Полша заслужи точка срещу Англия във вълнуващ мач

Полша и Англия завършиха наравно – 1:1, в доста интересен двубой от група „Н” на квалификациите за Световното първенство през 2014-та година. Двубоят трябваше да се играе снощи от 22:00 българско време, но срещата бе отложена заради наводнения терен на Националния стадион във Варшава. Впоследствие мачът бе насрочен за днес в 18:00 часа българско време, а двата отбора изиграха много вълнуващ двубой. И Полша, и Англия имаха доста добри възможности за отбелязване на гол пред противниковата врата, но реализираха само по едно попадение.NOVSPORT.COM

Уейн Рууни изведе Англия с гол напред в 31-ата минута, а равенството бе възстановено през втората част – в 70-ата минута, когато Камил Глик бе точен за 1:1. Иначе първото полувреме на двубоя бе равностойно, а поляците бяха по-добрият тим на терена от началото на втората част до момента, в който успяха да изравнят. След като резултатът стана 1:1, и двата тима имаха шансове да грабнат победата, но нови голове в мача не паднаха и така Полша и Англия взеха по точка от сблъсъка помежду им.

Англичаните имаха шанс да открият резултата в 3-ата минута, но ударът на Том Клевърли не попадна в мрежата на домакините. Шест минути по-късно пък се откри отлична ситуация за отбелязване на гол за Полша, но Камил Гросицки, който се намираше на чиста позиция, не успя да уцели топката в опита си да нанесе удар и опасността отмина. Малко след това топката бе центрирана в наказателното поле на Англия, където Джо Харт със страхотна намеса попречи на Камил Гросицки да нанесе удар. Людовик Обраняк също имаше възможност да отбележи, но ударът му от воле бе неточен и кълбото премина покрай дясната греда.

Малко преди средата на първото полувреме Уейн Рууни нанесе изстрел към Пржемислав Титон, но ударът на нападателя бе прекалено слаб и вратарят спаси без проблем. В 28-ата минута Роберт Левандовски получи кълбото от свой съотборник, навлезе в наказателното поле и стреля силно към Джо Харт, но кълбото профуча покрай дясната греда.

Така се стигна до 31-ата минута на срещата, когато Стивън Джерард центрира по отличен начин кълбото в наказателното поле от корнер, а Уейн Рууни засече топката с глава, пращайки я неспасяемо в мрежата на Полша. Домакините опитаха бързо да отвърнат на удара и в 34-ата минута Якуб Вавржиняк отправи далечен изстрел, но кълбото прелетя над вратата. Малко преди края на първата част Роберт Левандовски  изведе по чудесен начин с прехвърлящ пас Камил Гросицки зад отбраната на гостите, чийто удар с външен фалц обаче не попадна в очертанията на вратата.

Полша започна по страхотен начин второто полувреме и контролираше случващото се на терена в началните минути. Още в 47-ата минута топката бе центрирана в наказателното поле, където Фил Ягиелка не изчисти кълбото по най-добрия начин, а това внесе смут пред вратата на Англия, като в крайна сметка Глен Джонсън предотврати опасността, чистейки в корнер. Три минути по-късно Людовик Обраняк стреля много силно към Джо Харт, но вратарят изби в ъглов удар.

Добрите изяви на домакините продължиха и в 60-ата минута Лукаш Пишчек отправи хубав изстрел, но кълбото премина покрай лявата греда. Пет минути по-късно се стигна до отлична възможност за Англия да отбележи втори гол – главният съдия отсъди нарушение в полза на гостите за игра с ръка на Камил Глик на границата на наказателното поле в близост до аутлинията, Стивън Джерард центрира кълбото, а то бе засечено от Джърмейн Дефоу, но нападателят не успя да насочи топката в целта и тя бе изчистена. Малко след това Дани Уелбек, секунди след появата си в игра, бе изведен сам срещу Пржемислав Титон, но не успя да го преодолее, като все пак запази топката в свое владение, след което реши да комбинира със своя съотборник в Манчестър Юнайтед Уейн Рууни, който обаче нанесе много неточен изстрел над вратата.

Добрата игра на Полша доведе до резултат в 70-ата минута, когато домакините получиха правото да изпълнят корнер, топката бе центрирана в наказателното поле на Англия, където Джо Харт излезе неразчетено и Камил Глик с глава прати кълбото в мрежата на противника за 1:1.

До края на двубоя имаше напрежение и пред двете врати, като имаше атаки и към Пржемислав Титон, и към Джо Харт. В 86-ата минута Дани Уелбек засече топката с глава след центриране в наказателното поле на Полша, но кълбото премина покрай дясната греда. В оставащите минути от редовното време и в продължението на срещата двата тима не успяха да си отбележат нови голове и така мачът приключи при резултат 1:1.

Така Англия остава без поражение в група „Н”, като има две победи и две равенства, и е на 1-ата позиция с 8 точки. Полша е на 3-ото място с 5 пункта от три изиграни мача.

Полша 1:1 Англия

31’ 0:1 Уейн Рууни
70’ 1:1 Камил Глик

Стадион: Национален стадион (Варшава)

Жълти картони: Еуген Полански, Камил Глик (Полша); Ашли Коул (Англия)

Червени картони: няма

Състави:

Полша: Пржемислав Титон, Камил Глик, Якуб Вавржиняк, Лукаш Пишчек, Марсин Василевски, Еуген Полански, Гжегож Кричовяк, Людовик Обраняк (Ариел Борисюк 90’), Павел Вжолек (Адриан Миержейевски 63’), Камил Гросицки (Арадиуш Милик 82’), Роберт Левандовски

Англия:
Джо Харт, Глен Джонсън, Ашли Коул, Фил Ягиелка, Джолиан Лескът, Стивън Джерард, Джеймс Милнър, Майкъл Карик, Том Клевърли, Джърмейн Дефоу (Дани Уелбек 67’), Уейн Рууни (Алекс Окслейд-Чембърлейн 73’)

Класиране: 

СП Квалификации, Европа 2012-2013, Група H

 

Поз Отбор М П Р З Г. Точки
1 Англия 4 2 2 0 10 8
2 Черна Гора 3 2 1 0 7 7
3 Полша 3 1 2 0 2 5
4 Молдова 4 1 1 2 -5 4
5 Украйна 3 0 2 1 -1 2
6 Сан Марино 3 0 0 3 -13 0