Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:socos-sport
Храбра България направи 0:0 в Чехия Ники Михайлов, Иванов и Данчо Минев спасиха точката в Прага, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. България продължава без загуба в квалификациите за класиране на Мондиал 2014. Момчетата на Любо Пенев направиха 0:0 с Чехия в негостоприемна Прага, където преди 11 години загубихме с катастрофалното 0:6. Въпреки че през по-голямата част от мача нашите се бранеха, те имаха няколко отлични шанса да открият резултата. В продължението на първата част със сериозен пропуск се отличи Станислав Манолев, а в 57-ата минута удар с глава на Георги Миланов мина на сантиметри от гредата. В последните 20 минути на срещата „лъвовете” се бранеха по изключително храбър начин, като намеси на Николай Михайлов, Иван Иванов и Йордан Минев предотвратиха гол в нашата врата.
1 млн. лв. спасиха дербито за тв, продължава на първа страница футболният ежедневник. Дербито между ЦСКА и Левски, което е тази събота от 16,00 часа, ще бъде излъчено по БНТ. Това стана ясно след срещата между ПФЛ и шефове на повечето родни клубове. Националната медия ще изплати въпросната сума до края на седмицата, която е дълг от миналия сезон.
Днес ще продължат преговорите между двете страни в БФС за останалите мачове от „А” група. „Благодарим на държавата за помощта”, каза директорът в Левски Константин Баждеков.
Любо Пенев: Срещу нас имаше тенденциозно съдийство Националният селекционер Любослав Пенев е изключително недоволен от съдийството в досегашните световни квалификации. Треньорът заяви, че се опасява от още по-тенденциозно съдийство в срещите до края на кампанията.
След досегашните мачове Пенев не бе доволен от работата на реферите. Иван Бандаловски получервен картон още в 26-ата минута срещу Дания, като бе изгонен от френския рефер французина Тони Шапрон. Президентът на БФС Борислав Михайлов обяви, че ще бъде пусната жалба в УЕФА срещу рефера.
– „Щом досега така ни свиреха при домакинствата и гостуванията, какво ли ще става до края”, заяви Пенев в Прага.
– „С отсъжданията си в изминалите мачове арбитрите оказаха влияние върху крайния резултат. Работа на УЕФА е да праща рефери, които да издържат на напрежението, да тълкуват правилно материята „Футбол” и да контролират играта на терена, без те самите да изпъкват”, коментира националният селекционер.
Любослав Пенев изрази мнение, че Иван Бандаловски не е бил за червен картон в двубоя с Дания. „Обучавам футболистите да се орят за всяка педя терен, което е важно за тим, който да иска да владее топката. Трябва да сме много корави и енергични. Да влизаме здраво в единоборствата. В никакъв случай няма да
изневерим на стила, който изграждаме.”, каза още Пенев.

Непобедими сме – 0:0!, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. България остана непобедена и в четвъртия мач в група Б на световните квалификации, след като завърши 0:0 с Чехия. В Прага нашите бяха далеч по-добрият отбор, като пропуснаха 4 много сериозни положения. Така селекцията на Любо Пенев запази второто място в групата след безапелационния лидер Италия. Домакините разчитаха единствено на изсипани топки пред Ники Михайлов и удари отдалеч. Нашият страж обаче бе безупречен и спаси всичко, което зависеше от него. В същото време националният ни тим чрез Миланов, Бодуров, Попов и Дяков пропиляха няколко страхотни комбинации, завършили с удари в Петер Чех или на сантиметри от вратата му. В доста ситуации на нашите се налагаше да играят и срещу главния съдия Безбородов, подпомогнал с отсъжданията си заключителния щурм на чехите.
ЦСКА – Левски пряко по БНТ1 Дербито между ЦСКА и Левски от 9-ия кръг на “А” група ще бъде излъчено по Българската национална телевизия. Това стана ясно след срещата между представители на сини, червени, Лудогорец.
Договор с телевизията обаче още няма. Държавата е обещала да плати своя дълг към клубовете, който е за излъчване на първенството по БНТ за сезон 2011/12. Всичко това е станало след намесата на премиера Бойко Борисов. Както е известно, националната телевизия предаваше срещи през миналия шампионат след обещание от страна на правителството, че именно то ще покрие парите за тв права. Днес пък ще има нова среща в БфС, на която ще бъде обсъждан бъдещият нов договор за излъчване на първенството.
Разбихме чехите преди мача Българският национален отбор взе сериозно предимство над Чехия още преди началото на снощната световна квалификация. Вчера на стадион “Дженерали Арена” в чешката столица Прага имаше 15 хиляди души, които гледаха двубоя.
По този начин нашите фенове доказаха, че отборът на България може и да е 2 пъти по-назад в световната ранглиста, но е по-силен от чехите на публика. По време на предишния ни мач с Дания на “Васил Левски” имаше 30 хиляди души, което е най-високата посещаемост за мач на националния отбор в последните 12 месеца.
Късно снощи на “Дженерали Арена” в Прага останаха над 5 хиляди празни седалки. Капацитетът от 20 854 отново не можа да бъде запълнен. Хората в Чехия предпочетоха да отидат на хокеен мач и за пореден път не подкрепиха Петър Чех и компания. Цял ден домакините очакваха пред стадиона да се вият опашки за билети, но това не се случи. Дори рекламните брошури, пуснати във вестниците и раздавани в центъра на града, не свършиха работа. Националният селекционер Любослав Пенев пък изненада домакините с титулярния си състав. Чичовото много хитро финтира Михал Билек и в последния момент извади на терена 11 -орка без чист нападател. На върха на атаката застана капитанът Ивелин Попов, а зад него бяха Георги Миланов и Станислав Манолев. В средата на терена пък разчитахме на трима опорни халфове в лицето на Георги Илиев, Владо Гаджев и Светльо Дяков. Изненадващо на терена се появи и Петър
Занев, който до вчера лекуваше контузия.
Колегата на Пенев Михал Билек пусна същия състав, който победи Малта с 3:1 четири дни по-рано. Това му се случи за първи път от 33
мача насам. Нападението на домакините водеше яловецът Томаш Пекхар, а зад гърба му бяха Ян
Резек, Петър Ирачек и Франтишек Райторал.

13 500 гледаха Чехия – България, пише на първа страница вестник “Тема спорт”. Над 1500 родни фенове подкрепиха трикольорите
500 зрители изгледаха снощната световна квалификация Чехия – България. Причина за no-слабия интерес от страна на домакините е главно високата цена на билетите, стигаща до 60 евро (почти 120 лева). Отделно привържениците 8 Прага явно не приемат лъвовете за достатъчно сериозен дразнител. Така 22 хилядният “Летна” не можа да се напълни. Приблизително същият брой фенове – над 11 000, присъстваха и на двубоя с Малта миналия петък в Пил-зен. За сравнение мачът България – Дания събра два пъти повече публика – 26 500.
За разлика от чехите българските запалянковци проявиха сериозен интерес към срещата 8 Прага. На трибуните имаше над 1500 наши сънародници. Те бяха не само от Чехия, но и от близките на нея държави – Германия, Австрия и Полша.
БфС получи от чешките си колеги 1800 талона за двубоя в Прага, като доста от феновете си купуваха билети и на касите на стадиона. Трикольорите усетиха силната подкрепа на българските привърженици още в понеделник вечерта на официалната тренировка. Тогава на “Летна” дойдоха близо 30 души, които надъхваха тима ни с викове “Българи юнаци”.
Финландия ни разби с 3:0, Никола Колев с тежка травма Юношите на Финландия до 19 г. разбиха с 3:0 връстниците си от България във втората контрола между двете формации в Еерикило. Първата среща преди три дни завърши 0:0. Каспери Лииконен (18), Емерик Грьонроос (33) и Матиас Ояла (57) се разписаха за Суоми. Най-чистите положения за лъвовете се откриха пред Бекир Расим и Милчо Ангелов. Вчера стана ясно и колко сериозна е контузията на Никола Колев. Халфът на Литекс получи травма в лявото коляно в първия мач срещу Финландия. Колев се прибра веднага в Ловеч, а медицинските тестове показаха, че роденият през 1995 г. футболист има частично разкъсване на връзки в лявото коляно. Срокът на възстановяване е два месеца, като няма да се наложи оперативна намеса.
В Левски бесни на БФС Спортно-техническият щаб на Левски е бесен от решението на Дисциплинарната комисия на БфС. Причината е, че Дисципът не проведе вчера свое заседание и така на „Герена” все още са в неведение дали ще могат да използват Владимир Гаджев вьв вечното дерби в събота. Причината е, че в момента националът е със спрени права. Той вече пропусна двубоя с Литекс (2:1 Ако санкцията му е от 1 мач, той ще бъде на линия за събота, но при положение че тя е по-голяма, той ще изгори за срещата с армейците. Така Илиан Илиев продължава да разиграва няколко различни тактически варианта и не може да избистри постройката си за мач №1 на България.
Ивайло Петров, който минава за един от най-близките хора на Георги Иванов, се завърна в Левски. Пифа бе част от екипа на Гонзо, който трябваше да започне работа в Локомотив Пловдив, но след като нещата пропаднаха, Петров ще продължи да бъде служител на сините. На “Георги Аспарухов” специалистът изпълнява функциите на скаут. Той разузнава опонентите на Левски, както и наблюдава евентуални нови попълнения за тима. Когато Георги Иванов бе треньор, той бе негов помощник.