябва да подценяваме никого. Чехите са различни от отбора на Дания, но самият факт, че участваха на европейското първенство, показва, че са силен състав, притежаващ класни играчи – каза Любо Пенев на летище София.
Дайте шанс довечера на Валери Божинов България има един-единствен футболист, научен да играе футбол. И как няма да е иначе, когато Валери Божинов е закърмен с тактика там, където това нещо е измислено – в Италия. Оставяме настрана последните му проблеми. Те нямат нищо общо с футбола. Защото, ако имаха, около Валери в отминалите години нямаше да се завъртят трансфери за над 60-70 милиона евро! На Божинов футболът му е ясен, това е очевидно. Показа го дори за малкото време срещу Дания. Любо Пенев го вкара от зор-заман, при това едва ли задачата на тарана на Верона беше да играе като… таран.Той обаче игра като професор с оглед на заданието муОвладя и задържа топката в моментите, когато защитата се нуждаеше от време да си поеме въздух, на два-три пъти се пребори за спорни топки, дори задната ножица, която изглеждаше смешна, беше направена точно тогава, когато имаше нужда от нея.
В момента единственото, от което се нуждае Валери, е доверието на Пенев. Само и единствено от неговото. Любо беше титаничен централен нападател. Божинов имаше данните да стане такъв. Има ги още, стига да изхвърли силикона, ако не от постелята си, поне от мислите си. И за самия него ще е грехота, ако точно при легендата на Атлетико Мадрид не рестартира своята кариера. Тя беше в своя пик, когато Валери получи доверието на Христо Стоичков. Нещо повече, Ицо се държеше с нападателя като татко с лудото си синче. Дори го ошамарваше, когато потрябва. Но го държеше на терена, защото знаеше, че му е нужен. И Божинов наистина играеше така, че стана част от първия милиардерски проект в Манчестър Сити.
Довечера нападателят на Верона може да постави ново начало в кариерата си. Най-вече на тази в държавния тим. Необходимо е само Любо да отпусне онзи толеранс на Валери, който той получи навремето от Стоичков. Божинов е с класа, че и отгоре над Мицански и Рангелов. Пенев най-добре знае това. Защото е бил на върха на атаката, защото на него са чакали. Така, както довечера ще чакаме на Божинов. И ако юношата на Лече не ни подведе, ако направи мача, който се очаква от него, може би проблемът с №9 в националния отбор ще приключи. При това за доста дълго време.

Чешки бойкот за мача днес Скъпи билети и скучен футбол помагат на нашите, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Скъпи билети и скучен футбол помагат на нашите
Феновете в Чехия са на път да помогнат на нашия национален отбор в ключовата световна квалификация в Прага тази вечер. До вчера следобед по информация на „Блеск” са били продадени едва 2000 билета, а капацитетът на „Дженерали Арена” е десет пъти повече. Причините за негласния бойкот, обявен от привържениците на домакините, са скъпите билети и скучкият футбол, предлагани от избраниците на Билек. Най-скъпите пропуски са 1500 крони, или 60 евро. „Стадионът ще остане празен. Обикновено вземам от федерацията 5 безплатни билета и купувам сам още толкова за приятели. Сега никой не ми иска – това е ужасно!’, призна асът на Чехия – защитникът Томаш Сивок.
Любо с тройна рокада за мача с Чехия Селекционерът на България Любослав Пенев подготвя три промени в състава за гостуването на Чехия днес. След изтърпяно наказание сред титулярите се завръща Светослав Дяков, който изнесе много силни мачове с националната фланелка. Петър Занев, който до преди дни лекуваше контузия, ще запълни невралгичната лява зона на защитата. За този пост чака Михаил Венков, а Илия Миланов, който се появи като резерва срещу Дания, също може да се появи на терена. Вариантът при Илия Миланов е той^да бъде отдясно, а Йордан Минев отново да мине отляво. Валери Божинов е другата рокада в избора на Пенев и колегите му от треньорския щаб. Със свежи сили нападателят на Верона ще влезе на мястото на Димитър Рангелов. Все пак Пенев може да продължи доверието си към футболиста на Люцерн. Възможно е селекционерът да играе с Ивелин Попов, изнесен в предни позиции, но тогава тактиката на нашите ще бъде много дефанзивна. На вратата като титуляр ще започне Николай Михайлов, пред него в защита са сигурни Йордан Минев, Иван Иванов и Николай Бодуров. В средата са Владимир Гаджев и Георги Миланов, а отдясно ще бъде Станислав Мано-лев, по другия фланг ще действа Ивелин Попов. При чехите от състава липсват Томаш Росицки, Пиларж и Коларж, което ще създаде голям проблем на треньора Михаел Билек. Той е принуден в средата на терена да пусне дефанзивния халф Ярослав Плашил, който не се отличава с особена техника. Футболистът на Хамбургер Иржачек е другият човек, който може да връзва играта на противника. Това обаче ще отвори дупка в тяхната лява зона, където Станислав Манолев може да се възползва по най-добрия възможен начин. Вратарят Петър Чех е стабилен, а колегите пред него се справят добре като изключим Лимберски. Той е ляв защитник и често допуска елементарни грешки. Гебре Селасие, Сивок и Кадлец показват добър синхрон. Сам в предни позиции ще бъде Томаш Пекхарт, който играе добре с глава.
Голям интерес към нашите в Прага Националният отбор на България бе посрещнат от сериозна група чешки фенове на летището в Прага. Местните запалянковци от всякаква възраст очакваха с голям интерес “трикольорите”, като се бяха заредили с множество албуми и снимки, на които да получат автографи. Нападателят на Верона Валери Божинов, Николай Михайлов, Станислав Манолев и Димитър Рангелов трябваше да се подписват на пет-шест техни картички или снимки с фланелките на клубните им отбори. Абсолютно всички 24 футболисти на “трикольорите” обаче бяха спирани за автографи, като националите останаха приятно изненадани от сериозния интерес към тях. По-възрастните от феновете посрещнаха с голямо очакване и президента на БФС Борислав Михайлов, който също бе спрян за автографи. Още един от героите на България от САЩ – Емил Костадинов, бе обграден от запалянковците.
При пристигането си в Прага футболистите на Любослав Пенев не даваха интервюта, тъй като имат забрана.

Време за реванш, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. 24 години минаха om последния успех на нашите срещу Чехия. Съдба или добра поличба, но точно сегашният селекционер Любослав Пенев донесе победата. Оттогава в три поредни мача чехите буквално се подиграха с нас – 3 загуби, при голова разлика 1:10, като една от тях бе особено болезнена – 0:6, пак в световна квалификация. Така че днес е дошло време за реванш, който окриленият ни и т напълно променен игрово държавен тим може да вземе. Три точки в Прага ще превърнат трикольорите в основен фаворит за класирене и ще отворят вратата към световните финали в Бразилия.
Нуждаем се от характер, иначе отиваме на кино, продължава на втора страница вестникът. Любослав Пенев трябва да направи поне една-две промени в състава за гостуването в Прага, за да се освежи отборът. Предполагам, че е разузнал добре чехите. Любо трябва сам да прецени с кого да запълни дупката в защита. Илия Миланов играе много добре в Литекс. Срещу Дания той се появи в момент, в който мачът бе доста объркан, но не се включи лошо. Все пак той е млад футболист и му липсва богат опит на международната сцена. Ако стартира сега, ще бъде далеч по-спокоен, тъй като ще сме с равен брой състезатели. Удачен вариант е за десен бек. Имаше доста напрежение у него предвид факта, че правеше дебют, а и че сме по-малко. Той обаче се справи. Показа добър синхрон с Николай Бодуров и останалите в ариергарда. Нашите стояха много добре в тази формация на защитата. Би било уместно тя да играе и срещу Чехия. Илия не даде шанс на нападателите на датчаните да пробиват през неговата зона. Той би се справил и в Прага. Доста мачове вече защитата игра в една формация. Ясно е, че когато една машина се е сработила и липсва някаква част – Веселин Минев, тя изпитва затруднения. Въпреки това не вярвам да имаме проблеми. Трябва да продължим да играем по същия начин и да владеем инициативата. Чехите имат сериозни трудности в защита. Отделно са и доста ялови. Трябва да атакуваме разнообразно – по крилата и през центъра чрез Георги Миланов. Манолев е много рязък и остър. Добрите отбори атакуват отвсякъде. Чехите не се групират добре и това води до сериозни проблеми. Дания изпусна да ги бие с 3-4 гола. Най-важно е да запазим хъса и мотивацията си. Когато нямаш нагласата за победа, тактиката не означава нищо. Нуждаем се от характер, защото иначе указанията отиват на кино. Любо обаче е кален. Той предава своята непримиримост на играчите, все пак се пребори с много неща.
Рангелов хвърли доста сили в атака. Може би той трябва да седне на пейката, а Божинов да започне. Мицански се включва много добре като резерва, докато като титуляр не може да се отпусне. Валери е обхванат от огромно желание да се докаже и покаже, че не е свършил с футбола. Време е да сложим край на лошата си серия в Чехия. Победим ли ги, си отваряме вратата към световното б Бразилия. Можем да мислим и за първото място. Материалът, с който разполага Любо, надхвърля очакванията и като игра, и като точков актив. Рано е още да смятаме, но в първите кръгове се трупат най-много точки и стават най-много изненади. Първи в групата сигурно ще са Италия. Освен ако Дания не ги бие, но това няма да е много добре за нас. Тези мачове ще предначертаят пътя оттук нататък. Харесва ми оптимизмът на Любо Пенев. Той се предава и на момчетата и това си личи на терена. Играчите са доста мотивирани и надъхани. Не подбират много-много с кой играят.
Станимир Стоилов: Чехите ще имат сериозен проблем пред голабор Бившият селекционер на България Станимир Стоилов заяви пpeд „Тема Спорт”, че евентуална загуба от Чехия няма да е фатална в битката ни за класиране на Мондиал 2014. “Нашият отбор няма какво да губи в този мач. Напротив, ако може, трябва да се опита да спечели. Не вярвам, че играта ни ще се промени от това, че гостуваме. Не трябва да се прави разлика от това, дали играем навън, или у дома. Трябва да подхождаме еднакво. Няма да е фатално, ако загубим. Битката в групата е още в ранна фаза и тепърва ще се завързва. И да не спечелим, трябва да продължим да си подкрепяме националния отбор, защото той показа различно лице и заслужава доверие”, каза Мъри. За играта на съперника той каза: “Чехите ще имат сериозен проблем с отбелязването на гол. Да не бързаме да хвалим защитата, но се вижда израстване и стабилност. Важното сега е да трупаме точки, а после да смятаме. Ако сме заслужили, накрая ще сме на финалите”, добави Стоилов. Специалистът се върна и към двубоя с Дания и по-конкретно изгонването на Бандаловски, което се оказа решаващо за крайния изход. “Това са неща, които стават редовно в българския шампионат и в повечето случаи на играчите им се прощава и се разминават. Но в международните мачове няма кой да ти прости, там ги няма президентите, които излизат след срещата и нападат яростно съдията. Ако реферът не беше дал червен картон в тази ситуация, със сигурност нямаше да свири доста дълго време международни срещи. Смешно е да търсим оправдание в съдията. Вината е в Бандаловски”, завърши Станимир Стоилов.