Преглед на водещите новини в спортните медии България

София. Преглед на водещите новини в спортните медии: focus-sport

„Бунт срещу Георги Илиев-Майкъла в ЦСКА”, съобщава от първата си страница вестник „Меридиан мач”. Новият изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев е в клуба по-малко от месец, но играчите вече надигат глас срещу него. Футболистите са бесни, че шефовете спестяват от парите за прегледи и лечение. Оказа се, че за героя от последното Вечно дерби Нюажи не са се намерили 50 лв. за рентгенова снимка, а капитанът Тодор Янчев трябва сам да плаща 500 евро за сръбската лечителка Мариана. От клуба дори отказали да му осигурят кола и шофьор до Белград. „Говорихме с Майкъла за тези два проблема, а той отсече: С пари не ме занимавайте. В същото време за последната си пресконференция накара от пресклуб „България” да му издадат фактура за 84 лева на името на ЦСКА”, недоумяваха от щаба на „армейците”.
„Треньорът на Ботев (Пловдив): Неделев да не се влияе от хвалбите”, съобщава още изданието. Треньорът на Ботев (Пд) Ферарио Спасов забрани думата „подценяване” на стадион „Христо Ботев”. Преди мача срещу Миньор (Пк) специалистът желае футболистите му да са изключително концентрирани, независимо че съперникът е последен в класирането.
Ферарио Спасов призна, че може да има изненади в стартовата единадесеторка, но те няма да бъдат кардинални. Специалистът коментира добрата спортна форма на младежкия национал Тодор Неделев като заяви, че най-важното за таланта в момента е да не се влияе от публикациите в медиите.
„След трите трудни мача, които изиграхме до момента, сега се изправяме срещу Миньор, като мачът е от задължителните за спечелване. Съперникът има оскъден точков актив, но да не забравяме, че не загуби от Литекс и Славия. Понякога отборите в криза са опасни”, отчете опитният треньор на Ботев. „Искам отборът ми да не подцени Миньор. Приемаме перничани като сериозен съперник. Може да има промени в стартовия състав, но няма да са доста. Относно Тодор Неделев най-важното в момента за него е да си запуши ушите и да не слуша какво говорят за него. Искам от Неделев да направи поредица от силни мачове, тъй като това е важно за неговото бъдеще. Трябва да демонстрира постоянство, което ще е още един белег за класата му”, каза още специалистът. Той включи в групата за двубоя юношеския национал Айтов, който бе в състава на Владо Стоянов на квалификационния турнир в Унгария. Нашите заеха второто място след победи над домакините и Андора и загуба от Австрия. Това им позволи да продължат напред към елитния кръг на пресявките за Евро 2013.
„Левски прибира стачниците от Перник”, пише още вестник „Меридиан мач”. Левски е на път да уреди първите си зимни попълнения, научи “Меридиан Мач”. Става въпрос за звездите на Миньор Борислав Стойчев и Милен Василев. Футболистите играят точно на два от невралгичните постове в състава на Илиан Илиев – централен бранител и флангови нападател.
Те нашумяха особено много в последните дни, след като бяха част от карето играчи на Миньор, които бойкотираха двубоя с Левски през миналата седмица. Освен тях срещу „сините” поради неизплатени заплати отказаха да излязат Крум Бибишков и Ванчо Траянов. Случайно или не, именно двама от футболистите са получили оферти от Левски. Трансферите са много вероятни, особено ако те успеят да разтрогнат с Миньор и останат свободни агенти.
Борислав Стойчев е добре познат на „Герена”, след като бе привлечен там от Станимир Стоилов. Престоят му обаче бе неуспешен. Най-запомнящият се миг от предстоя му в Левски се изразява с няколко секунди на терена срещу Шалке 04 в 1/4-финала реванш в турнира за Купата на УЕФА. Това той започна като титуляр срещата, но се контузи светкавично и беше заменен.
В последните години обаче Стойчев се утвърди като един от най-добрите защитници в „А” група. Сериозен конкурент на „сините” за подписа на защитника ще бъде Литекс. „Оранжевите” следят изкъсо ситуацията около Борко Стойчев от началото на сезона и сега ще направят всичко възможно, за да вземат бранителя. Особено ако той разтрогне по вина на клуба с Миньор и остане без пари.
Милен Василев също не за пръв път попада в полезрението на Левски. „Сините” проявяваха интерес към него още през миналата зима, но до трансфер не се стигна. Именно Василев пък сложи точка на амбициите на Левски за титла миналия сезон, след като вкара победен гол за Миньор насред „Герена”. След този мач си тръгна и тогавашният треньор на тима Николай Костов.
В момента Левски изпитва остра нужда от футболисти на двете позиции. В центъра на защитата единственият номинален играч е контузеният Димитър Везалов. В негово отсъствие бяха преквалифицирани Ромен Ели, Даниел Димов и Станислав Ангелов, но нито един по принцип не е централен бранител.
По фланговете Илиан Илиев също настоява за нови попълнения, след като почти без да играе бе освободен Агиеманг Опоку. Симеон Райков също не се нрави на специалиста с изявите си и е твърде възможно да бъде освободен през зимата. Така на позициите по фланговете Левски има само Кристовао Рамос и Илиян Йорданов. През зимата „сините” шефове имат намерение да вземат поне трима нови играчи.
За намерението да бъдат търсени основно български футболисти пък вече загатна главният селекционер на Левски Дончо Донев. Едва ако преговорите
с набелязаните родни играчи пропаднат, ще се преминава към варианта чужденци.
„Клуж – Галатасарай купен за 320 000 евро”, съобщава във водещия си материал местник „7 дни спорт” Капитанът на румънския Клуж Рикардо Каду взел подкуп от 320 000 евро, за да провали отбора си срещу Галатасарай у дома в Шампионската лига. Това разкри с подробности анонимен информатор с псевдоним Михай в телефонно интервю с журналист от румънския сайт sport.ro. В сряда вечерта Клуж падна 1:3 на своя стадион от Галатасарай в 4-ия кръг в група „D” на Шампионската лига. Тази победа на турците им позволи да изместят Клуж от второто място в групата — двата отбора имат по 4 т. (пръв е Манчестър Юнайтед). В предишния кръг Клуж измъкна 1:1 в Истанбул, което бе последвано от изненадващото уволнение на тогавашния треньор Йоан Андоне. Смени го португалецът Пауло Сержо.
Преди реванша в Румъния турчин на име Салем, който уж въртял бизнес със собственика на Клуж Паскани, връчил подкуп от 320 000 евро на португалския защитник Рикардо Каду, който е капитан на тима. С уреждане на мачове се занимавала португалската мафия в отбора, твърди Михай. „Лъжа от начало до края – опроверга на специална пресконференция вчера Арпад Паскани. – Каду е символ на Клуж. Атакуват го, за да дестабилизират клуба”. Той призова прокуратурата да подхване sport.ro и мистериозния Михай. Президентът на Клуж Мурешан добави:”Сумата 320 000 евро е нищо в сравнение с приходите ни, ако се класираме напред. Тези небивалици могат да бъдат плод на болен ум! Самият Каду заяви по телефона пред португалски журналист: „Ще съдя тези, които публикуваха тази фантазия. Дано по този начин спечеля тази сума.”
„Миньор (Перник) изчисти задълженията си”, съобщава още изданието. Миньор ще продължи участието си в групата, след като бяха изчистени задълженията към Футболния съюз. Перничани се качиха на клубния автобус вчера и отпътуваха за Пловдив, където днес излизат срещу Ботев. През последната седмица бъдещето на тима беше несигурно заради бунтовете и оставките, които валяха. Вчера своето мнение сподели и изпълнителният директор Йордан Димитров. „Опитваме се да преодолеем сътресенията, но това не се случва с магическа пръчка”, коментира ген. Димитров.
Според него тимът е започнал да се съвзема. Ген. Димитров е оптимист за бъдещето на Миньор, защото бизнесът в града е проявил разбиране и готовност да подкрепи клуба.
”В Локомотив (Пловдив) предлагат нови договори”, съобщава още „7 дни спорт” В Локомотив (Пловдив) вече започнаха да мислят за бъдещето на клуба през следващия шампионат. Както е известно, след идването на новия собственик Веселин Марешки всички играчи подписаха договори с тима от „Лаута” до края на настоящото първенство. Според запознати първия играч, с когото ръководството е започнало разговори за преподписване, е капитанът Христо Златински. Следващите в списъка са Даниел Георгиев, Кирил Котев и Рангел Абушев. Треньорът на Локомотив (Пловдив) Стефан Генов коментира и темата с евентуалното завръщане на „Лаута” на любимеца на „черно-бялата” агитка Мартин Камбуров. „С Мартин се чухме по телефона, след това се срещнахме и разговаряхме относно преминаването му в Локомотив (Пловдив). Ще бъда много доволен, ако той се завърне на „Лаута”, защото е отличен футболист”, заяви специалистът.
”ТВ + ще дава Лудогорец – Левски”, съобщава вестник „Тема спорт”. Дербито на върха между Лудогорец и Левски през следващия уикенд вече е заложено за пряко телевизионно излъчване, разбра “Тема Спорт”. ТВ+ се пребори да поднесе очаквания спектакъл в Разград на зрителите. В програмата на телевизията вече е залегнало прякото предаване на мача между първите два тима в класирането. Дербито е в неделя, 18 ноември, от 16:30 часа. Собствениците на двата клуба Тодор Батков и Кирил Домусчиев са партньори във “футбол Про Megua” ООД – фирмата, държаща правата за излъчване на мачовете от „А” група. Треньорът на Левски Илиан Илиев заяви, че двата съперника вече се разузнават детайлно, въпреки че мислят за днешните си шампионатни сре щи.
„Стойчо Младенов решава за Янчев в последния момент”, съобщава още изданието. Стойчо Младенов ще реши в последния момент дали да пусне в игра днес Тодор Янчев. Капитанът на „червените” получи контузия по време на тренировката, проведена в сряда сутринта. Веднага след това той отпътува за Сърбия, където премина възстановителни процедури при лечителката Мариана. Янчев се прибра в София в четвъртък срещу петък през нощта, а няколко часа по-късно отлетя с отбора за Варна. „Червените” пристигнаха в морската ни столица вчера преди обяд. Тази сутрин след разговор с лекарския щаб и самия футболист Младенов ще прецени дали да го използва. При положение че Янчев не започне мача, то до Лукас Cаша ще действа енергичният Анисе. Мадагаскарецът е футболистът с най-много отнети топки от началото на сезона. Така дискусионна става позицията зад нападателя, за която Младенов има няколко варианта. Дебют за ЦСКА се очаква да направи картотекираният в края на миналата седмица Себастиян Скиорили.
Контузии на трима футболисти смутиха наставника на Черно море Адалберт Зафиров часове преди мача. По време на предпоследната тренировка принудително напуснаха Стамен Ангелов и Еденилсон Бергонси. Първият е с болки в коляното и отпадна от групата за двубоя. Бразилецът пък се оплаква от проблеми с адукторите, но все пак бе взет на лагер. Освен това здравословни проблеми има и младежкият национал Илиян Капитанов.
„Еденилсон и Капитанов са под въпрос за срещата. Правим всичко възможно да ги вдигнем на крака”, казаха от щаба на моряците. В случай че не може да използва Еденилсон, то това ще обърка най-много плановете на Зафиров. При отсъствие на бразилеца пред треньора има два варианта за партньор на Камазола в центъра на халфовата линия – Симеон Симеонов, или в по-задни позиции да бъде върнат капитанът Георги Илиев. Във втория случай зад централния нападател ще играе Георги Божилов.
Предвид липсата на идеи за атакуващ футбол в треньора на Черно море Зафиров лесно може да се предвиди стилът на варнен-ци за днешния мач и тактическите им задачи.
„Последен шанс за Марсиньо”, съобщава още вестник „Тема спорт” Треньорът на Левски Илиан Илиев Възнамерява да даде последен шанс на Марсиньо срещу Ботев (Враца). Бразилецът се превърна в разочарование, след като дойде на Терена” през лятото. Той обаче ще започне срещу врачани, тъй като се очаква те да се групират плътно пред наказателното си поле. Това е и причината Марсиньо да бъде предпочетен да играе зад Базил де Карвальо. Илиан Илиев умува и върху друг вариант – да започне със сенегалеца и Жоао Силва. Силва обаче не е толкова повратлив и трудно ще пробие сгъстената отбрана. Затова той по-скоро ще остане на резервната скамейка, въпреки че в последните двубои се справя добре и отбеляза два гола. В защита треньорът на „сините” също ще направи промени. Като ляв бек ще действа Нуно Пинто. Той ще замени Орлин Старокин. В центъра на отбраната отново ще си партнират Даниел Димов и Ромен Ели, а вдясно ще е Дъстли Мулдер. Заради отсъствието на контузения Станислав Ангелов в халфовата линия ще са Роман Прохазка и Владимир Гаджев, а по крилата ще нападат Кристовао Рамос и Илиян Йорданов.
По всяка вероятност треньорът на гостите Антони Здравков ще заложи на същия състав, който преди седмица надигра с 1:0 Славия. В предни позиции ще действа Андрей Атанасов, подпомаган от Илия Илиев. В средата на терена ще си партнират ветеранът Николай Николов и Бруно Висенте. Христов ще играе отдясно, а Романов отляво. Пред вратаря Михаил Иванов като двойка централни бранители ще играят Жайро и Асен Георгиев.