Преглед на водещите новини в спортните медии (България)

София. Преглед на водещите новини в спортните медии:focus-sport

„Пернишки бунт бута Левски към титлата” , съобщава от първата си страница вестник „Меридиан мач” . След като миналата година поднесоха на тепсия титлата на Лудогорец, сега звездите на Миньор са на път да сторят същото в полза на Левски. Асовете на Миньор Крум Бибишков, Борислав Стойчев, Милен Василев и Ванчо Траянов категорично са отказали да играят срещу „сините” в утрешния домакински двубой от 11-ия кръг на „А” група срещу Левски от 13:30 часа. Новината на „Меридиан Мач” потвърди и изпълнителният директор на Миньор – генерал Йордан Димитров. Четиримата въстават заради неполучени заплати. Бунтът в Миньор започна още в началото на седмицата, когато половината футболисти отказаха да се качат на лагер за мача с Етър за Купата на България. В крайна сметка стачката беше частично прекратена. „Дано техният бойкот няма връзка с Левски”, каза ген. Димитров.
„ЦСКА уреди Христо Златински”, съобщава още изданието. Ръководството на ЦСКА е постигнало устна договорка с капитана на Локомотив (Пд) Христо Златински, научи „Меридиан Мач”. Според нея националът трябва да премине на „Българска армия” през зимата. „Арлмейците” следят от доста време халфа, но до момента така и не стигна до негов трансфер в ЦСКА. Очакваше се това да се случи през лятото, когато от „Лаута” в София акостираха цели шестима футболисти на Локомотив (Пд) -Тасио, Сержиньо, Юнес Бенжалюн, Кириакидис, Джереми Родригес и Михаил Венков, но тогава преговорите пропаднаха в последния момент. Сега обаче политиката на ЦСКА на трансферния пазар се променя и тя ще е насочена на 90% към българи. Именно заради това представителите на Селекционния съвет на ЦСКА Аспарух Никодимов, Христо Маринчев и Стоян Йорданов вече наблюдаваха Златински, Стефан Велев от Берое и Александър Александров от Черно море.
Капитанът на Локомотив (Пд) има договор с настоящия си клуб до юни 2014 г. Въпреки това обаче собственикът на Веселин Марешки няма да му прави спънки и ще го пусне в ЦСКА, тъй като плаща най-висока заплата именно на него. Отделно аптекарският бос смята за в бъдеще да разчита на млади таланти от школата на „черно-белите”.
Играчите на Монтана пак останаха без заплати, съобщава още вестник „Меридиан мач” Футболистите на Монтана и вчера не получиха заплатите си за септември и октомври. А някои от играчите са без пари от август. Въпреки уверенията на ръководството, че месечни възнаграждения ще се раздават, това отново не се случи. Тъй като нямало изгледи ситуацията в клуба да се нормализира, голяма част от играчите вече мислят за напускане през зимата. Треньорът на Монтана Атанас Джамбазки обаче има и други проблеми преди неделния мач с ЦСКА. Мартин Сечков остана единственият централен защитник, на който той може да разчита. Неговият съименник Мартин Ковачев пропуска мача в София заради натрупани жълти картони. Вчера стана ясно, че Милен Лахчев продължава да се възстановява от тежко грипно заболяване. При така създалата се ситуация ще се наложи Джамбазки да преквалифицира някой от останалите футболисти като централен бранител. Днес след обяд монтанци тренират на стадион „Огоста”, след което пътуват за София.
”Пак забраниха „Българска армия” за мач”, съобщава вестник „7 дни спорт” ЦСКА няма да играе домакинските си мачове на стадион “Българска армия” до края на сезона. Това реши общинската комисията, която вчера близо три часа инспектира съоръжението. Ремонтните дейности в последно време на Армията не са достатъчни за издаването на лиценз, обявиха от комисията. Шефовете на ЦСКА останаха неприятно изненадани от решението. „Каквото и да си говорим, в България има 4-5 стадиона, които отговарят изцяло на изискванията. Да не би стадионите във Враца, Монтана или този на Локомотив (Пд) да са перфектни?!”, коментира лаконично Георги Илиев-Майкъла. Другият изпълнителен директор Венци Живков се закани, че напролет комисията ще огледа „Българска армия” само за 5 минути и ще даде лиценз. „Цяла сутрин обикаляхме с комисията, гледаха, описваха, но накрая стана ясно, че няма да можем да използваме „Българска армия“ до края на годината. Знаете много добре, че всички лицензирани в момента стадиони у нас не отговарят докрай на изискванията. Сигурен съм, че напролет ще ни дадат лиценза”, каза Живков. Така ЦСКА домакинства в следващия кръг от „А” група на Монтана на стадиона в „Овча купел”.
„Аспарух Никодимов гледа играчи на Черноморец”, съобщава още изданието. Стойчо Младенов командирова главния мениджър Аспарух Никодимов на мач на Черноморец. Нкодимов изгледа в четвъртък двубоя за купата в Плевен, където местният Спартак изяде здрав пердах от бургазлии (0:4). На „Бэългарска армия” се твърди, че ЦСКА следи национала на Черноморец Георги Терзиев. Интерес към бранителя има от големия съперник Левски. Терзиев остави добри впечатления с играта си в защита, а освен това отбеляза и гол. Не е ясно обаче дали ЦСКА ще може да си позволи бранителя, тъй като на „Лазур” в момента са поставили цена, която не е по джоба на собствениците от „Титан”.
Илиан Илиев праща Марсиньо на пейката, пише още вестник „7 дни спорт” . Треньорът на Левски Илиан Илиев ще остави бразилската перла Марсиньо на пейката за мача с Миньор. От началото на сезона кариоката показва изключително слаба игра и в бъдеще ще е със статут на резерва. Марсиньо разочарова срещу ЦСКА и дори в двубоя за Купата на България срещу Пирин (Разлог). Именно заради това Илиев ще го извади от състава за мача с Миньор. При това положение пред треньорския щаб стоят два варианта за мача в Перник. Единият е Илиев да заложи отново на 4-4-2 с Жоао Силва и Базил де Карвальо в атака. Другият е Левски да играе в обичайната си система 4-2-3-1, като мястото на Марсиньо да бъде заето от Христо Йовов или Роман Прохазка. „Искам отборът да играе така, както онзи тим, когато аз бях футболист и постигахме наистина впечатляващи резултати. Имам предвид да играем атакуващо, да създаваме положения, да вкарваме голове. Имахме 2-3 мача, в които го показахме. С Ботев (Пд) и Черно море поведохме с 2:0-3:0, което е добре за публиката и настроението на футболистите. Не говоря за титли, купи и т.н. Искам това нещо да постигнем и да играем атакуващо. Отборите, когато дойдат на “Георги Аспарухов”, да се страхуват и да изпадат в паника. Другото само ще дойде”, заяви Илиан Илиев.
„ЦСКА картотекира Скиорили за Монтана” , съобщава „Тема спорт”. ЦСКА най-после уреди с права и последния си некартотекиран футболист.Тебастиян Скиорили вече има права да играе и само от Стойчо Младенов зависи дали ще го използва още срещу Монтана. Аржентинското крило показа чудесно взаимодействие с Мишел Платини във всички контроли, в които двамата бяха заедно на терена. Скиорили се отличи с няколко гола и доста асистенции, като силно впечатление направи разбирателството му с Платини в атаката на тима. Ако той е в оптимална кондиция, най-вероятно ще направи своя официален дебют още утре срещу Монтана. С неговото картотекиране Стойчо Младенов вече може да разчита на абсолютно всички футболисти, които бяха проблематични в началото на сезона. Младият и напорист южноамериканец дойде в ЦСКА чрез посредничеството на мениджъра Владо Стойчев. Подобно на случая с Нюанджи, Стойчо Младенов не знаеше нищо за него и дори каза, че за първи път го вижда. Стана дори лек скандал, тъй като треньорът обяви, че в ЦСКА идват футболисти, без той да ги познава и да ги е искал. В крайна сметка обаче Скиорили успя да убеди Младенов в качествата си.
”Костадин Стоянов на разговор с шефовете”, съобщава изданието. Костадин Стоянов дойде вчера на стадион “Българска армия” малко преди началото на тренировката на отбора. Той не се включи в заниманието, тъй като все още е контузен. Бранителят проведе дълъг разговор с един от собствениците на клуба Димитър Борисов. Двамата коментираха бъдещето на футболиста. Стана ясно, че болките му в оперирания крак не са отминали и той няма да може да се завърне в игра до края на полусезона. Обсъждана е и възможността Стоянов да бъде преотстъпен на чуждестранен клуб пред зимата. Много е вероятно той да напусне ЦСКА на полусезона.
”Стефан Генов: Ще се възползваме от слабостите на Ботев”, съобщава още „Тема спорт” . Треньорът на Локомотив (Пд) Стефан Генов заяви, че тимът му има своите шансове в дербито, въпреки че предварително е отписван от много специалисти. “Ботев имат слабости и ние трябва да се възползваме от тях. Наблюдавал съм ги много добре в двубоя на “Тича” с Черно море (б.а. – мачът завърши 0:0), когато бях треньор там, и в домакинския им мач с Локомотив (София). Като цяло Ботев е добре комплектован отбор и играе дисциплинирано. Много са балансирани, особено в средата на терена. Изградили са приятен стил на игра , отбеляза Генов. Той изрази увереност, че тимът ще бъде напълно подготвен за двубоя въпреки тежкия мач с Литекс (0:0) за купата в сряда. “Диего тренира на облекчен режим и продължава да бъде под въпрос за дербито. Останалите футболисти нямат абсолютно никакви проблеми. Доволен съм от състоянието на Серафим Михайлов. Той се адаптира много по-бързо от очакваното. Със сигурност ще попадне в групата за мача. В нашия състав само 3-4 момчета са участвали в това дерби, което мисля, че е плюс за спокойствието в тима”, заяви Генов. Той призова запалянковците да подкрепят само с позволени средства тимовете си. “Надявам се да стане празник на футбола, а не война в града, както вече започнаха някои фенове”, завърши специалистът.
Момчетата му пък ще играят за супербонуси срещу градския съперник. Собственикът на клуба Веселин Марешки е обещал, че ще развърже сериозно кесията при бой над Ботев. Той е заявил, че играчите ще получат минимум два пъти по-големи премии от обикновено. Очаква се те да играят за по 2,5 хиляди лева в дербито.