Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport
ФИФА погна ЦСКА заради Присо Не плащат месечните вносни на АЕЛ (Аимасол), твърди агентът на играча, пише на първа страница вестник “Меридиан мач”. Не плащат месечните вносни на АЕЛ (Аимасол), твърди агентът на играча
„Армейците” забравили да платят на АЕЛ (Лимасол), оправдават се с Каубоя
ЦСКА отново загази, след като ФИФА откри дисциплинарна процедура срещу клуба. Причината е, че „червените” не са коректен платец по трансфера на Нджонго Присо от АЕЛ Лимасол. „Още търсим решение. ЦСКА не е платил на АЕЛ. От София разсрочиха плащанията, но са превели само една или две месечни вноски”, каза за „Меридиан Мач” мениджърът на Присо Елиас Елиа. ЦСКА се извини с писмо до ФИФА, като оправда закъснението с уволнението на бившия административен шеф Димитър Димитров-Каубоя. Наказателната процедура застрашава евро-лиценза на „червените”.
Сладката победа над Левски във вечното дерби оправи настроението на „червените” фенове, но съвсем не разсея черните облаци, надвиснали над „Българска армия”. Оказа се, че не са покрити всички задължения към други клубове до края на месец септември, каквото беше изискването на УЕФА, и както бодро обявиха от ЦСКА преди две седмици. Кипърският АЕЛ (Лимасол) продължава да не е получил трансферната сума за Нджонго Присо, който дойде при „армейците” през зимата. Клубът от Острова е пуснал жалба до световната централа, обвинявайки българския гранд за некоректен платец. От ФИФА очевидно са започнали разследване на ЦСКА, което е стреснало клуба и е провокирало написването на извинителното писмо до Дисциплинарния комитет. От „Армията” обаче подхождат доста наивно, като се опитват да си измият ръцете с вече бившия административен директор Димитър Димитров-Каубоя. В депешата, подписана от изпълнителния директор на „червените” Венцислав Живков, се обяснява, че писмото от ФИФА (с дата 11 юни 2012 г.) не е получено в канцелариите на клуба заради смяна на мениджъра, който отговаря за въвеждането на данни в електронната система на ФИФА. С други думи, за виновник е набеден вече освободеният Димитров, като от клуба обещават вече да не се получават подобни недоразумения. От писмото обаче не става ясно защо ЦСКА се сеща за случая „Присо” едва четири месеца по-късно, когато е започнало разследване на ФИФА.
Всъщност истинската причина за забавянето е, че ЦСКА и до ден днешен не е платил целия трансфер на АЕЛ за Присо и продължава да търси вратички как да осуети изчистването на задълженията. На „Армията” са се опитали и да се сдобият с документ от клуба от Лимасол, че не дължат нищо заради мониторинга на УЕФА, но, логично, такъв не им е бил даден. Кипърците още от пролетта започват настоятелно да си търсят парите, като десетки пъти опитват да се свържат с ръководството на българския клуб. Заради забавените плащания те настояват да активират неустойката, записана в договора между двете страни, която многократно надвишава трансферната сума. По неофициална информация идването на Присо в ЦСКА струва 230 000 евро, а от АЕЛ са държали да получат поне три пъти повече заради отказа на българите за изпълнение на клаузите от контракта. В крайна сметка „армейците” са оправдали поредното неплащане на траншовете с факта, че ще го направят веднага след като получат пари, които им дължат други клубове за трансфери.
Некоректното поведение е причина за откриването на дисциплинарна процедура срещу клуба във ФИФА, което е сигурен знак, че лицензът на ЦСКА е в опасност.
БФС завежда дело срещу „червен” шеф Ръководството на БфС поиска официално извинение от търговския директор на ЦСКА Георги Павлов по повод изказването му, че „червените” са получили празен чек за спечелването на Купата на България през 2011 г. От съюза уточняват, че турнирът за Купата на България се администрира от ПФЛ, и не бива да се избързва с обвинения за „фалшиви чекове” и „измами”, без да са наясно от клуба към кого трябва да ги отправят.
“Тъй като в Дисциплинарния правилник на БфС няма предвидена глоба за некомпетентност, ще настояваме да получим в най-кратък срок официално извинение от Георги Павлов. В противен случай ще заведем дело за клевета” завършва съобщението.
Агентът на камерунеца: Трябваше да превеждат по 23 000 евро месечно Мениджърът Елиас Елиа, довел Нджонго Присо в ЦСКА, призна, че българите още не са платили на АЕЛ (Лимасол) за нападателя. „Не са го направили,това е факт. Те предложиха схема с разсрочено плащане, която беше приета от кипърците. Така ЦСКА трябваше да плащат по 23 000 евро всеки месец, като в разстояние на 10 месеца да изплати сумата. До този момент обаче са платили само една или две вноски, оттогава няма парични преводи”, заяви агентът за „Меридиан Мач”. „Вижте, аз нямам проблем с българите, уважавам ви, разбирам, че кризата се отразява на всички. Мисля, че шефът на ЦСКА Борисов е хубав човек. Въпреки това продължавам да искам среща с него, за да се разберем. Още търсим решение, не е толкова лесно. Не ми харесва, че понякога българите избягват контактите с нас”, добави Елиа. Кипърецът разкри и как се чувства Присо в София. „Нджонго е добър футболист, сигурно сте се уверили. Той много обича футбола, направо е фанатик на тази тема. Не е получавал обаче заплатата си за 2 или 3 месеца. Явно е, че това му пречи. Много им е трудно на чужденците, които не вземат възнагражденията си. Те играят за отбора си, но също и за себе си, и за семейството си. Знам, че ЦСКА има проблеми с УЕфА и мислех, че това ще ги накара да бъдат по-коректни. Преди от европейската централа не обръщаха толкова внимание, но сега са изключително стриктни. Не искам ЦСКА да има проблеми, сигурен съм, че можем да се разберем с г-н Борисов. При всички положения ние ще си вземем парите, дано да стане по коректен начин”, завърши мениджърът.

Илиан остава, но викат и Херо, пише на първа страница вестник “7 дни спорт”. Шокиращата загуба от кънтри трупата, наречена ЦСКА, накара шефовете на Левски да бистрят какви ли не ходове за излизане от кризата. Най-радикалният е измислен от кръга около Иван Вуцов. Габровският Макиавели лансира завръщане на Герена на треньора на Черноморец Димитър Димитров-Херо. Бившият национален селекционер ще бъде поканен да работи в тандем с Илиан Илиев. Той остава начело на Левски, но вече няма пълното доверие на Тодор Батков и съветниците му. Илиев получи вчера картбланш от изпълнителния директор Иво Тонев след дълъг разговор между двамата преди тренировката. Ако загуби обаче гостуването в Разград, никой не знае какво ще сполети Илиан.
Марешки пак се изцепи: Исках гаранции от Янев Финансовият благодетел на Локо Пд Веселин Марешки изстреля поредния си хит. Направи го по време на извънредната среща с фено-вете на черно-белите, която се проведе около час след края на двубоя със Славия. На сбирката се стекоха над 300 привърженици. Феновете го попитаха защо в отбора не бе привлечен класен футболист като бившия халф на ЦСКА и Литекс Христо Янев-Джуджето.
– Няма проблем да привличаме скъпо платени футболисти. Ако бях привлякъл Христо Янев, който искаше месечна заплата от 10 хиляди евро, той трябваше да ми гарантира, че няма да изпуска голово положение, но не го направи – изцепи се Марешки.
След това босът повтори пред феновете тезата си, че се е разделил с Гонзо, защото бившият голмайстор не искал да му даде гаранции, че ще класира Локо Пд в първата шестица на таблицата. В същото време босът уплашено обяви, че воденият от него отбор ще излезе за точка срещу Ботев в пловдивското дерби на 4 ноември.
Иначе Коко Динев, Емил Велев и дори предишният финансов директор Роман Георгиев бяха посочени като единствените и най-големи грешници за купищата прегрешенията в клуба.
Червените остават без Платини до пролетта Мишел Платини няма да играе за ЦСКА до края на есенния полусезон в „А” група, решили са хората на Борислав Михайлов. Новата документация, която внесоха червените в БФС в края на миналата седмица, няма да помогне за уреждането на картотека за бразилеца. Очаква се решението да стане официално в сряда на официално заседание на спортно-техническата комисия. Новото при поредната молба е анекс, според който договорът на бразилеца влиза в сила от 3 септември. Именно при последния отказ от БФС се мотивираха с дата на договора, която тогава бе 31 август – последният ден от трансферния прозорец. Юристите на ЦСКА изпълниха и това изискване на футболния съюз с въпросния анекс. Независимо че забраната за картотекиране няма нищо общо с подписването на трудов договор, заяви на няколко пъти адвокатът Василев.
От БФС са обяснили, че Платини ще пропусне всички срещи до края на полусезона, защото анексът към договора на бразилеца няма да бъде признат за валиден, твърди TV 7. Отказът идва въпреки всяческите поредни опити на червените да уредят нападателя и той да може да играе в първенството. На няколко пъти ЦСКА внасяше документите на Платини в БФС, но досега той не е получил право да се състезава. На Армията вече са вдигнали ръце от чиновниците на „Иван Асен II” и не знаят какво повече да направят, за да уредят
правата на нападателя. Така Платини се очаква да играе официално с екипа на ЦСКА чак през пролетта.