Любо Пенев: Не съм дърдорко, а генерал

Селекционерът на националния отбор Любо Пенев разкри тайната на добрите резултати на България в мачовете под негово ръководство. Той сподели и защо често избягва медийните изяви.

Ел Голеадор говори за тези неща в интервю пред вестник “Труд”. Той сподели, че копира метода на френския селекционер Еме Жаке, който застана начело на “петлите” след загубата с 1:2 от България на “Парк де Пренс”. SPORTNI.BG
“Имам добра памет, но това не означава, че съм злопаметен. Не съм забравил нищо от миналата година. Тогава първите 100 дни се говореха какви ли не неща по мой адрес. Когато човек трябва да се остави на мира, те ме засипаха с какво ли не. Но сега е окей.

Стремя се да съм коректен и използвам метода на Еме Жаке. Знаете какъв е той, след загубата от нас, 90% от журналистите плюеха отбора. Той започна бавно и методично да им обяснява. Двама обаче му останаха контра. След световната титла, той ги изгони.

Такъв съм и аз. Не съм някакъв дърдорко, който да говори ала-бала. Не искам да омайвам с речи електората. Не искам да се появявам по телевизиите, даже когато ме канят, им искам хонорар. Веднага им охладнява интересът”, сподели Пенев пред вестника.

Той сподели, че е изминал много дълъг път с отбора, на който е начело от почти една година. Ел Голеадор не се е притеснил, дори и от първоначалните призиви да се маха, докато е време, преди да се провали.

“Сега се шегуваме, но преди една година нещата не бяха никак весели. След жребия ни пуснаха пясъчния часовник и до сега вече трябваше да съм напуснал. Опонентите ни не просто респектираха, те направо плашеха, като четях какво се пише у нас.

Ами аз какво трябваше да направя? Да си глътна езика ли? Аз съм генерал на този отбор, а ако генералът пребледнее, какво остава за войниците му? Важното е обаче, че сега има истински отбор, истински колектив.

Това е и А, и Б, и В в работата ми. Но азбуката е дълга, продължаваме по нея. Качваме стъпало след стъпало всеки мач.Момчетата виждат, че се получават нещата, които си говорим. Къде ще стигнем, зависи само от тях”, сподели още Пенев.

Той повдигна завесата и за някои от методите си и ежедневната си работа за националния отбор. Селекционерът разкри, че не е типичният изпълнител на този пост, защото приема работата си като в клуб.

“В момента не е възможно да се занимавам с нещо друго. Сега имам ежедневна работа, като в клуб. Всеки ден с екипа ми имаме оперативки, поставяме нови задачи, отмятаме стари. Следим всичко в интернет, анализи, гледаме противниците.

Не бъркайте треньора с учителя по физкултура, който седи със свирката и топката. Да, педагогиката и психологията са важни, но има и други неща. Имаме много дълъг процес за тези 90 минути, в които феновете си казват тежката дума.

И щабът ми. Много е важно да се заобиколиш с професионалисти, а не с приятели. Първо, трябва да се селектира екипът. Второ, да се ръководи с авторитет. И трето, да бъде запазен, когато постига успехи”, разкри част от тайната си Любо Пенев.